Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ponieważ zbliża się wielkimi krokami dzień pierwszego wędzenia codziennie czytam jakieś ciekawostki na stronie. Ostatnio nasunęło mi się kilka pytań. będę wędzić w wędzarni z cegły, palenisko mam ok. 1.5 metra dalej.

1. Czy murze najpierw wygrzać wędzarnie i później wkładać mięso czy mogę wsadzić mięso i podgrzewać razem z wędzarnią?

 

2. W wielu przepisach pisze by osuszać przez godzinę bez dymu. Jak mam to zrobić skoro palę drewnem i tak ogrzewam wędzarnie.

 

3. Wiem, że mięso przez noc ma sobie wisieć w domu i suszy się. Czy mogę później do dosuszenia użyć farelki z nadmuchem? Mogę to zrobić w domu lub nawet wsadzić ją do komory i tam dosuszyć mięso i przy okazji będę miał nagrzaną komorę, a później dopiero rozpalę ogień. Co wy na to?

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zrobisz gdy mięso powisi przez noc w domu . Rano rozpal w wędzarni i pozostaw ją bez przykrycia , jak się jeden załadunek drewna wypali i będzie żar to powieś dopiero wędliny (nie przykrywaj ich)i dołóż ze dwie szczapy , niech się tli. Następnie możesz lekko przykryć suchą tkaniną i pilnuj koloru , jak uznasz za dobry to koniec wędzenia .Pamiętaj - w palenisku nie ma prawa podczas wędzenia być intensywnego ognia . W razie czego wyjmij szczapę , albo przymknij palenisko , by ograniczyć dostęp powietrza . Nie staraj się szczelnie zakrywać wędzarni , niech lepiej dym ucieka .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183677
Udostępnij na innych stronach

1. Czy murze najpierw wygrzać wędzarnie i później wkładać mięso czy mogę wsadzić mięso i podgrzewać razem z wędzarnią?

Wędzarnie musisz wygrzać bez wkładu !!

 

2. W wielu przepisach pisze by osuszać przez godzinę bez dymu. Jak mam to zrobić skoro palę drewnem i tak ogrzewam wędzarnie.

Otwierając palenisko i ujście dymu (szyber) przy kominie. Wtedy nie będzie dymić.

 

3. Wiem, że mięso przez noc ma sobie wisieć w domu i suszy się. Czy mogę później do dosuszenia użyć farelki z nadmuchem? Mogę to zrobić w domu lub nawet wsadzić ją do komory i tam dosuszyć mięso i przy okazji będę miał nagrzaną komorę, a później dopiero rozpalę ogień. Co wy na to?

Jesli chodz Ci o kiełbasę, to nazywa sie to osadzanie. Ale i tak czy to kiełbasa czy szynki, boczki i balerony itp. to musisz to przed wędzeniem osuszyć ! Osuszać mozesz na kilka sposobów. Farelką, wentylatotem, w wędzarni (bez dymu)i nawet na świeżym powietrzu itd. Ważne jest aby powierzchnia była sucha jak papier, inaczej niepożądane substancje przykleją sie do powierzchni wyrobów co nada im zły smak i optykę oraz są szkodliwe dla zdrowia. !!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183679
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, Z farelką najlepiej wychodzi oklejenie wyrobów roztoczami. Wyroby wysuszone poza wędzarnią bez odpowiedniej temperatury i tak pokryją się "rosą" w wędzarni. Więc najlepiej po wstępnym ociekaniu włożyć do ciepłej wędzarni i osuszać. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183693
Udostępnij na innych stronach

:grin: po rozpaleniu wędzarni 20-30min.wkładam mięso i zaczynam wędzenie z osuszaniem(zawijam na 20 min.worki z jednej lub z dwóch stron,zależy od pory roku)Jojo,możesz uchylić drzwi :grin: Trzeba wszystkiego spróbować,aż pozna się wędzarnię :grin:
  • Upvote 1
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183710
Udostępnij na innych stronach

Mało kto o tym pisze ale osuszanie to także podniesienie temperatury

kiełbas czy mięs na wędzonki. Nawet na najlepiej osuszonym lecz ZIMNYM

wyrobie może skroplić się woda.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183720
Udostępnij na innych stronach

Osobiście wstępnie osuszam w domu przez całą noc, rano rozpalam wędzarnię i wygrzewam ją do momentu nagrzania komory, czyli zero wilgoci na szamocie, następnie na dobrą godzinkę wieszam w komorze wędliny do osuszenia i dopiero po tym czasie rozpoczynam właściwe wędzenie, jak do tej pory ten sposób funkcjonuje bez zastrzeżeń.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183752
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

A co w wypadku jeżeli wędzi się w małej beczce rozpalając pod beczką ogień a do beczki sypiąc zrębki.

Jak w takim wypadku prowadzić proces wędzenia,

Prosił bym o przykład dla parówek.

Edytowane przez Switala18
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-450434
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co w wypadku jeżeli wędzi się w małej beczce rozpalając pod beczką ogień a do beczki sypiąc zrębki. Jak w takim wypadku prowadzić proces wędzenia, Prosił bym o przykład dla parówek.
Musisz pilnować temperatury wędzenia i ilości dymu wytwarzanego ze spalania zrębek. 

Jeśli będziesz wędził parówki to, w temp. 50 C przez okres około 1 godz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-450590
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.