Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w zasadzie nie robie wypieków , raz, dwa razy w roku, w tym roku zaliczyłam pączki i kremówke. Nie pieke z jednego powodu, nie umiem sie opanowac... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gif

 

 

Ta kremówka które pieke raz w roku jest pyszna i łatwa w robieniu, gdyby ktos miał ochote podaje

przepis;

CIASTO

2 i pół szklanki maki (30dag)

1 margaryna http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gif(pozdrowienia dla misia) albo masło (ja daje masło)

2 zółtka

3 łyzki smietany

szczypta soli

Wykonanie;

Zarobic cisto, włozyc do ściereczki i do lodówki na pół godziny

Wyjac z lodówki, przekroic na pół i rozwałkowac na dwa placki i upiec. Nie dawac papieru na blache tylko kłasc bezposrednio. Uwazac bo piecze sie szybko, dlatego oglądanie seriali w tym czasie zabronione. :tongue:

 

KREM

4 zółtka

1 cale jao

5 łyzek cukru 1 łyzka zwykłej maki

1 płaska łyzka maki ziemniaczanej

pół litry mleka

2 torebki cukru waniliowego

1 łyzka masła

Wykonanie;

4 zółtka, 1 jao utrzec z 5 łyzkami cukru. Dodac 1 łyzke maki zwykłej i 1 łyzke kartoflanej. Dodac 2 torebki cukru waniliowego. Wlac to do gotujacego mleka ciagle mieszajac. Nastepnie dodac 1 łyzke masła i wymieszac.

 

Goracym kremem smarowac jeden z placków. Nałozyc drugi. Pycha. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250936
Udostępnij na innych stronach

Nie dawac papieru na blache tylko kłasc bezposrednio

Na wysmarowaną blachę?

piecze sie szybko

Jak szybko?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250937
Udostępnij na innych stronach

CIASTO

2 i pół szklanki maki (30dag)

1 margaryna Obrazek(pozdrowienia dla misia) albo masło (ja daje masło)

2 zółtka

3 łyzki smietany

szczypta soli

Hej Violuś SKARBIE NAJDROŻSZY

jaki FANTASTYCZNY przepis. :clap: :clap: :clap:

 

Wpadnę do ciebie z jajkami,

to razem upieczemy tę DELICJE. :wink: :tongue: :grin: :thumbsup:

 

BTW

Ciągle nie mogę zapomnieć ostatniego

WSPÓLNEGO PIECZENIA!!! :tongue: :grin: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250939
Udostępnij na innych stronach

Dodam wam jeszcze jeden przepis na placek, jest on tak dobry, ze brak słów by to opisac. Co prawda jadłam go z 15 lat temu, ale do dzis pamietam jego smak.

 

Nazwiemy go placek Violi. :tongue:

 

I ciasto

4 zółtka

pół szklanki cukru kryształu

10 dag margaryny (masła) :tongue:

1 szklanka maki

1 łyzka smietany

1 łyzeczka proszku do pieczenia

cukier waniliwy

Wykonanie

Margaryne(maslo) utrzec z cukrem, dodac po 1 zółtku i reszte składników, wszystko utrzec i wyłozyc na blache.

 

II ciasto

4 białka

pół szklanki cukru kryształu

20 gad mielonych orzechów

1 łyzeczka proszku do pieczenia

1 łyzka tartej bułki

Wykonanie

Ubic białka, dodac cukier ubijajac, wsypac pozostałe składniki -wymieszac, wyłozyc na poprzednie ciasto, piec w tem 170 wkładajac do zimnego piekarnika.

 

Masa

1 kostka masła

2 serki homogenizowane waniliowe

 

Krem

1 szklanka mleka

1 zółtko

4 kopiaste łyzki cukru

1 łyzeczka maki zwykłej

1 łuzeczka maki kartoflanej

 

Mleko zagotowac z cukrem, zótka utrzc z odrobina cukru, dodac obie maki i połaczyc z gotujacym mlekiem.

Po wystygnieciu połaczyc z maslem i serkami.

 

Mase wyłozyc na ciasto, na wierzch poukładac biszkopty, polac roztopiona czekolada w delikatne zworki, posypac orzeczami i czekalada.

 

Enjoy your meal ! :thumbsup:

 

[ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 19:40 ]

Nie dawac papieru na blache tylko kłasc bezposrednio

Na wysmarowaną blachę?

piecze sie szybko

Jak szybko?
na wysmarowana blache, piecze sie ok 20,25 minut, trzeba zagladac, gdy bedzie złoty kolor, wyciagac. :tongue:

 

[ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 19:56 ]

Hej Violuś SKARBIE NAJDROŻSZY

jaki FANTASTYCZNY przepis. :clap: :clap: :clap:

 

Wpadnę do ciebie z jajkami

to razem upieczemy tę DELICJE. :wink: :tongue: :grin: :thumbsup:

 

BTW

Ciągle nie mogę zapomnieć ostatniego

WSPÓLNEGO PIECZENIA!!! :tongue: :grin: :grin:

.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gifhttp://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/kiss.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250943
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie do naszych cukierników a mianowicie mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki w celu dłuższego przechowania-po wyjęciu ze słoika i upieczeniu jabłecznika jabłka są trochę za rzadkie-jak zagęścić mus jabłkowy żeby gotowe ciasto wyszło bardziej zwarte

Słyszałem że można kaszką manną ale ile co i jak to nie wiem :wink:

Można kaszą ,można dodać suchą galaretkę np. cytrynową

Możesz dodać też trochę jabłek świeżych i wymieszać z musem ja w domu dodaje też galaretkę lub 2 w zależności od ilości jabłek - na 1 litrowy słoik jabłek prażonych i 0,5 kg jabłek świeżych obranych i pokrojonych dodaje 1 galaretkę oczywiście galaretka sucha

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250967
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie do naszych cukierników a mianowicie mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki w celu dłuższego przechowania-po wyjęciu ze słoika i upieczeniu jabłecznika jabłka są trochę za rzadkie-jak zagęścić mus jabłkowy żeby gotowe ciasto wyszło bardziej zwarte

Tutaj gdzie jestem, czesto sopotkalam sie z zageszczona masa jablkowa. Aageszczaja ja poprostu maka kukurydziana. Jesli nie masz kukurydzianej, to ziemniaczana. Tylko po upieczeniu dobrze wystudz ciasto, nie kroj jesli jest cieple.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-251017
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, jabłka na mące robią się gumowate.... zdecydowanie lepiej użyć kaszy
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-251033
Udostępnij na innych stronach

abratek, nie wiem dokladnie, wiem ,ze tutaj tak zageszczaja.wiele razy spotkalam sie wlasnie w opisach z ta metoda. Ja osobiscie tylko jablka dusze na masle swieze, nie robie ze sloika.Mam wrazenie,ze swiezo uduszone sa najsmaczniejsze w ciescie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-251037
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, u nas też tak się robi/robiło..... jednak efekt jest taki jak opisałem więc zdecydowanie lepsza jest kaszka...

 

co do jablek to jak już kiedyś wspomniałem konsystencja zależy nie tylko od odmiany ale również od sposobu prażenia

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-251212
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.