Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co dodać zmienić ?

 

Łopatka kat.1 1,2kg

Łopatka kat.2 1,2kg

Łopatka kat.3 0,2kg

Wołowina kat.1 0,7kg

Polędwica schab 1,0kg

Udziec z indyka 1,0kg

Podgardle b/s 1,3kg

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/
Udostępnij na innych stronach

Co dodać zmienić ?

 

Łopatka kat.1 1,2kg

Łopatka kat.2 1,2kg

Łopatka kat.3 0,2kg

Wołowina kat.1 0,7kg

Polędwica schab 1,0kg

Udziec z indyka 1,0kg

Podgardle b/s 1,3kg

Po pierwsze: na co te proporcje??

2-Nie ma takich klas jak łopatka kat .1 , kat.2 i 3 może być łopatka 3D lub 4D. A moze chodzi tu o mięso kl 1,2 i 3 z łopatki??

3-co to polędwica schab??

4- podaj średnicę rozdrobnienia

5-jakie zadanie ma wołowina kl I? Wołownie przeważnie używa się do uzyskania kleju ale to ścięgnistą czyli kat II.

6-Indyk tez może być na klej

 

pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/#findComment-186947
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze: na co te proporcje??

Proporcje są na kiełbase domyslam się ze ala wiejską.

2-Nie ma takich klas jak łopatka kat .1 , kat.2 i 3 może być łopatka 3D lub 4D. A moze chodzi tu o mięso kl 1,2 i 3 z łopatki??

Oczywiście że chodzi mi o mięso kl 1,2 i 3 z łopatki (przepraszam).

3-co to polędwica schab??

Mięso wieprzowe kl.1 ze schabu.

4- podaj średnicę rozdrobnienia

Mam zapiski po teściu ale nie ma informacji o średnicy rozdrobnienia.

5-jakie zadanie ma wołowina kl I? Wołownie przeważnie używa się do uzyskania kleju ale to ścięgnistą czyli kat II.

Właśnie proszę o poradę czy rozdrobnić ją na oczkach 14mm czy 5mm.

6-Indyk tez może być na klej

Nie wiem czy to było pytanie czy stwierdzenie ale w obu przypadkach mówię TAK :smile:

 

Dodam jeszcze, że mięso kl.2 i 3 posiada bardzo małą zawartość tłuszczu a podgardle jest bez skóry i gruczołów,

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/#findComment-186963
Udostępnij na innych stronach

Wołowina kat.1 0,7kg

Udziec z indyka 1,0kg

Kategoria prawdopodobnie to klasa mięsa

Podejrzewam że to jest stara klasyfikacja gdzie było 5 klas

woł kl i nieścięgnista to dzisiejsza kl I

woł kl I ścięgnista to dzisiejsza woł kl II

Udziec z indyka 1,0kg

Dużo w nich bywa chrząstek

Przed wykrawaniem sprawdzić ręką i powycinać.

Odwrócić i zdjąć skórkę często jest z sypami nie dodawać jej do kiełbas daje charakterystyczny posmak . Udziec zawsze klasuję na dwie klasy . Mięso chude tak jak wp kl I i łączę ją z wp kl I . Pozostałe mięso kl III na masę wiążącą.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/#findComment-187005
Udostępnij na innych stronach

1 klasa: 1,2 + 1,0 schab = FI 14, 16 (jak największe oczko masz)

2 klasa: 1,2 + 1,0 indyk + podgardle (jeśli już musisz) =FI 8

3 klasa: 0,2 + 0,7wołowina FI 2,5 , 3mm

Ja bym to w ten sposób po-mielił na kiełbasę, a kiełbasę to lubisz drobno czy grubo rozdrobnioną ? to jest na grubo rozdrobnioną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/#findComment-187020
Udostępnij na innych stronach

Przed wykrawaniem sprawdzić ręką i powycinać.

Odwrócić i zdjąć skórkę często jest z sypami nie dodawać jej do kiełbas daje charakterystyczny posmak

Bardzo dziękuję już wykonane według instrukcji :grin:

 

2 klasa: 1,2 + 1,0 indyk + podgardle (jeśli już musisz) =FI 8

Bartnik dziękuję za sugestię :smile: akurat lubię grubo rozdrobnione tylko nie rozumiem co to znaczy (jeśli już musisz).Czyli nie polecasz podgardla czy indyka +podgardle?

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/#findComment-187064
Udostępnij na innych stronach

Udziec zawsze klasuję na dwie klasy . Mięso chude tak jak wp kl I i łączę ją z wp kl I . Pozostałe mięso kl III na masę wiążącą.

No Dziadku, przeca wszyscy tak robią, a skóry wek. :cool:

 

Poszukaj w internecie lub na forum to sie dowiesz...

Kat.II tłumacz mi coś pisał. :cool:

 

akurat lubię grubo rozdrobnione tylko nie rozumiem co to znaczy

To w jakie osłonki towar zapakujesz? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/#findComment-187068
Udostępnij na innych stronach

nie polecasz podgardla

Jeśli masz kupione, to przecież nie wyrzucisz. Następnym razem boczek.

 

Dziadek sugeruje, aby z indyka te gorsze do 3klasy dołożyć i drobno pomielić. Ja indyka nie przerabiałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/#findComment-187070
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem boczek.

boczek zamiast podgardla :mellow: zapisane :idea: Rozumiem, że duża różnica smakowa w przypadku tłuszczu

qwiqweq napisał/a:

akurat lubię grubo rozdrobnione tylko nie rozumiem co to znaczy

Pełne zdanie to: akurat lubię grubo rozdrobnione tylko nie rozumiem co to znaczy (jeśli już musisz)

 

Co oznacza grubo rozdrobnione(14-16mm) to (chyba) wiem ale dzięki że dbasz o to abym nic nie przeoczył :smile:

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6352-pytanie-o-proporcje/#findComment-187095
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.