rich Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam, Przeglądając akademie dziadka natknąłem się na takie stwierdzenie: "Gdy przekroimy ją [kiełbasę] jeszcze gorącą i nie wypływają z niej soki, wiadomo że nie będzie z nią kłopotów w czasie obróbki cieplnej. Gorzej, jak tych soków wypłynie z pół talerza, tzn, że będą kłopoty i to duże w obróbce cieplnej."Zastanawia mnie co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy, że po przekrojeniu wypływa duzo soku??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2011 hmmm :smile: przeglądałem literaturę fachowa ostatnio lecz nie natknąłem się niestety na opis tego problemu, podejrzewam ze to problem z jakości mięsa użytego ale pewności nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-188619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Grudnia 2011 podejrzewam ze to problem z jakości mięsaDobrze podejrzewasz. Wg nauk pobieranych na tym forum to zakwaszenie mięsa powoduje obniżoną zdolność wiązania wody. DZIADEK wskazał pierwsze symptomy tej wady. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-188623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2011 hmmmm :grin: a cos wiecej w tym temacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-188646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2011 a cos wiecej w tym temacie??Wady mięsa: http://wedlinydomowe.pl/mieso/wszystko-o-miesie/766-wady-miesa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-188656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Stycznia 2012 dzieki za link, czytałem czytałem :grin: i dużo użytecznej wiedzy tam jest trzeba przyznać choć moim bardzo skromnym zdaniem-popartym jedynie doświadczeniem własnym-duży wpływ tez na taka wadę ma temperatura i czas parzenia kiełbasy a przede wszystkim jej skład - jeżeli kiełbasa będzie miała za mało tzw."kleju" to niestety woda zawarta w mięsie się nie zwiąże i podczas obróbki cieplnej wypłynie :devil: pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-193384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zak100 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Września 2012 mam problem z moja kielbaska 3 razy robilem i za kazdym razem wychodzi jakby pod jelitem byla detka od rowera i w dotyku i jest troche twarda nie wiem co robie zle prosze o pomoc dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Września 2012 zak100 napisz coś więcej o tej kiełbasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Września 2012 mam problem z moja kielbaska 3 razy robilem i za kazdym razem wychodzi jakby pod jelitem byla detka od rowera i w dotyku i jest troche twarda nie wiem co robie zle prosze o pomoc dzieki zmień miejsce zakupu mięsa. Kupujesz na kg/ mięsa około 30-35 % wody z chemią - i takie wyniki będą :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zak100 Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Września 2012 zak100 napisz coś więcej o tej kiełbasie dzieki za odpowiedz cos robie zle ale nie wiem co pekluje na such do 48 godz osadzanie ostatnio bylo okolo 20 godz w loduwce temperatura okolo 6 C nie moglem wczesniej wedzic bo praca suszylem w wedzarni okolo 1 godz i ciagle wychodzila rosa potem wedzenie okolo 2-2.5 godz temperatura max 60 C parzenie po uwedzeniu w temperzturze 75C PRZEZ OKOLO 30 MIN i jest jak w detce rowerowej przy czym jelitko super ale warstwa miesa zaraz pod jelitem jest twarda pomocy prosze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Września 2012 suszylem w wedzarni okolo 1 godz i ciagle wychodzila rosaw jakiej temperaturze osuszałeś? parzenie po uwedzeniu w temperzturze 75Ctemperatura 68-72stC warstwa miesa zaraz pod jelitem jest twardanapisz z jakiego mięsa na jakich sitkach mielenie itd... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Września 2012 godz osadzanie ostatnio bylo okolo 20 godz w loduwce temperatura okolo 6 C nie moglem wczesniej wedzic bo praca suszylem w wedzarni okolo 1 godz i ciagle wychodzila rosa20 h osadzania .... czy lodówka to przez przypadek nie .. NO FROST ? Kiełbasa prosto z lodówki do wędzarni ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Września 2012 Po mojemu osadzenie w lodówce to gwarancja mokrych i osmalonych wędlin. Ale może starszyzna się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Września 2012 sadzenie w lodówce to gwarancja mokrych i osmalonych wędlinzawsze osadzam w lodówce potem temperatura pokojowa i powolne osuszanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Września 2012 A tak to może być, Ja mówiłem o tym, że zimny wsad do wędzarni to gwarancja wilgoci i smoły. Jeśli doprowadzasz do odpowiedniej temperatury po wyjęciu z lodówki, to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Września 2012 zimny wsad do wędzarni to gwarancja wilgoci i smołynie koniecznie jeśli przeprowadzisz dobrze proces osuszania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Września 2012 warstwa miesa zaraz pod jelitem jest twarda20 h osadzania .... czy lodówka to przez przypadek nie .. NO FROST ?miro trafił w dziesiątkę. Kiedyś to przerobiłam na własnej skórze, a raczej kiełbasie. Robi się tzw. druga skórka i jelito od tego nie odchodzi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Września 2012 :grin: całe lato mięso trzymam w lodowce,kiełbasy robię dzień wcześniej i zaraz do lodówki na cały dzień i noc. Rano wstaję (6h) wyjmuję kiełbasy i rozwieszam na kiju,wyjmuję z lodówki,wiążę resztę mięsa (szynki,polędwice,polędwiczki,boczki, słoninę)w trakcie o godz.7 rozpalam wędzarnię i dalej wiążę. O godz. 8 wkładam wszystko do wędzarni,wędzarnia częściowo jest odkryta,9h zakrywam wędzarnię workami. To i tak długo osuszam nieraz po 0,5 h zakrywam. Jeszcze nigdy się nie zdarzyło żeby wędliny były ob kopcone lub smoliste,kiełbasa pod jelitem twarda. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Września 2012 całe lato mięso trzymam w lodowcegrzegorz565, Czy Twoja lodówka jest typu NO FROST? Tutaj nie chodzi o lodówkę w ogóle tylko o ten typ lodówki, która ekstremalnie wysusza produkty. Dwadzieścia godzin to jednak długo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Września 2012 :grin: w garażu mam starą lodówkę ZZSR standard czyli szronowa a w domu No-frost czyli bez szronowa.Surowe kiełbasy leżą w skrzynce, Ja ich tam nie osuszam.Wędliny już uwędzone lepiej się przechowują w domu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-236775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Kolejna kiełbasa i kolejna porażka. Mięso łopatka (zakłady mięsne Zbyszko) plus 40% boczek praktycznie bez mięsa w sumie 2,8kg Posortowane na 3 rodzaje: chude, poprzerastane tłuszczem i to na klej +2dkg soli i do lodówki na20h Wieczorem mielenie i przyprawianie, rano w jelita - na tyle ścisło aby tylko nie pękały o 11 na kije, osadzanie w temperaturze pokojowej do 14 - z kiełbasy poszedł krwisty sok jak z ociekającej szynki :!: :question: pierwszy raz tak miałem. Chude miele na 10, tłuste na 5-6 a resztę na klej 1-2razy na 3 - maszynka ręczna nr."8" W Wędzarni wisiał 4h temp od 35 do 45, drewno bukowe. Pierwszy błąd jaki zauważyłem - kiełbasa mocno się zrosiła i taka została do końca. Nie wiem jak opanować osuszanie Kiełbasa nie ma koloru, po taki czasie wędzenia wygląda jak brudna parówkowa. Jest ostra w smaku aż szczypie w przełyk i to nie jest wina pieprzu. Wewnątrz jest szara i mało zwarta - po sparzeniu, ale przed ma ładny różowobiały kolor. W degustacji jak masa papierowa, kaszkowata zero formy. (ten efekt mam zawsze, do tej pory mi nie przeszkadzał). Wszytko chyba widać na fotkach: SUROWA (już zamrożona) http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/Altana/DSCF1463.jpg Wieczorem sparzona zaraz po wędzeniu: http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/Altana/DSCF1460.jpg Aparat dodał trochę różu http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/Altana/DSCF1459.jpg Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-255073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zeby byl kolorek w srodku musisz dodac soli peklowej lub saletry.Mieso z lopatki jest bardzo dobrym skladnikiem kielbasy ,boczek jak piszesz sam tluszcz (niedobrze).Moim zdaniem jesli kielbasa niejest zwiezla to przegrzany/niedostatecznie wyrobiony tluszcz/mieso w czasie produkcji.To co widac na focie to nie wedzenie.widac ze z kielbasy sie lalo a dym osiadl powierzchownie na mokrej oslonce.Mielimy nie miazdzymy bardzo schlodzone mieso /tluszcz nastepnapodstawa to osuszenie i WYROWNANIE tem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-255083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Nie wiem jak opanować osuszanie A ile stopni było w pokoju? po taki czasie wędzenia wygląda jak brudna parówkowa. Parówkową zostaw w spokoju. Wewnątrz jest szara i mało zwartaW degustacji jak masa papierowa, kaszkowata zero formy Wiórowatość, typowy objaw dla kiełbasek z mięska z wadą lub niedostatecznie wyrobionego. Diagnoza - koniecznie przeczytać o tym , jak zrobić kiełbasę, bo z łopatki i boczku można super wędliny ukręcić. Wędzenie - mokry towar w wędzarni- efekt - widoczny na zdjęciach. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-255098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Grudnia 2012 sitka, nożyk i nóż do naostrzenia Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-255120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Grudnia 2012 w trakcie osadzania bylo jakieś 20-21.W wedzarni jak wkladalem bylo ok 35.Może jak z waszą pomocą wreszcie stworze projekt to będę mógł normalnie suszyc. Czyli źle wyrabiane. mięso? Wydawało mi się Że robie to dobrze. Klej mieszam aż nie odchodzi od ręki, potem resztę mięsa tak samo. Następny raz spróbuję z innej masarnie. Ma ktoś tanie sprawdzone źródło w Łodzi? Pozdrawiam P. S. Pisane z telefonu. Jak sie ostrzy elementy maszynki? Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/#findComment-255283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.