Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dawne przepisy mówiły, że półtusze przekazuje się do rozbioru na elementy zasadnicze nie wcześniej niż 36 godz. od momentu uboju. Po wykrawaniu elementów zasadniczych możesz peklować mięso.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6256-peklowanie-po-uboju/#findComment-183836
Udostępnij na innych stronach

Mięso do przerobu nadaje się ,gdy nie ma stężenia poubojowego mięśni.Czyli tuż po uboju.

Mięśnie przy ucisku nie stawiają oporu, są chłonne.Po kilku godzinach następuje stężenie,czyli stwardnienie mięśni.W tym czasie mięso nie nadaje do przerobu.

Po 30 godz,stężenie ustępuje i mięso ponownie nadaje się do przerobu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6256-peklowanie-po-uboju/#findComment-183847
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.