_Krzysztof_ Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2011 Witam Kilka już razy poczyniłem kiełbasę szynkową w osłonce barierowej ale zawsze pod osłonką wyszła galaretka. Nie jest to duża ilość mimo to trochę mi "przeszkadza".Kiełbasa powstała z łopatki. Mięso z klasyfikowane i tak ostatni skład:I 1200gIII 350g Dodatki sól/peklosól 18g/kgprzyprawywoda 50mlosłonka barierowa 70mmPeklowanie 24hOsadzanie 2h w temperaturze pokojowejParzenie 70min w temperaturze 70-74st Mięso dobrze wymieszane raz mieszałem pierwsze III później osobno I kiedyś razem i za każdym razem wychodzi podciek. Co może być przyczyna? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Października 2011 A dlaczego robisz w barierowej.To TY ją nie wędzisz :shock: .To raczej nie szynkowa tylko jakiś blok szynkowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Października 2011 A dlaczego robisz w barierowej.To TY ją nie wędzisz :shock: Trudno wędzić jak sie nie ma wędzarni na miejscu, a coś trzeba jeść. :wink: jakiś blok szynkowy. blok nie blok ale podcieku nie powinno być- chyba? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Października 2011 blok nie blok ale podcieku nie powinno być- chyba? Mniejszy lub większy zawsze będzie przy wyrobie w osłonce barierowej.Jak byś dodał żelatyny to masz galaretkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2011 Zapewne za chwile głos zabiorą fachowcy, ja ze swojej strony mogę Ciebie jedynie pocieszyć że mnie też zawsze wychodzi galaretka jeżeli parzę w osłonce barierowej. Skupiłem się na tym aby to była właśnie galaretka a nie płynny sosik, związanie galaretki powinieneś uzyskać dodając troszkę emulsji ze skórek lub żelatyny do wyrabianego mięsa.Niedawno trafiłem na przepis kiełbasy rawskiej z dodatkiem niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej lub pszennej, być może ten dodatek spowoduje związanie wilgoci w masie, spodziewam się także że wyrób gotowy nie będzie taki twardy. Zajrzyj tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1173&highlight=kie%B3basa+rawskaRozumiem że robiłeś w osłonce barierowej, bo w w treści piszesz "osłonka białkowa 70mm"Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2011 w treści piszesz "osłonka białkowa 70mm" już poprawione. dodał żelatyny ]emulsji ze skórek lub żelatyny czy to nie wpłynie na twardość wyrobu.? Czy zamiast osłonki barierowej można dać białkową i tylko parzyć a nie wędzić? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2011 Witam i przepraszam , że wypowiadam się przed facowcami ; ja robię od dawna w barierze i prasce szynkową wg http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1221-kielbasa-szynkowa-szczepana i jeszcze mnie nie zawiodła . Pozdrawiam zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-181720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2011 że wypowiadam się przed facowcami Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-184178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Listopada 2011 Parzenie 70min w temperaturze 70-74st za każdym razem wychodzi podciek. Moim zdaniem wygląda na przeparzona , zbyt szybko podniesiona temperatura , lub uszkodzony termometr ( zbyt duża temperatura) Osobiście jak robię coś w barierowej a nie chce galaretki w koło , to zaczynam od 60 stopni a później wolno podnoszę , max do 72 . ale przedłużam trochę czas parzenia . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6205-kie%C5%82basa-szynkowa-w-os%C5%82once-barierowej/#findComment-184362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.