EAnna Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 12 Maja 2012 czy myślicie, że to jedyny błąd? Jest jeszcze jakaś inna ewentualność, przez którą po parzeniu oddzieliły mi się woda z tłuszczem od mięsa i wyszły na zewnątrz przekroju parówki ?Nie, nie myślimy. Pisaliśmy o tym w poprzednich postach więc bądź uprzejmy jeszcze raz je uważnie przeczytać i będziesz miał odpowiedź. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-217515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 12 Maja 2012 Składniki: - 1,3kg wołowiny (ja użyłem mięsa z jelenia), - 1,2kg wieprzowiny II, - 1kg słoniny, - 1kg podgardla przerośniętego mięsem, - 15% lodu lub lodowatej wody Myślę ze błąd jest również w składzie, jeżeli wzorowano się nim. 1 Jaka była wołowina -może łata a może jakieś skrawki z łojem. 2 Jaka była wp kl II - może z pachwiny lub boczku. 3 Słonina - słonina słoninie nie równa może być miękka lub bardzo topliwa -mazista. 4 Podgardle - również może być prawie sam tłuszcz jak również chude. I tak gdybając obliczmy jaka zawartość tłuszczu może być w tych parówkach Licząc standartowo to mnie wychodzi ok 50% W domowych warunkach to nie może się udać. W procesy technologiczne nie wnikałem Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-217527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 13 Maja 2012 1 Jaka była wołowina -może łata a może jakieś skrawki z łojem. Kolega zastąpił wołowinę mięsem z jelenia a to jest chude mięso bez tłuszczu.Pytanie tylko jakiej klasy mięso z tego jelenia dodał.4 Podgardle - również może być prawie sam tłuszcz jak również chude. Napisał ,że przerastane mięsem ,więc można przyjąć ,że chude. Podejrzewam ,że słonina była mazista i stąd te podcieki, ale niestety kolega nie odpowiedział na moje pytanie postawione na początku jakiej użył słoniny. Podzielam zdanie Pisa ,że przepis jaki kolega wybrał na pierwszy raz był trochę niefortunny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-217604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 13 Maja 2012 Dziadku, wnioskując z tego co napisałeś m.in. stwierdzam, że była zbyt duża zawartość tłuszczu w tych parówkach, zgadza się? Wszystkim wielkie dzięki za odpowiedzi. Wyciągnę z każdego postu wniosek i zapiszę, aby następnym razem postąpić bardziej prawidłowo. No chyba, że ktoś podrzuci ciekawszy i nieco łatwiejszy przepis na parówki, jeśli taki istnieje Bo może z reguły parówki to ciężki temat, tego nie wiem. W każdym razie nie chciałbym się poddać...chciałbym spróbować raz jeszcze a może i 2 i 3 Aby w końcu się udało Cóż...nie należę do tych, co szybko broń składają :P Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-217664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 13 Maja 2012 Bo może z reguły parówki to ciężki temat, tego nie wiem. No własnie jak byś więcej poczytał to byś wiedział,że to "ciężki" temat . To tak na poczatek trochę wątków o parówkach :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3642&postdays=0&postorder=asc&start=0 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7305&postdays=0&postorder=asc&start=0 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3602&postdays=0&postorder=asc&start=0 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8471&postdays=0&postorder=asc&start=0 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=173322&highlight=#173322 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8261&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-217682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 18 Maja 2012 Mam małe pytanko . Jutro moje pierwsze wędzenie . Wędliny były zapeklowane od piątku w zeszłym tygodniu , w chwili obecnej ( od rana ) są już wyciągnięte z solanki , pomoczone w czystej wodzie ( 3 min ) i ociekają w lodówce . Wieczorem będę je sznurował , i tutaj mam problem , nie wiem gdzie je potem przetrzymać do następnego dnia do godz 10 rano . Do lodówki nie wejdą a nawet jak bym je upchał to chyba lepiej jednak aby wisiały , piwnicy oraz innego chłodnego miejsca nie mam . Wszystko robię na działce mam prąd ,wodę , wędzarnię , lodówkę tylko jest problem gdzie przetrzymać powiązane szynki w czasie osadzania . Okna w altanie na noc nie otworzę bo zapewne rano bym się zdziwił . Czy mogę zostawić wsio na noc w wędzarni ( od 19 dzisiaj do 10 jutro ) na kijach i nic się nie stanie ?? Co z temperaturą ??? Jak będzie za ciepło nie popsują się ?? Ile mogą max wisieć i w jakiej max. temperaturze bez wpływu na ich jakość i moje serducho ??? Myślę , że wystarczająco przedstawiłem Wam moją rozterkę i mnie rozumiecie . Doradźcie co mam zrobić dzisiejsza noc była super ale następna może być różnie tym bardziej , że jutro ma być super pogoda i wędzarnia do godz 10 będzie troszkę na słońcu ( wcześniej nie mogę ) . Pozdrawiam Adek Edit : Wsio zrobione według tabeli dziadka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 18 Maja 2012 Witaj.po osznurowaniu jeżeli boisz się o temp. osadzania możesz do rana przechować w lodówce nawet na leżąco.Jutro rano będziesz musiał dłużej osuszać w wędzarni.Ja bym tak zrobił.Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 18 Maja 2012 Witam, podpinam się żeby nie tworzyc nowego tematu.. Mam za sob a już pierwsze wędzenie i peklowanie teraz chcę zrobić większą ilość.. Moje pytanie to: 1. Zakładam że mam 5 kawałków schabu po 0,9 kg. to solankę, stężenie robię dla całej wagi czy dla każdego osobno? Dodam iż chce peklować w jednym naczyniu do tego dojdą dwie szyneczki po 0,9 kg i jakiś boczek..Bo to prawie 7 kg. mięsa ale inaczej się pekluje 7 kg w całości np. szynka a inaczej w kawałkach.. Może ktoś prosto odpowiedzieć jak dobrze zrobić zalewę żeby wszystko było ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 18 Maja 2012 Ilość solanki odnosi się do całej wagi mięsa jaką zamierasz zapeklować w danym pojemniku, tylko większe kawałki dobrze jest nastrzyknąć by wprowadzić solankę do środka. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 18 Maja 2012 Zakładam że mam 5 kawałków schabu po 0,9 kg. to solankę, stężenie robię dla całej wagi czy dla każdego osobnoPolędwice radził bym zapeklować osobno i mniejszym stężeniem solanki niż szynkę. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 18 Maja 2012 i mniejszym stężeniem solanki niż szynkę. A czemu mniejsze?.Wydaje mi się ,że to jest indywidualna kwestia smaku i moim zdaniem zależy też od dalszej obróbki termicznej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 18 Maja 2012 Zainteresowany się wypowie Arkadiuszu, Co do stężeń to przy polędwicy ogólnie wiadomo że tak jest zalecane. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 18 Maja 2012 Ja robię w tej samej solance co szynki i reklamacji dotąd nie było i to niezależnie od tego czy ma być póżniej parzona czy nie.Po parzeniu jest trochę mniej słona od nieparzonej, ale nam ta słonośc odpowiada i dlatego uważam ,że to rzecz gustu i smaku.Rzeczywiście w przepisach solanka do polędwicy jest słabsza niż ta do szynek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 18 Maja 2012 Witaj.po osznurowaniu jeżeli boisz się o temp. osadzania możesz do rana przechować w lodówce nawet na leżąco.Jutro rano będziesz musiał dłużej osuszać w wędzarni.Ja bym tak zrobił.Pozdro Tylko rano będą zimne jak nie wiem co i to mnie martwi a druga sprawa że chyba lepiej by się osadziły wisząc . W nocy ma być około 12 stopni a nad ranem 7 czyli to za dużo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 18 Maja 2012 .Rzeczywiście w przepisach solanka do polędwicy jest słabsza.O to mi chodzło. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 18 Maja 2012 Tylko rano będą zimne jak nie wiem co i to mnie martwi To je rano wyjmij z lodówki i powieś w temp. pokojowej niech się ogrzeją i potem włóż do wędzarni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 18 Maja 2012 Chyba tak zrobię . Zmienię troszkę swoje plany i znajdę chwilkę aby wpaść i je wywiesić w altanie na kijach . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 18 Maja 2012 znajdę chwilkę aby wpaść i je wywiesić w altanie na kijach .Wariant optymalnie najlepszy. :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 18 Maja 2012 Dzięki za odpowiedzi zapekluje w tej samej mieszance bo i tak robię wersje mniej słoną z programu do wyliczania solanki.. A jednak polędwicę krótko bo krótko ale parzę.. Ta z zdjęcia poniżej parzyła się 15 minut i jest soczysta i delikatna.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 18 Maja 2012 z zdjęcia poniżej parzyła się 15 minut i jest soczysta i delikatna..Można i tak ale lepiej na termometr niż na czas :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 18 Maja 2012 Można i tak ale lepiej na termometr niż na czas Zgadza się :smile: To właśnie usilnie do głowy mi wbijał arkadiusz, Za co mu chwała i cześć :lol: :lol: :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 18 Maja 2012 Można i tak ale lepiej na termometr niż na czas Zgadza się :smile: To właśnie usilnie do głowy mi wbijał arkadiusz, Za co mu chwała i cześć :lol: :lol: :wink: :wink: Pewnie że lepiej ale mam termometr z grubą sondą i szkoda mi było dziurawić, polędwica wędziła się 3,5 godziny w temp. 45-50 i 25 minut w 85 stopniach więc te 15 minut tylko dla pewności. Pozdrawiam P.S na następny raz kupie term. z ikea więc będzie co do st. ;d Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 18 Maja 2012 :grin: Adek,jak wywiesisz w altance to miej oko na muchy :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 21 Maja 2012 Adek,jak wywiesisz w altance to miej oko na muchy Miałem :wink: I już po pierwszej próbie zrobienia własnych wędlinek ( zdjęcia tego co zostało wstawię później ale mało tego już ostało :grin: ) . Miałem bardzo duże problemy z osuszeniem . Różnica temperatur po wyciągnięciu z lodówki , szynki w siatkach ( sznurowanie wychodziło masakrycznie :grin: ) , wiszenie na dworze na kijach otulone firanką ( muchy ) w czasie gdy nagrzewałem wędzarnie i zbierałem żar mało pomogło . Osuszanie trwało ponad dwie godziny w wędzarni zanim puściłem dym . W czasie osuszania które trwało i trwało było niemożliwością aby nie podłożyć suchej olchy bo żar który nazbierałem wystarczył na max ponad godzinkę . I niestety nie obeszło się abym nie pod dymił ich podczas tego cyklu . ale nie zaczerniły się czego się bardzo obawiałem . Wędzarnia ( działkowa murowana obłożona deskami dębowymi z dylatacją żadna rewelacja w porównaniu z tymi które są tu wystawione jak najprostsza ) spisała mi się oki wędziła wszędzie w miarę równomiernie , utrzymanie temperatury 45-50 bezproblemowe więc są nadzieje , że coś z tego będzie ( żona nie powiesi :wink: ) . Jedno mnie martwi a może nie powinno - kolor dymu . Uświadamiał mnie kiedyś mój kolega który moim zdaniem ma pojecie o tych sprawach ( rzeźnik zawodowy ) że dym z wędzarni podczas wędzenia powinien mieć kolor wpadający w niebieski , u mnie jednak po każdym podłożeniu lub przymknięciu drzwiczek dym był biały dosyć mocno gęsty ( sucha sezonowana olcha ) , gdy zrobiłem przelot na całego to oki ale wtedy temperatura chciała iść w regiony niewskazane :mellow: a przymknięcie i znów dym biały :mellow: . Jak to jest z tym dymem ??? Pozdrawiam i póki co to dziękuję bo ten pierwszy wyrób jest dzięki temu forum i ogromu wiedzy którą tu można wyczytać a ja zanim co to czytałem , czytałem i czytałem a i tak kilka błędów trzeba poprawić :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 21 Maja 2012 a przymknięcie i znów dym biały Każdy facet widzi kolory inaczej, biały dym jak piszesz to dobrze, czarny -fatalnie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-218894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.