matys Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2011 WitamJak szybko po uboju można peklować mięso ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6256-peklowanie-po-uboju/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2011 Dawne przepisy mówiły, że półtusze przekazuje się do rozbioru na elementy zasadnicze nie wcześniej niż 36 godz. od momentu uboju. Po wykrawaniu elementów zasadniczych możesz peklować mięso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6256-peklowanie-po-uboju/#findComment-183836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2011 Mięso do przerobu nadaje się ,gdy nie ma stężenia poubojowego mięśni.Czyli tuż po uboju.Mięśnie przy ucisku nie stawiają oporu, są chłonne.Po kilku godzinach następuje stężenie,czyli stwardnienie mięśni.W tym czasie mięso nie nadaje do przerobu.Po 30 godz,stężenie ustępuje i mięso ponownie nadaje się do przerobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6256-peklowanie-po-uboju/#findComment-183847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.