chudziak Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Jak sie ostrzy elementy maszynki?Sitka i noże ostrzy sie w punktach ostrzenia A jaką masz wedzarnie bo ja ,dla odmiany obstawiałabym poza wadą mięsa ,która dała krwisty wyciek , błędy w wę dzeniu - stąd szaro bury kolor wędzonej kiełbasy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Kiełbasa nie ma koloru, po taki czasie wędzenia wygląda jak brudna parówkowa. Jest ostra w smaku aż szczypie w przełyk i to nie jest wina pieprzu. Źle osuszona kiełbasa jak bym widział wyroby teściowej :lol: czy czasem w wędzarni nie masz jakiejś metalowej rury od paleniska? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Wędzarnia - drewniana a'la wygódka :grin: Wiosna chcę stawiać murowaną, projekt powstaje w tym wątku LINK - wszelkie uwagi mile widziane Rzeczywiście miedzy paleniskiem z cegły silikatowej, a budką wędzarni mam stalową rurę, chyba ocynk, od rynny. Sąsiad za płotem, myśliwy, ma stalowe palenisko, stalowy komin i stalową beczkę nakrytą szmatą. Jak prawidłowo przeprowadzić osuszanie w wędzarni? W czwartek rano (6.12) nastawiłem szynki, w piątek po południu mam zamiar związać i odwiesić w temperaturze pokojowej do soboty rana, a potem w dym. Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Dokładnie taki sam efekt miałem gdy budowałem swoją pierwszą wędzarnie, wędzonki miały charakterystyczny może nawet metaliczny ostry smak i kolor zbliżony do Twoich. Pamiętam że taka sama sytuacja była na I zlocie Podlaskim (równeż przy wędzarni była metalowa rura od paleniska). Zamień rurę na coś innego np. ceramiczna lub zwykły tunel wykopany w ziemi i będzie ok, jak już bedziesz miał dobrą wędzarnie to z osuszaniem rób jak pisze El Gregor kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Grudnia 2012 mam regulowany wylot z komina 15x15cm oraz regulowany wlot z paleniska, dodatkowo mogę otworzyć drzwi wędzarni.Jak osuszać, aby nie przypiec mięsa i nie okopcić? Jak mam ogień bez dymu to jest wysoka temperatura. Poprzednie wędzenia to osuszanie trwało czasem do 2h, a potem bez względu na efekt zamykałem szyber na wylocie i zagęszczałem dym. Do tej pory miałem problem z utrzymaniem temperatury (brak regulacji na wlocie) i mocnym wysychaniem wędlin w czasie parzenia. Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Ja nigdy kiełbasy nie osuszam.Zaraz po napełnieniu jelit wędruje do wędzarni.Jest oki. Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ale od razu dajesz w gęsty dym, czy trzymasz przy otwartych szybrach jakiś czas? Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Grudnia 2012 a budką wędzarni mam stalową rurę, chyba ocynk, od rynnyPrzede wszystkim wyrzuć ocynkowana rurę/blachę!, chociaż obawiam się ze już cały ocynk zjadłeś ... Jeżeli nigdy nie byłeś przy spawaniu ocynkowanej rury to porozmawiaj ze spawaczami? A jak osuszać? Najprościej napisać wszelkimi możliwymi sposobami, ja czasem uchylam/otwieram nawet drzwi wędzarni, musi być zachowany przewiew aby odprowadzić wilgoć, jak temperatura zbyt wysoka można wyjąć palące się polano z paleniska, rozgarnąć żar itp. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Grudnia 2012 pepe60, Chyba zbytnio straszysz tym cynkiem. On jest bardzo szkodliwy w postaci oparów powstających w wysokich temperaturach - np przy spawaniu łukowym /temp plazmy w łuku to 6x więcej niż na słońcu/. Ale w prawidłowo opalanej wędzarni do tych temperatur daleko. Żyliśmy spokojnie pijąc wodę z cynkowanych rur i naczyń, aż tu naraz wielki krzyk. Owszem szkodzi, jednak najbardziej szkodzi tym, którzy produkują wyroby cynkowane ogniowo. Tak jak azbest - najbardziej szkodził tym, którzy produkowali wyroby z azbestem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-255652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendrek87 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Marca 2013 Mam wedzarnie BORNIAK 150 i jak wędze w niej kiełbasę to wychodzi taka twarda gumowata i jelito nie chce odchodzić. Może ktoś też posiada taką wędzarnie i ma dobry patent na uwędzenie w niej kiełbasy. Próbowałem osuszać bo kiełbasa się pociła tylko nie wiem czy całkiem otwary komin wystarczy czy uchylić też troche drzwi? Jakie temperatury stosujecie na poszczególne etapy wędzenia? Bo zauważyłem że temperatura jaką się nastawia na grzałce czasem potrafi podskoczyć nawet o 20 stopni wiecej według termometru. Nie wiem czy to tak działa z opóźnieniem zanim wyłączy się grzałaka i jaki to ma ewentualny wpływ na wędzenie. Może trzeba by zastosować niższe temperatury.Według producenta należy ustawić grzałkę na 55 stopni i wędzic ok 3 godz tylko że czasem termometr wskazuje mi ponad 70 stopni w wędzarni.Nastepnie przypiekanie w 85 *C i też temperatura podskoczy czasem do ponad 100*c aż do uzyskania 68*C wewnątrz kiełbasy i po tym wyłanczam otwieram i zostawiam do ostygnięcia. Bardzo proszę o porady jak wyjść z tej sytuacji gdzie popełniam błedy i jak je naprawić.Jeśli chodzi o mięso to miałem z dwóch różnych masarni i efekt był identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-275379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Marca 2013 Ja po ostatnich doświadczeniach temat odpuszczam - kiełbasa była tragiczna, ale ostatnia... Mięso z wędzarni wychodzi mi coraz lepsze. Natomiast kurczak nie pozostawia zastrzeżeń. Jak postawie murowaną wędzarnie to wrócę do zabawy, bo przynajmniej będę mógł się spodziewać jakiejś powtarzalności. Kolego jendrek87 - termostat termostatem, ale tu jest grzałka która najpierw się nagrzewa, a jak wyłączy ja termostat to powoli stygnie, nie jest od razu zimna. Jak w każdym piecu, palenisku, musisz wyczuć stopień/poziom bezwładności cieplnej. Może wystarczy nastawić na 52° albo 59°, testuj bez mięska 2-3 cykle i okiełznasz to bydle :grin: Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-275452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 mam problem z moja kielbaska 3 razy robilem i za kazdym razem wychodzi jakby pod jelitem byla detka od rowera i w dotyku i jest troche twarda nie wiem co robie zle prosze o pomoc dzieki zmień miejsce zakupu mięsa. Kupujesz na kg/ mięsa około 30-35 % wody z chemią - i takie wyniki będą :devil: Ludzie, kiełbasę należy dobrze wymieszać, to jeden problem a drugi; to nie lej wody 1do 1 Cytuj człowiek uczy się całe życie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-282151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 jendrek87 dorzuć do tej maszyny regulator mocy i zapomnisz o kłopotach ze skokami temp. Bedziesz wtedy panował nad mocą grzałki i spokojnie sobie wszystko o czym pisałeś wyregulujesz. Pozdrawiam P.S. Ja używam taki regulator mocy ( mozna kupić złożony lub do składania ) http://sklep.avt.pl/p/pl/40017/regulator+obrotow+silnika+elektrycznego+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-282618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Sprawdziłem ile kosztuje ten borniaczek 150 i według mnie za taką kaskę to powinieneś tam mieć zupełnie inne sterowanie, a nie jakiś pewnie termostacik z kapilarą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6315-wady-wyrobu/page/2/#findComment-282663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.