Jojo Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam. Ponieważ zbliża się wielkimi krokami dzień pierwszego wędzenia codziennie czytam jakieś ciekawostki na stronie. Ostatnio nasunęło mi się kilka pytań. będę wędzić w wędzarni z cegły, palenisko mam ok. 1.5 metra dalej. 1. Czy murze najpierw wygrzać wędzarnie i później wkładać mięso czy mogę wsadzić mięso i podgrzewać razem z wędzarnią? 2. W wielu przepisach pisze by osuszać przez godzinę bez dymu. Jak mam to zrobić skoro palę drewnem i tak ogrzewam wędzarnie. 3. Wiem, że mięso przez noc ma sobie wisieć w domu i suszy się. Czy mogę później do dosuszenia użyć farelki z nadmuchem? Mogę to zrobić w domu lub nawet wsadzić ją do komory i tam dosuszyć mięso i przy okazji będę miał nagrzaną komorę, a później dopiero rozpalę ogień. Co wy na to? Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2011 Dobrze zrobisz gdy mięso powisi przez noc w domu . Rano rozpal w wędzarni i pozostaw ją bez przykrycia , jak się jeden załadunek drewna wypali i będzie żar to powieś dopiero wędliny (nie przykrywaj ich)i dołóż ze dwie szczapy , niech się tli. Następnie możesz lekko przykryć suchą tkaniną i pilnuj koloru , jak uznasz za dobry to koniec wędzenia .Pamiętaj - w palenisku nie ma prawa podczas wędzenia być intensywnego ognia . W razie czego wyjmij szczapę , albo przymknij palenisko , by ograniczyć dostęp powietrza . Nie staraj się szczelnie zakrywać wędzarni , niech lepiej dym ucieka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Listopada 2011 Dziękuje za podpowiedzi. Tylko ja mam wędzarnie z cegły ale z drzwiami drewnianymi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Listopada 2011 1. Czy murze najpierw wygrzać wędzarnie i później wkładać mięso czy mogę wsadzić mięso i podgrzewać razem z wędzarnią? Wędzarnie musisz wygrzać bez wkładu !! 2. W wielu przepisach pisze by osuszać przez godzinę bez dymu. Jak mam to zrobić skoro palę drewnem i tak ogrzewam wędzarnie. Otwierając palenisko i ujście dymu (szyber) przy kominie. Wtedy nie będzie dymić. 3. Wiem, że mięso przez noc ma sobie wisieć w domu i suszy się. Czy mogę później do dosuszenia użyć farelki z nadmuchem? Mogę to zrobić w domu lub nawet wsadzić ją do komory i tam dosuszyć mięso i przy okazji będę miał nagrzaną komorę, a później dopiero rozpalę ogień. Co wy na to? Jesli chodz Ci o kiełbasę, to nazywa sie to osadzanie. Ale i tak czy to kiełbasa czy szynki, boczki i balerony itp. to musisz to przed wędzeniem osuszyć ! Osuszać mozesz na kilka sposobów. Farelką, wentylatotem, w wędzarni (bez dymu)i nawet na świeżym powietrzu itd. Ważne jest aby powierzchnia była sucha jak papier, inaczej niepożądane substancje przykleją sie do powierzchni wyrobów co nada im zły smak i optykę oraz są szkodliwe dla zdrowia. !! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2011 Gregtom, Z farelką najlepiej wychodzi oklejenie wyrobów roztoczami. Wyroby wysuszone poza wędzarnią bez odpowiedniej temperatury i tak pokryją się "rosą" w wędzarni. Więc najlepiej po wstępnym ociekaniu włożyć do ciepłej wędzarni i osuszać. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2011 :grin: po rozpaleniu wędzarni 20-30min.wkładam mięso i zaczynam wędzenie z osuszaniem(zawijam na 20 min.worki z jednej lub z dwóch stron,zależy od pory roku)Jojo,możesz uchylić drzwi :grin: Trzeba wszystkiego spróbować,aż pozna się wędzarnię :grin: 1 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2011 Mało kto o tym pisze ale osuszanie to także podniesienie temperatury kiełbas czy mięs na wędzonki. Nawet na najlepiej osuszonym lecz ZIMNYMwyrobie może skroplić się woda. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2011 Osobiście wstępnie osuszam w domu przez całą noc, rano rozpalam wędzarnię i wygrzewam ją do momentu nagrzania komory, czyli zero wilgoci na szamocie, następnie na dobrą godzinkę wieszam w komorze wędliny do osuszenia i dopiero po tym czasie rozpoczynam właściwe wędzenie, jak do tej pory ten sposób funkcjonuje bez zastrzeżeń. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) A co w wypadku jeżeli wędzi się w małej beczce rozpalając pod beczką ogień a do beczki sypiąc zrębki.Jak w takim wypadku prowadzić proces wędzenia,Prosił bym o przykład dla parówek. Edytowane 15 Października 2015 przez Switala18 Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-450434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Października 2015 A co w wypadku jeżeli wędzi się w małej beczce rozpalając pod beczką ogień a do beczki sypiąc zrębki. Jak w takim wypadku prowadzić proces wędzenia, Prosił bym o przykład dla parówek. Musisz pilnować temperatury wędzenia i ilości dymu wytwarzanego ze spalania zrębek. Jeśli będziesz wędził parówki to, w temp. 50 C przez okres około 1 godz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-450590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.