Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich :) zapeklowałem na mokro zgodnie z tabelą dziadka 3 kg boczku i 5 kg szynki początkowo planowałem uwędzić boczuś i szynke ale troszke pozmieniały mi się plany i mam pytanie czy z tak zapeklowanego mięsa ( 12 dni ) można zrobić kiełbase albo szynkową ?

bardzo proszę o prade i z góry dziękuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

i mam pytanie czy z tak zapeklowanego mięsa ( 12 dni ) można zrobić kiełbase albo szynkową ?

Jam nieświadom kiedyś zrobił, Tobie nie radzę, nie masz czasu wędzić, do zamrażalniczka, potem jak będzie czas - wędzenie i jedzenie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-181944
Udostępnij na innych stronach

W mięsku peklowanym na mokro jest sporo wody, trzeba by ją jakoś wypędzić, jest też problem, potrzeba kleju i zmniejszenia słoności, bo jak z tabelki to mogłoby być słonawe. Jaka kiełbaska Cię interesuje - osłonki masz? To powalczymy. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-181947
Udostępnij na innych stronach

Podobno niektórzy robią kiełbasy tylko z mięs peklowanych na mokro.

Ja jeszcze tego nie praktykowałem.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-181949
Udostępnij na innych stronach

Może w osłonki barierowe ?Jak duże są kawałki mięsa ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-181950
Udostępnij na innych stronach

witam, mięso pokroiłem w kawalki ok 20 na 20 cm a zrobie z niego cokolwiek byle zjadliwe :) planuje na jutro zrobic kabanosy parowki mortadele i troche kielbasy ( to juz peklowalem na sucho ) szkoda troche zmarnowac tyle miesa a brak mi pomyslow no i najwazniejszego czyli doswiadczenia pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-181995
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie m możesz zrobić kiełbasę cienką jak i szynkową , dołóż tylko trochę 3 ( około 20%) jak zachowałeś czas i stężenie solanki , nie będzie za słone.

 

Ja sam robię cienką podsuszaną z peklowanej szynki ( peklowanie 7-8dni , solanka 10%)

 

szynka pokrojona nożem w małe kawałki

20% 3 zmielonej na 2

pieprz 20g/1kg

czosnek 20g/1kg

majeranek 0,5g /1kg

kolendra 0,5g /1kg

ziele angielskie, gałka muszkatołowa ( jak kto lubi , nie przesadzać)

 

przyprawy rozprowadzam w niewielkiej ilości wody , mieszam z mięsem ,mięso wyrabiam ręcznie dotąd , aż zacznie się kleić do ręki ( kulka mięsa wzięta do ręki ma w niej pozostać nie spaść)

 

Nadziewam jelita 26/28 , 2-3h osadzania , wędzenie zimnym dymem( do 30stopni) 2x12h z przerwą 12h

parzenie 15minut w temp. 70 stopni ,

 

kiełbasa nadaje się już do spożycia ale zdecydowanie jest lepsza po 5-7 dniach dojrzewania ( ja w tym czasie codziennie przez 3-4h podwędzam ją zimnym , rzadkim dymem w wędzarni ) czas przechowywania do kilku msc. ( ale rzadko doczeka 2tygodnia)

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-182040
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że Łukasz 78 podzieli się wrażeniami smakowymi z otrzymanej kiełbasy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-182130
Udostępnij na innych stronach

wędzenie zimnym dymem( do 30stopni) 2x12h z przerwą 12h

parzenie 15minut w temp. 70 stopni ,

kiełbasa nadaje się już do spożycia ale zdecydowanie jest lepsza po 5-7 dniach dojrzewania ( ja w tym czasie codziennie przez 3-4h podwędzam ją zimnym , rzadkim dymem w wędzarni )

Bardzo ciekawy sposób wędzenia kiełbaski w jelitach 26/28. A jak się jeszcze poczeka aż dojrzeje i przez 5-7 dni podwędzi po 3-4 godziny dziennie - to będzie dopiero rarytas. Aż miło by było zobaczyć fotę tego wyrobu po dojrzewaniu w dymku. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-182181
Udostępnij na innych stronach

witam,

chciałbym na swoje wrodziny upiec na ognisku faszerowanego prosiaka

czy mógł by mi ktoś pomóc i napisać jak to zrobić? od czego zacząć itd,

jakiej wielkości świnka ma najlepsze mięso,

i żeby sie najadło 25 osób

galerian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-182186
Udostępnij na innych stronach

witam jestem po wczorajszym zadymianiu parówki i kabanosy wyszly jak zawsze doskonale:) natomiast z peklowanego na mokro miesa zrobilem po wymieszaniu 50/50 z nie peklowana lopatka kielbase cienka wyszla naprawde smaczna i o dziwo krucha do calosci dodalem jeszcze 2 kg peklowanego 24 h podgardla dla mnie byl to eksperyment i jestem zadowolony z efektu ! dziekuje wszystkim za porady uwedzilem tez 4 kawalki szynki o wadze ok 0,5 kg ( byly to po prostu kawalki odciete przypadkowo z calej szynki ) wyszly znakomite i wyjatkowo soczyste widac prawda jest ze wielkosc nie ma znaczenia haha :) pozdrawiam wszystkich
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-182417
Udostępnij na innych stronach

witam,

chciałbym na swoje wrodziny upiec na ognisku faszerowanego prosiaka

czy mógł by mi ktoś pomóc i napisać jak to zrobić? od czego zacząć itd,

jakiej wielkości świnka ma najlepsze mięso,

i żeby sie najadło 25 osób

Galerian, o rzut beretem od Ciebie mieszka nasz technolog Marek z Bielska. Skontaktuj się z nim. Nigdy nie odmawia pomocy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6212-ma-kto%C5%9B-pomys%C5%82/#findComment-182418
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.