arekdron Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zdarza mi się być ..to jak to godzisz z tradycyjnym wędzeniem? [ Dodano: Nie 20 Lis, 2011 15:31 ]A wędzarni kolego Ci u mnie dostatek mam nawet jedną na strychu w domu z 1860r więc nie prowokuj dyskusji o tradycji i klasycznym paleniu Ja wiem co jem.to dlaczego wciskasz innym swój dymogenerator skoro to szkodliwe ? ja też wiem co jem od dziecka :tongue: jem swoje produkty Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Listopada 2011 Jak mam czas i chęci to wędzę tradycyjnie a jak nie mam lub robię mało to używam którejś wędzarni elektrycznej i generatora. Wędzenie zimne tylko na generatorze.Jak pada czy jest snieżnie i zimno też używam generatora ale mmam parę pomieszczeń gdzie to mogę robić ...Mniej więcej tak to godzę i wcale mi się to nie kłóci z tradycją bo nawet do klasycznego paleniska uzywam suchego sezonowanego drewna to samo tyczy zrębków nie używam no name niewiadomego pochodzenia [ Dodano: Nie 20 Lis, 2011 15:40 ]Ale co jest szkodliwe ? Ty czytasz co ja piszę ? bardzo często używam generatoraDym z generatora jest czystszy i mniej szkodliwy od tego który powstaje w tradycyjnym palenisku ... szkodliwe to są zabiegi typu moczenie zrębków, chemiczne polepszacze, wytwarzanie 2kg szynki z kilograma ale w tym jesteś chyba lepszy ode mnie jeśli o technologię idzie Aha i jeszcze życie bywa szkodliwe Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Listopada 2011 Jak mam czas i chęci to wędzę tradycyjnie a jak nie mam lub robię mało to używam którejś wędzarni elektrycznej i generatora. Wędzenie zimne tylko na generatorze.Jak pada czy jest snieżnie i zimno też używam generatora ale mmam parę pomieszczeń gdzie to mogę robić ...Mniej więcej tak to godzę i wcale mi się to nie kłóci z tradycją Zgodnie z twoją oceną W mojej przetwórni robię tylko tradycyjne wyroby .Chociaż ja tak nie uważam bo te wędzone za pomocą dymogeneratora nie nazywam tradycyjne wędzone . :rolleyes: powodzenia [ Dodano: Nie 20 Lis, 2011 15:53 ]szkodliwe to są zabiegi typu moczenie zrębków,co robisz gdy w twoim dymogeneratorze zapalają się zrąbki ? Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Listopada 2011 Skoro masz dużo pomieszczeń i jak sam piszesz w tradycyjnym wędzisz tylko jak Ci się chce. To uważam że masz małą przetwórnie w domu i pewnie produkty swoje masz na sprzedaż. Tak cichaczem bez nadzoru weterynarii. Też bym tak chciał :wink: A tu się kolego mylisz bo w życiu nie sprzedałem kilograma ze swoich wyrobów i nie sprzedam mogę dać czy poczęstować kogoś kogo lubię albo głodnego ale nie handluję wyrobami wiec kula w płot ale skoro mierzysz ludzi taką miarką to wszyscy wiemy jak zaczynałeś ... Ja po prostu mam 2 duże domy na dwóch krańcach Polski a 3 buduję jeden dom jest bardzo stary z dużym stawem wiec pewnie odławiam na nim prądem nie ? Mam też garaż 200m z dwoma podnośnikami, TIG-iem , MIG-iem, inwertorem, palnikami, kompresorem, pistoletami , tokarką, frezarką, gilotyną heblarką i wszelkimi narzędziami ... mam bo lubię sobie podłubać a popatrz warsztatu nie mam cud jakiś prawda no widać można żyć troszkę inaczej niż Ci się wydaje. I proponuję uważać co piszesz bo to co napisałeś nazywa się pomówieniem i jest karalne kolego PS W moim generatorze zrębki się nie palą tylko żarzą a to subtelna różnica jak u Ciebie się palą to może nasiusiaj na nie będzie bardziej "tradycyjnie" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Listopada 2011 I proponuję uważać co piszesz bo to co napisałeś nazywa się pomówieniem i jest karalne kolego Mój post był żartem , nikogo nie chciałem pomówić I serdecznie za to przepraszam . Myślę że wyjaśniliśmy wszystkie spory telefonicznie i na zlocie gdy się spotkamy będziemy się śmiać z tego nieporozumienia. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz przepraszam za pomówienie nie to było moim celem Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Listopada 2011 OK pośmiałem się ... bo wyobraziłem sobie siebie "zawodowca" z trybownikiem w ręku goniącego za ŁP żeby jej dać buziaka jej mina i sąsiadów byłyby bezcenne za resztę zapłacę kartą :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zastanawiam się na moderacją postów w temacie ... hmmm .... arekdron, powiem Ci szczerze, że bardzo butny jesteś i nie za bardzo mi się to podoba. Skoro masz zakład to wędzisz w komorze wędz-parz. więc co to ma wspólnego z tradycją? Mój dziadek miał wedzarnię z paleniskiem bezpośrednim, ba bez żadnej przesłony, deflektora i wyroby były wyśmienite ... smaku nigdy nie zapomnę, a Ty jesteś tak pyszny, że aż niesmaczny ... Taki PAN SOWA!!! 2 dni z dojazdem, a zachowujesz się jak prekursor fachu .... jakieś moczenie zrębków, 20% masy mięsa do kiełbasy ... to nie "markiet", kit to w okna powciskaj.... bez urazy, Pozdrawiam... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Listopada 2011 może nasiusiaj na nie będzie bardziej "tradycyjnie" :grin: Zdradzę Wam, koledzy pewną tajemnicę starego stolarza. Zajmował się renowacją starych mebli, miał duże poważanie w tej dziedzinie. W procesie technologicznym produkcji starodawnej bejcy uczestniczyłem też i ja. Siadaliśmy w warsztacie, pojedli odpowiednio, wypili... Potem szedł na bok i uzupełniał miksturę do bejcy swoim siusianiem. Była to podstawowa tajemnica mikstury renowacyjnej i Jego powodzenia. Ale cóż, cała recepta zaginęła wraz z Jego odejściem. A ile Jego opowieści nasłuchać się można było. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zbyszku takich patentów jest sporo a o takim "impregnowaniu" też słyszałem od starego stolarza i to naprawdę dobrego rzemieślnika i troszkę mnie tym zszokował Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Listopada 2011 Jeśli można zabrać głos.... Na pierwszy rzut powala na nogi cena.1690 zł to spora ilość cementu, tak więc skąd tak wysoka cena ?Może koszty produkcji, koszty form .... ale tego nie wiem.Gdyby przeanalizować konstrukcję i coś ująć z wagi może uda się taniej.Palenisko dodałbym z boku, tak aby przewód dymowy wychodził w dolnej (na potrzeby wędzarni zamkniętej) części grilla.Otwór do komory wędzenia + drzwiczki.Koniecznie przemyśleć sprawę ocieplenia ! Jest taki materiał na wylewki, który wykorzystuje granulat styropianu jako ocieplenie.Sam go stosowałem na wylewki na piętrze.Jest droższy, ale waży bardzo mało w stosunku do samego betonu.Wtedy byłoby dwa w jednym, konstrukcja + ocieplenie.Może warto i to przemyśleć. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Listopada 2011 Mój post był żartem , nikogo nie chciałem pomówić I serdecznie za to przepraszam . Oj przestraszyłeś się,tak Straszenie teraz takie modne. :grin: A ja czekam na jakieś Twoje domowe ciekawe przepisy z dokładnym opisem jak wykonać krok po kroku w temacie kiełbasy na przykład. Tam może będziesz jako fachowiec mieć szansę, bo w temacie wędzenia i wędzarni nie próbuj sił - taka mała podpowiedź. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Listopada 2011 20% masy mięsa do kiełbasymiałem na myśli dodawanie 20% wody w stosunku do ilości masy mięsnej. [ Dodano: Nie 20 Lis, 2011 22:54 ]pis67, :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Listopada 2011 Jeśli można zabrać głos.... Na pierwszy rzut powala na nogi cena. 1690 zł to spora ilość cementu, tak więc skąd tak wysoka cena ? Budując altanę na fundament razem z płytą zamówiłem 5.5 m3 betonu B20 i zapłaciłem ca. 1500 zł, więc skoro taka cena za wędzarnię to mniemam że poszło na nią przynajmniej połowa tej ilości :wink: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Listopada 2011 Skoro masz zakład to wędzisz w komorze wędz-parz. więc co to ma wspólnego z tradycją?Wędzimy również w wędzarni opalanej drzewem z paleniskiem na dole pod produktami.Mój dziadek miał wedzarnię z paleniskiem bezpośrednim, ba bez żadnej przesłony, deflektora i wyroby były wyśmienite ... smaku nigdy nie zapomnę, a Ty jesteś tak pyszny, że aż niesmaczny ... Taki PAN SOWA!!!dokładnie tak jak opisałeś dziadka wędzarnie i z tego nie zrezygnuje.Nie jadłeś moich wyrobów więc nie możesz ich oceniać . Oj przestraszyłeś się,tak Straszenie teraz takie modne. :grin:Nie po prostu nikogo nie chciałem obrazić ani pomówić skoro Roger poczuł się pomówiony to go przeprosiłem. Równie dobrze ja bym mógł wytoczyć kilku osoba na tym forum sprawy bo napisały ze truje ludzi .Nie poczułem się obrażony a mógłbym ale nie o to chodzi. zachowujesz się jak prekursor fachuNe nigdy nie uważałem się za omnibusa wręcz przeciwnie . Po 18 latach w masarce coś wiem ale nie jestem omnibusem. pozdrawiam wszystkich [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 11:44 ]A ja czekam na jakieś Twoje domowe ciekawe przepisy z dokładnym opisem jak wykonać krok po kroku w temacie kiełbasy na przykładBardzo chętnie coś wrzucę :grin: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Listopada 2011 coś już jest czekam na krytykę :clap: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Listopada 2011 czekam na krytykę :clap:Wędzimy również w wędzarni opalanej drzewemKUŻWA - z drzewa to" my zeszli " , i nie "opalamy się " - dla tego jesteśmy "biali ludzie" "Chłopcze Wielebny" na tym forum nie pozyskasz klientów , ale co najwyżej ich stracisz . Nie wiem czy wygaszać ? Bądż Wola Moderatora > Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
concretewood Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Listopada 2011 Jeśli można zabrać głos.... Na pierwszy rzut powala na nogi cena. 1690 zł to spora ilość cementu, tak więc skąd tak wysoka cena ? Może koszty produkcji, koszty form .... ale tego nie wiem. Wiesz tu nie jest sam beton ktory i tak jest wysokiej klasy. Dochodza dwa rodzaje zbrojenia, ruszt, popielnik, koszt dachu z blachy, nie bede mowil o pradzie, wodzie, zusach, srusach... Patrzac na grille ze zwyklego kramzytu sprzedawane w castoramie czy innym markecie za 1900 albo i wiecej to cena ni jak sie nie ma do cen betonu. Ja nie jestem fabryka ktorej koszta wytworzenia formy zwroca sie po miesiacu sprzedazy bo za dobrze zrobione formy mozna kupic dobre auto. Wiec zeby mi sie zwrociloto chyba logiczne ze nie sprzedam grilla po cenie betonu... Chłopcze Wielebny" na tym forum nie pozyskasz klientów , ale co najwyżej ich stracisz . Nie wiem czy wygaszać ? Bądż Wola Moderatora >.To do mnie?? Ja chcialem tylo rady... Cytuj www.concretewood.eu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Listopada 2011 coś już jest czekam na krytykęarekdron napisał/a:czekam na krytykę arekdron napisał/a:Wędzimy również w wędzarni opalanej drzewem Człowieku jesteś bardzo męczący, nie licz na to, że ktoś tutaj będzie za Ciebie i dla Ciebie się wywątrabiał ... Nadal uważam, że jesteś bardzo arogancki w swoim zachowaniu, być może nie zdając sobie z tego sprawy ... ?Henio dobrze napisał, bo wędzimy drewnem i jego pochodnymi,a nie drzewem,ale "znając" Ciebie od kilku dni, śmiem Twierdzić, że masz i taką wędzarnię na całe drzewo np. 20-sto letni dąb, 16 letnią wiśnię itd. No i nadal czekamy na jakieś foto relacje z Twoich urządzeń wędzarniczych jak i wyrobów... Pamiętaj chłopaku, że to forum, ta strona int. to jesteśmy MY i nasze wypociny, a nie praca na maszynach profi, wg. przepisów marketowych ... to jest nasze hobby, więc zaloguj się na stronie nie wiem, sokołowa, krakusa i tam strugaj kozaka, MY, a przynajmniej nasza całkowita większość podejrzewam, nie potrzebujemy kogoś, kto zachowuje sie tak jak Ty.... i zrobię to co muszę, wcisnę ignoruj, bo jestem zmęczony, Twoją męczącą osobą ... powodzenia... [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 19:46 ]Wiesz tu nie jest sam beton ktory i tak jest wysokiej klasy. Dochodza dwa rodzaje zbrojenia, ruszt, popielnik, koszt dachu z blachy, nie bede mowil o pradzie, wodzie, zusach, srusach... Patrzac na grille ze zwyklego kramzytu sprzedawane w castoramie czy innym markecie za 1900 albo i wiecej to cena ni jak sie nie ma do cen betonu. Ja nie jestem fabryka ktorej koszta wytworzenia formy zwroca sie po miesiacu sprzedazy bo za dobrze zrobione formy mozna kupic dobre auto. Wiec zeby mi sie zwrociloto chyba logiczne ze nie sprzedam grilla po cenie betonu... No i proponuję dodatkowo zazbroić nie stalą, a mosiądzem, pokryć dach brązem i kryształowe szybki wstawić, aby podnieść cenę, wtedy na pewno zwrot gotówki zainwestowanej szybszy ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Listopada 2011 coś już jest czekam na krytykę :clap:Arekdron, krytyka na 100% !! Nie wychylaj się w temacie wędzenia jeśli nie masz doświadczenia w tej dziedzinie a wszyscy moi przedmówcy ją mają ! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Listopada 2011 np. 20-sto letni dąb, 16 letnią wiśnię itd i to najlepiej jeszcze z koroną i korzeniem! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Listopada 2011 z koroną i korzeniem!Karol to On by musiał wędzić na Karolinie :grin: :grin: A ja bym to widział :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6313-potrzebna-radaprzerobka-grilla-na-wedzarnie/page/2/#findComment-186458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.