Violka Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Listopada 2012 Ja w zasadzie nie robie wypieków , raz, dwa razy w roku, w tym roku zaliczyłam pączki i kremówke. Nie pieke z jednego powodu, nie umiem sie opanowac... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gif Ta kremówka które pieke raz w roku jest pyszna i łatwa w robieniu, gdyby ktos miał ochote podaje przepis; CIASTO 2 i pół szklanki maki (30dag) 1 margaryna http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gif(pozdrowienia dla misia) albo masło (ja daje masło) 2 zółtka 3 łyzki smietany szczypta soli Wykonanie; Zarobic cisto, włozyc do ściereczki i do lodówki na pół godziny Wyjac z lodówki, przekroic na pół i rozwałkowac na dwa placki i upiec. Nie dawac papieru na blache tylko kłasc bezposrednio. Uwazac bo piecze sie szybko, dlatego oglądanie seriali w tym czasie zabronione. :tongue: KREM 4 zółtka 1 cale jao 5 łyzek cukru 1 łyzka zwykłej maki 1 płaska łyzka maki ziemniaczanej pół litry mleka 2 torebki cukru waniliowego 1 łyzka masła Wykonanie; 4 zółtka, 1 jao utrzec z 5 łyzkami cukru. Dodac 1 łyzke maki zwykłej i 1 łyzke kartoflanej. Dodac 2 torebki cukru waniliowego. Wlac to do gotujacego mleka ciagle mieszajac. Nastepnie dodac 1 łyzke masła i wymieszac. Goracym kremem smarowac jeden z placków. Nałozyc drugi. Pycha. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Listopada 2012 Nie dawac papieru na blache tylko kłasc bezposrednioNa wysmarowaną blachę? piecze sie szybkoJak szybko? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Listopada 2012 CIASTO 2 i pół szklanki maki (30dag) 1 margaryna Obrazek(pozdrowienia dla misia) albo masło (ja daje masło) 2 zółtka 3 łyzki smietany szczypta soliHej Violuś SKARBIE NAJDROŻSZY jaki FANTASTYCZNY przepis. :clap: :clap: :clap: Wpadnę do ciebie z jajkami, to razem upieczemy tę DELICJE. :wink: :tongue: :grin: :thumbsup: BTW Ciągle nie mogę zapomnieć ostatniego WSPÓLNEGO PIECZENIA!!! :tongue: :grin: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Listopada 2012 Dodam wam jeszcze jeden przepis na placek, jest on tak dobry, ze brak słów by to opisac. Co prawda jadłam go z 15 lat temu, ale do dzis pamietam jego smak. Nazwiemy go placek Violi. :tongue: I ciasto4 zółtkapół szklanki cukru kryształu10 dag margaryny (masła) :tongue: 1 szklanka maki1 łyzka smietany1 łyzeczka proszku do pieczeniacukier waniliwyWykonanieMargaryne(maslo) utrzec z cukrem, dodac po 1 zółtku i reszte składników, wszystko utrzec i wyłozyc na blache. II ciasto4 białkapół szklanki cukru kryształu20 gad mielonych orzechów1 łyzeczka proszku do pieczenia1 łyzka tartej bułkiWykonanieUbic białka, dodac cukier ubijajac, wsypac pozostałe składniki -wymieszac, wyłozyc na poprzednie ciasto, piec w tem 170 wkładajac do zimnego piekarnika. Masa1 kostka masła2 serki homogenizowane waniliowe Krem1 szklanka mleka1 zółtko4 kopiaste łyzki cukru1 łyzeczka maki zwykłej1 łuzeczka maki kartoflanej Mleko zagotowac z cukrem, zótka utrzc z odrobina cukru, dodac obie maki i połaczyc z gotujacym mlekiem.Po wystygnieciu połaczyc z maslem i serkami. Mase wyłozyc na ciasto, na wierzch poukładac biszkopty, polac roztopiona czekolada w delikatne zworki, posypac orzeczami i czekalada. Enjoy your meal ! :thumbsup: [ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 19:40 ]Nie dawac papieru na blache tylko kłasc bezposrednioNa wysmarowaną blachę?piecze sie szybkoJak szybko?na wysmarowana blache, piecze sie ok 20,25 minut, trzeba zagladac, gdy bedzie złoty kolor, wyciagac. :tongue: [ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 19:56 ]Hej Violuś SKARBIE NAJDROŻSZYjaki FANTASTYCZNY przepis. :clap: :clap: :clap: Wpadnę do ciebie z jajkamito razem upieczemy tę DELICJE. :wink: :tongue: :grin: :thumbsup: BTWCiągle nie mogę zapomnieć ostatniego WSPÓLNEGO PIECZENIA!!! :tongue: :grin: :grin: .http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gifhttp://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/kiss.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Listopada 2012 mam pytanie do naszych cukierników a mianowicie mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki w celu dłuższego przechowania-po wyjęciu ze słoika i upieczeniu jabłecznika jabłka są trochę za rzadkie-jak zagęścić mus jabłkowy żeby gotowe ciasto wyszło bardziej zwarteSłyszałem że można kaszką manną ale ile co i jak to nie wiem :wink: Można kaszą ,można dodać suchą galaretkę np. cytrynową Możesz dodać też trochę jabłek świeżych i wymieszać z musem ja w domu dodaje też galaretkę lub 2 w zależności od ilości jabłek - na 1 litrowy słoik jabłek prażonych i 0,5 kg jabłek świeżych obranych i pokrojonych dodaje 1 galaretkę oczywiście galaretka sucha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-250967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Listopada 2012 mam pytanie do naszych cukierników a mianowicie mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki w celu dłuższego przechowania-po wyjęciu ze słoika i upieczeniu jabłecznika jabłka są trochę za rzadkie-jak zagęścić mus jabłkowy żeby gotowe ciasto wyszło bardziej zwarte Tutaj gdzie jestem, czesto sopotkalam sie z zageszczona masa jablkowa. Aageszczaja ja poprostu maka kukurydziana. Jesli nie masz kukurydzianej, to ziemniaczana. Tylko po upieczeniu dobrze wystudz ciasto, nie kroj jesli jest cieple. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-251017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Listopada 2012 ANNAM, jabłka na mące robią się gumowate.... zdecydowanie lepiej użyć kaszy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-251033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Listopada 2012 abratek, nie wiem dokladnie, wiem ,ze tutaj tak zageszczaja.wiele razy spotkalam sie wlasnie w opisach z ta metoda. Ja osobiscie tylko jablka dusze na masle swieze, nie robie ze sloika.Mam wrazenie,ze swiezo uduszone sa najsmaczniejsze w ciescie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-251037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Listopada 2012 ANNAM, u nas też tak się robi/robiło..... jednak efekt jest taki jak opisałem więc zdecydowanie lepsza jest kaszka... co do jablek to jak już kiedyś wspomniałem konsystencja zależy nie tylko od odmiany ale również od sposobu prażenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/page/2/#findComment-251212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.