Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Często na święta moja małżonka robi żurek na wywarze z kupionych żeberek wędzonych ale ostanio zrobiła na na wodzie po moich wędzonkach i wyszło nie teges :(

Żurek był stanowczo za słony - czy jest to wina tego że wędzonki peklowałem na peklosoli a następnie wędziłem ?

Jak zrobić dobry .... i tu nie wiem co napisać ....... "wywar wędzony" do którego dodam zakwas ( koncentrat barszczu białego )

 

Uwielbiam żurek i barszcz biały na wędzonkach z jajkiem, ziemniaczkami, białą kiełbasą i kawałkami mięsa :)

Z góry dzięki za pomoc !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/
Udostępnij na innych stronach

Żurek był stanowczo za słony -

 

Dziwię się że wody po parzeniu nie próbowałeś . Wystarczyło dać mniej .

 

 

Sprawdzony - bardzo dobry w smaku :tongue:

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=46002#46002

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-187259
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisałem żona robiła i próbowała, ja miałem tylko podane na gotowca :)

A tak poważnie czy moge taką wodę po parzeniu wedzonek używać do tego co chcę ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-187262
Udostępnij na innych stronach

A tak poważnie czy moge taką wodę po parzeniu wedzonek używać do tego co chcę ?

Kiedyś używałem , teraz wylewam po prostu :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-187263
Udostępnij na innych stronach

Czołem!

 

U mnie w domu robimy żurek na boczku wędzonym. Oczywiście boczek własnoręcznie wędzony. :wink:

Wywar nigdy nie był za słony. Boczek peklowany na mokro według znanej wszystkim tabeli.

Sam boczek po sparzeniu część na pieczywko ,a część w kostkę i od razu do żurku. :thumbsup:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-187265
Udostępnij na innych stronach

Mi bardzo podchodzi smak żurku na wedzonkach ( ze sklepu ) mam nadzieję że mogę uzyskać lepszy na swoich wyrobach ale nie wiem jak :(

Czy szynki lub żeberka które będę wędził pod "wywar do żurku" mam zrobic na samej soli ?

Gdzie ja lub moja żonka popełniliśmy błąd ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-187266
Udostępnij na innych stronach

Świadziu,w wodzie po parzeniu wędzonek masz już sól.Rób na niej żurek,ale musisz mieć pod kontrolą słoność,Gdy za mało słone w końcówce gotowania dodaj soli,ale ciągle musisz próbować aby wiedzieć ile tej soli brak.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-187273
Udostępnij na innych stronach

Kaszuka33,

było to żur z butelki - żonka pracuje w hurtowni owocowo warzywnej więc na pewno był oki.

Teraz się przyznała że wywar z wedzonek był za słony :(

Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki z zamiarem wykorzystania do zup ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-187282
Udostępnij na innych stronach

Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki

Myślę że to jest oczywiste że za dużo było wywaru w stosunku do otrzymanej zupy .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-187290
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Co do żurku na wodzie z parzenia szyneczek to my robimy w domu, że na 5-6 litrowy gar żuru dajemy maksymalnie 1 duży słoik wywaru z szyneczek (gorący wlany w słoiki potrafi dość długo stać w piwnicy). Wówczas czuć jest ten wędzony posmak żurku ale również nie jest on przesolony.

A zaklepywać radzę najprawdziwszym zakwasem zrobionym w swoim własnym domu, czyli 5 łyżek mąki żytniej, na ćwierć słoika wody, na 3 dzien dokarmić, by ostatecznie zakwasu wyszło nam ok. 3/4 słoika i odstawić na kolejne 3 dni w ciepłe miejsce.

Taki żur jest dość klarowny ale również wystarczająco kwaśny.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-200629
Udostępnij na innych stronach

Więc nie wiem czy za dużo dadała wywaru czy może mam inaczej robić wędzonki z zamiarem wykorzystania do zup

Chopie zastanów się co piszesz.Wędzonki będziesz peklował w słabszej solance ,żeby zupę po ich parzeniu zrobić :shock: .Chyba lepiej rozcieńczyć wodą ten wywar jak jest za słony a wędzonki jak są dobre dla Was na słoność to zostaw w spokoju.Nawet jak go rozcięczysz to i tak wędzonką będzie nieźle czuć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-200652
Udostępnij na innych stronach

wierć słoika wody,

A JAKIEJ POJEMNOŚCI SŁOIK

Duży od majonezu :) jeśli się nie mylę to 700ml.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6360-%C5%BCurek-jak-zrobi%C4%87-wywar/#findComment-201095
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.