Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ponieważ zbliża się wielkimi krokami dzień pierwszego wędzenia codziennie czytam jakieś ciekawostki na stronie. Ostatnio nasunęło mi się kilka pytań. będę wędzić w wędzarni z cegły, palenisko mam ok. 1.5 metra dalej.

1. Czy murze najpierw wygrzać wędzarnie i później wkładać mięso czy mogę wsadzić mięso i podgrzewać razem z wędzarnią?

 

2. W wielu przepisach pisze by osuszać przez godzinę bez dymu. Jak mam to zrobić skoro palę drewnem i tak ogrzewam wędzarnie.

 

3. Wiem, że mięso przez noc ma sobie wisieć w domu i suszy się. Czy mogę później do dosuszenia użyć farelki z nadmuchem? Mogę to zrobić w domu lub nawet wsadzić ją do komory i tam dosuszyć mięso i przy okazji będę miał nagrzaną komorę, a później dopiero rozpalę ogień. Co wy na to?

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zrobisz gdy mięso powisi przez noc w domu . Rano rozpal w wędzarni i pozostaw ją bez przykrycia , jak się jeden załadunek drewna wypali i będzie żar to powieś dopiero wędliny (nie przykrywaj ich)i dołóż ze dwie szczapy , niech się tli. Następnie możesz lekko przykryć suchą tkaniną i pilnuj koloru , jak uznasz za dobry to koniec wędzenia .Pamiętaj - w palenisku nie ma prawa podczas wędzenia być intensywnego ognia . W razie czego wyjmij szczapę , albo przymknij palenisko , by ograniczyć dostęp powietrza . Nie staraj się szczelnie zakrywać wędzarni , niech lepiej dym ucieka .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183677
Udostępnij na innych stronach

1. Czy murze najpierw wygrzać wędzarnie i później wkładać mięso czy mogę wsadzić mięso i podgrzewać razem z wędzarnią?

Wędzarnie musisz wygrzać bez wkładu !!

 

2. W wielu przepisach pisze by osuszać przez godzinę bez dymu. Jak mam to zrobić skoro palę drewnem i tak ogrzewam wędzarnie.

Otwierając palenisko i ujście dymu (szyber) przy kominie. Wtedy nie będzie dymić.

 

3. Wiem, że mięso przez noc ma sobie wisieć w domu i suszy się. Czy mogę później do dosuszenia użyć farelki z nadmuchem? Mogę to zrobić w domu lub nawet wsadzić ją do komory i tam dosuszyć mięso i przy okazji będę miał nagrzaną komorę, a później dopiero rozpalę ogień. Co wy na to?

Jesli chodz Ci o kiełbasę, to nazywa sie to osadzanie. Ale i tak czy to kiełbasa czy szynki, boczki i balerony itp. to musisz to przed wędzeniem osuszyć ! Osuszać mozesz na kilka sposobów. Farelką, wentylatotem, w wędzarni (bez dymu)i nawet na świeżym powietrzu itd. Ważne jest aby powierzchnia była sucha jak papier, inaczej niepożądane substancje przykleją sie do powierzchni wyrobów co nada im zły smak i optykę oraz są szkodliwe dla zdrowia. !!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183679
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, Z farelką najlepiej wychodzi oklejenie wyrobów roztoczami. Wyroby wysuszone poza wędzarnią bez odpowiedniej temperatury i tak pokryją się "rosą" w wędzarni. Więc najlepiej po wstępnym ociekaniu włożyć do ciepłej wędzarni i osuszać. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183693
Udostępnij na innych stronach

:grin: po rozpaleniu wędzarni 20-30min.wkładam mięso i zaczynam wędzenie z osuszaniem(zawijam na 20 min.worki z jednej lub z dwóch stron,zależy od pory roku)Jojo,możesz uchylić drzwi :grin: Trzeba wszystkiego spróbować,aż pozna się wędzarnię :grin:
  • Upvote 1
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183710
Udostępnij na innych stronach

Mało kto o tym pisze ale osuszanie to także podniesienie temperatury

kiełbas czy mięs na wędzonki. Nawet na najlepiej osuszonym lecz ZIMNYM

wyrobie może skroplić się woda.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183720
Udostępnij na innych stronach

Osobiście wstępnie osuszam w domu przez całą noc, rano rozpalam wędzarnię i wygrzewam ją do momentu nagrzania komory, czyli zero wilgoci na szamocie, następnie na dobrą godzinkę wieszam w komorze wędliny do osuszenia i dopiero po tym czasie rozpoczynam właściwe wędzenie, jak do tej pory ten sposób funkcjonuje bez zastrzeżeń.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-183752
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

A co w wypadku jeżeli wędzi się w małej beczce rozpalając pod beczką ogień a do beczki sypiąc zrębki.

Jak w takim wypadku prowadzić proces wędzenia,

Prosił bym o przykład dla parówek.

Edytowane przez Switala18
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-450434
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co w wypadku jeżeli wędzi się w małej beczce rozpalając pod beczką ogień a do beczki sypiąc zrębki. Jak w takim wypadku prowadzić proces wędzenia, Prosił bym o przykład dla parówek.
Musisz pilnować temperatury wędzenia i ilości dymu wytwarzanego ze spalania zrębek. 

Jeśli będziesz wędził parówki to, w temp. 50 C przez okres około 1 godz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6252-wygrzewanie-i-osuszanie/#findComment-450590
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.