Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa w osłonce barierowej


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Kilka już razy poczyniłem kiełbasę szynkową w osłonce barierowej ale zawsze pod osłonką wyszła galaretka. Nie jest to duża ilość mimo to trochę mi "przeszkadza".

Kiełbasa powstała z łopatki. Mięso z klasyfikowane i tak ostatni skład:

I 1200g

III 350g

 

Dodatki

 

sól/peklosól 18g/kg

przyprawy

woda 50ml

osłonka barierowa 70mm

Peklowanie 24h

Osadzanie 2h w temperaturze pokojowej

Parzenie 70min w temperaturze 70-74st

 

Mięso dobrze wymieszane raz mieszałem pierwsze III później osobno I kiedyś razem i za każdym razem wychodzi podciek.

 

Co może być przyczyna?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego robisz w barierowej.To TY ją nie wędzisz :shock: .To raczej nie szynkowa tylko jakiś blok szynkowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181694
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego robisz w barierowej.To TY ją nie wędzisz :shock:

Trudno wędzić jak sie nie ma wędzarni na miejscu, a coś trzeba jeść. :wink:

 

jakiś blok szynkowy.

blok nie blok ale podcieku nie powinno być- chyba?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181696
Udostępnij na innych stronach

blok nie blok ale podcieku nie powinno być- chyba?

Mniejszy lub większy zawsze będzie przy wyrobie w osłonce barierowej.Jak byś dodał żelatyny to masz galaretkę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181712
Udostępnij na innych stronach

Zapewne za chwile głos zabiorą fachowcy, ja ze swojej strony mogę Ciebie jedynie pocieszyć że mnie też zawsze wychodzi galaretka jeżeli parzę w osłonce barierowej. Skupiłem się na tym aby to była właśnie galaretka a nie płynny sosik, związanie galaretki powinieneś uzyskać dodając troszkę emulsji ze skórek lub żelatyny do wyrabianego mięsa.

Niedawno trafiłem na przepis kiełbasy rawskiej z dodatkiem niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej lub pszennej, być może ten dodatek spowoduje związanie wilgoci w masie, spodziewam się także że wyrób gotowy nie będzie taki twardy. Zajrzyj tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1173&highlight=kie%B3basa+rawska

Rozumiem że robiłeś w osłonce barierowej, bo w w treści piszesz "osłonka białkowa 70mm"

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181713
Udostępnij na innych stronach

w treści piszesz "osłonka białkowa 70mm"

już poprawione.

 

dodał żelatyny

]emulsji ze skórek lub żelatyny

czy to nie wpłynie na twardość wyrobu.?

 

 

Czy zamiast osłonki barierowej można dać białkową i tylko parzyć a nie wędzić?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181718
Udostępnij na innych stronach

Witam i przepraszam , że wypowiadam się przed facowcami ; ja robię od dawna w barierze i prasce szynkową wg http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1221-kielbasa-szynkowa-szczepana i jeszcze mnie nie zawiodła . Pozdrawiam zuberek .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181720
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Parzenie 70min w temperaturze 70-74st

za każdym razem wychodzi podciek.

 

 

Moim zdaniem wygląda na przeparzona , zbyt szybko podniesiona temperatura , lub uszkodzony termometr ( zbyt duża temperatura)

 

Osobiście jak robię coś w barierowej a nie chce galaretki w koło , to zaczynam od 60 stopni a później wolno podnoszę , max do 72 . ale przedłużam trochę czas parzenia .

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-184362
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.