onion1 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam , dużo kolegów na forum po nieudanym wędzeniu (niedowędzeniu w dolnej części kiełbasy) doradzało mi żebym wędził w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim , jednak bardzo spodobał mi się projekt wędzarni kol. Wojtka i taką chciałbym taką zbudować , prosiłbym szacowne grono doświadczonych wędzarzy o opinie , na wiosnę chciałbym postawić coś takiego ; , jeszcze raz proszę o opinie wszystkich tych , którzy takie wędzarnie mają o rady czy w tego typu wędzarniach potrzeba więcej doświadczenia niż w tych z paleniskiem pod spodem ?Chodzi mi o to czy warto wydać sporo pieniędzy i nie być do końca zadowolonym , jakie są różnice , plusy i minusy takich wędzarni. [ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 16:55 ]Proszę pana Wojtka Minora o kontakt !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Listopada 2011 zacznij od najprostszych i najtańszych rozwiązańopanuj podstawy i wtedy zacznij kombinowac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-187969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Listopada 2011 Proszę pobrać: https://www.rapidshare.com/files/2484416181/Chemiczne_i_fizykochamiczne_podstawy_procesu_wedzenia.ziphttps://www.rapidshare.com/files/2866593848/DR.D.J.TILGNER-Technologia_wedzenia_ryb.rarhttps://www.rapidshare.com/files/4216683970/Podstawy_procesu_w__dzenia_-_W.I.Kurko.rar Na poczatek powinno wystarczyć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-187998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Listopada 2011 dla informacji ; jeżeli chodzi o wędzenie to moja praktyka to jakieś kilkanaście lat , pierwszy raz nie dowędziła się kiełbasa (powierzona !!!) i sugestie kolegów były raczej takie aby wędzić kiełbasę w wędzarniach z paleniskiem dolnym , pomysł budowy wędzarni to nie "kombinowanie" jak wspomniał kolega lecz chęć postawienia czegoś funkcjonalnego a jednocześnie cieszącego oko , zaczynałem tradycyjnie od beczki a obecnie ma od ok. 6-lat taką ; chodziło mi raczej o to jakie są różnice w wędzeniu w obydwu wędzarniach i czy w wędzarniach z kanałem sztuka wędzenia jest dużo trudniejsza a tym samym częściej można popełnić błąd . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-188003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2011 funkcjonalnego a jednocześnie cieszącego okoJeżeli coś mogę zasugerować to przeanalizuj wędzarnię Bogdana. w moim a chyba nie tylko w moim przekonaniu jest to jedna z najbardziej funkcjonalnych i najlepiej skonstruowanych wędzarni. O gustach się nie dyskutuję więc nie będę zachwalał, również dlatego ze to zależy także jak budowla jest wkomponowana w otoczenie. Obszerną dyskusję na jej temat i omówienie chyba większości problemów występujących przy budowie wędzarni znajdziesz tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7106&highlight=bogdana Wybudujesz to co według Ciebie będzie optymalnym rozwiązaniem zarówno pod względem funkcjonalnym, estetycznym i finansowym, tak aby Twoje hobby nie zrujnowało domowego budżetu. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-188014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2011 onion1 mam taką wendzarnię i polecam taki model https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=197830&highlight=#197830 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-188019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerycho Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2011 Każdy rodzaj wędzarni ma plusy i minusy.Jeżeli przygoda z wędzeniem ma być długa,to i wędzarnia ma być porządna.Ale przede wszystkim to umiejętność wędzenia.Utrzymywanie odpowiednich temperatur i odpowiedniego zadymienia.Ważne wg.mnie to możliwość skutecznego sterowania ciepłem,i dymem {zamontowanie szybrów}.A reszta przyjdzie z czasem. Cytuj jerycho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-188245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2011 Jak byś tak wszystko po-liczył (koszta, na dziś nie ma nic taniego), nie lepiej kupić gotowy nie wygórowany automat? Załadujesz włączasz i wyjmujesz. Zarówno przy beczce, jak i przy tych murowanych trzeba siedzieć i pilnować przez cały czas wędzenia. Np. ja dziś 2x wędziłem i czasu na to „straciłem” od 11 do 19.30. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-188250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Witaj... A czy nie lepiej pozostawić tą wędzarnię którą masz i po prostu dorobić szybry i wstawić termometr dla zwykłego kontrolowania temperatury.Kiełbasę wędzoną robiłem 2 razy, za pierwszym razem ją upiekłem, bo miałem zbyt dużą temperaturę, a drugi raz jak zrobilem to również nie dowędziłem od dołu ale tylko dlatego, że beczka której używałem i nakrycie na niej było po prostu źle przemyślane i cały dym kumulował się przy wylocie i połowa kiełbas się nie dowędzała i trzeba było manerwować kijami podczas wędzenia, a i tak efekt wyszedł w połowie taki jaki chciałem.Na chwilę obecną postawiłem prawie taką wędzarnie jaką ty masz, aczkolwiek do wędzarni wprowadzam dym od dołu, na wysokości 40cm zamontowałem blachę ażurową (mój wymysł w celu równomiernego rozprowadzania dymu i temperatury w wędzarni) i spowolnienie przepływu dymu w jednym ciągu od wlotu do komina. Wylot stanowi rura typu spiro wygięta w połowie z możliwością obracania w stosunku do kierunku wiatru a pod nią znajduje się szyber dla zmniejszenia prędkości wylotu dymu.Stąd uważam, że jeśli nie musisz to nie rób na siłę murowanej tylko po prostu zmodyfikuj swoją aktualną. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-188254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Grudnia 2011 szyber jest , termometry również a pozostawienie jej to duży nakład pracy , cytując B. Smolenia " czas ja trochę posunął ", rdza itp . i nadal nie wiem czy ta wędzarnia , którą chciałbym wybudować spełni moje oczekiwania , chcę się jej pozbyć i wreszcie wybudować coś co nie tylko jest funkcjonalne ale również cieszy oko , budowa jest przesądzona lecz jaka to jeszcze nie wiadomo , najbardziej mi blisko do projektu pana Wojtka ale nie mogę się z nim w żaden sposób skontaktować , może ktoś pomoże ? A oto wędzarnia która najbardziej mi się podoba : pełen opis tej wędzarni w temacie "budowa wędzarni" pod tytułem " jak Wojek Minor budował wędzarnie" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-188510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Witam, pozwolę się podłączyć pod wątek, jest zielony i nie mam sensu zakładać własnego. Zamierzenia mam mniej więcej takie jak "Polecana wędzarnia Bogdana" mam pytanie czy komora może być / wart robić z cegły szamotowej? Czy obojętnie bo lepiej wyłożyć ją drewnem? Cytuj Pozdrawiam Feniks Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Feniks, Szamot nie jest odporny na wilgoć i przy mrozach może się rozsypać. Wymaga do łączenia cementu portlandzkiego ( czysty bez dodatków ) i specjalnych zapraw do spoin. Potem należy utrwalić łączenia przez wypalenie w wysokiej temperaturze. Kumuluje ciepło - nagrzewa i długo oddaje ciepło. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Feniks, Szamot nie jest odporny na wilgoć i przy mrozach może się rozsypać. Wymaga do łączenia cementu portlandzkiego ( czysty bez dodatków ) i specjalnych zapraw do spoin. Potem należy utrwalić łączenia przez wypalenie w wysokiej temperaturze. Kumuluje ciepło - nagrzewa i długo oddaje ciepło. :wink: Rozumiem, że szamot najlepiej obudować np. płytką klinkierową, natomiast wykorzystanie takiej cegły ułatwi utrzymanie temperatury komory? Te forumowe odpowiedzi :wink: , inaczej zadam pytanie czy gdybyś miał możliwość (cegłę mam po rozbiórce pieca) robiąc wędzarnie dla siebie to wykorzystał być cegłę szamotową? Cytuj Pozdrawiam Feniks Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george191 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Witaj.Ja wybudowałem wędzarnie opierając sie na projekcie W.Minora.Jestem bardzo zadowolony,ze stabilnej temperatury.Pozdrawiam [ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 13:36 ]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0142b89e3861c0bf.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Witaj.Ja wybudowałem wędzarnie opierając sie na projekcie W.Minora.Jestem bardzo zadowolony,ze stabilnej temperatury.Pozdrawiam [ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 13:36 ]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0142b89e3861c0bf.htmlEureka - znalazłem ten artykuł, na razie czytam :grin: No przeczytałem artykuł i dodatek, bardzo kompleksowe. Pytanie z szamotem trzeba uznać za nierozwiązywalne bo jak się okazuje są zwolennicy wszystkich możliwych rozwiązań. :grin: . Myślę jednak, że użycie szamotu w palenisku jest uzasadnione z uwagi na jego odporność termiczną, czy będzie w komorze jeszcze nie wiem, ale patrząc na kupkę cegieł jaką mam to chyba nie wystarczy i problem się auto rozwiąże. Cytuj Pozdrawiam Feniks Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Feniks, Wybuduj taką wędzarnię, żeby spalać drewno zgodnie ze sztuką wędzenia i utrzymać parametry wędzenia. Wiele godzin przed Tobą na stronce, wiele czytania! Poczytaj o pirolizie o podstawowych błędach przy budowie itd. Zanim wybierzesz lub zrobisz własny projekt, zastanów się czy chcesz zostać "hutnikiem" czy normalnie wędzić. Smak wędzonek jest również uzależniony od prawidłowego opalania i budowy wędzarni. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Feniks, Wybuduj taką wędzarnię, żeby spalać drewno zgodnie ze sztuką wędzenia i utrzymać parametry wędzenia. Wiele godzin przed Tobą na stronce, wiele czytania! Poczytaj o pirolizie o podstawowych błędach przy budowie itd. Zanim wybierzesz lub zrobisz własny projekt, zastanów się czy chcesz zostać "hutnikiem" czy normalnie wędzić. Smak wędzonek jest również uzależniony od prawidłowego opalania i budowy wędzarni. :rolleyes: Jasne, przecież nie rzucę się od razu do kielni, na razie etap ogólnej koncepcji, zanim ogarnę jak się ma piroliza do wędzonego boczku minie pewnie jeszcze jakiś czas. Trochę nie ogarniam ogromu informacji, czy jest jakiś zbiorczy wątek / artykuł o błędach przy budowie? Cytuj Pozdrawiam Feniks Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Polecam coś takiego http://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1099 prosta tania i funkcjonalna. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Andyandy, Jakie rozczarowanie ????????????????? i nie pisz jak nie wiesz że nie sprawdziłem!!!!!Posiadam taką 6 lat dlatego poleciłem.Jestem z niej bardzo zadowolony.Wędzę 2 do 3 razy w tygodniu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Grudnia 2011 uważasz że to jest dobrze wędzone! Nie chcę się mądrzyć ale te wyroby z pierwszego zdjęcia z lewej strony są niedosuszone . ale może zdjęcie nie oddaje całości koloru. Kiełbasa gruba ma wadę . Powietrze pod osłonka i powietrze w produkcie co widać w przekroju . (proponuje nakłuć osłonkę po nadzianiu szpilką lub igłą w miejscu pojawienia się powietrza i dłużej musi odstać przed wędzeniem w celu dobrego osadzenia się w osłonce i ubicia , można ją również przewiązać szpagatem ) . Tutaj muszę przyznać że nawet używając nadziewarki łopatkowej z vacum ( odsysanie powietrza z kiełbasy) nakłuwanie , długie osadzanie nie zawsze dają 100% gwarancje na wyeliminowanie tej wady :grin: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Kiedyś ludzie wędzili w beczkach (do dzisiaj wędzą) i zyli po 90,100 lat a dzisiaj filozofowie wynajdują jakieś wątki urozmaicają wędzarnie i ludzie po 50 siątce umiera na jakies nowotwory Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Grudnia 2011 karolszymczak, I tu się zgadzam w 100% jedzenie to trucizna. Dlatego należy jeść z umiarem. Żywność źle wyprodukowana to przyczyna dodatkowych chorób. Jak wiesz wszyscy chcą mieć tą dobrą żywność więc starają się z tej stronki wyciągnąć to co jest najlepsze. Dlatego nie można wciskać i proponować coś co działa wadliwie i pisać "ja tak mam, i to jest dobre". Ładnie wygląda itd. Wygląd nie ma nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem. Poczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7872 o podstawowych wadach przy budowie wędzarni. arekdron doszukiwał się w obróbce i wykonaniu wędzonek przed wędzeniem itd. Ja widzę wędzenie w zbyt wysokiej temperaturze, przegrzanym palenisku wędzenia z przymkniętymi drzwiczkami i pirolizą drewna. :wink: Zmień podejście i spróbuj nauczyć się prawidłowo opalać. Jeżeli nie uzyskasz efektu w wędzarni, to możesz spokojnie rozebrać i przebudować na coś zdrowszego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Polecam coś takiego http://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1099 prosta tania i funkcjonalna. Wybudowałem identyczną wędzarnię. Wzorowałem się na tym "projekcie" i jestem bardzo zadowolony. Fajnie wędzi, wytrzymała na wichury i wygląda lepiej od mojej altanki:) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8041 http://jblog.waw.pl/budowa-wedzarni-i-zdjecia-z-wedzenia-foto-relacja/ Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz29 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Grudnia 2011 dla informacji ; jeżeli chodzi o wędzenie to moja praktyka to jakieś kilkanaście lat , pierwszy raz nie dowędziła się kiełbasa (powierzona !!!) i sugestie kolegów były raczej takie aby wędzić kiełbasę w wędzarniach z paleniskiem dolnym , pomysł budowy wędzarni to nie "kombinowanie" jak wspomniał kolega lecz chęć postawienia czegoś funkcjonalnego a jednocześnie cieszącego oko , zaczynałem tradycyjnie od beczki a obecnie ma od ok. 6-lat taką ; Obrazek chodziło mi raczej o to jakie są różnice w wędzeniu w obydwu wędzarniach i czy w wędzarniach z kanałem sztuka wędzenia jest dużo trudniejsza a tym samym częściej można popełnić błąd . Witam, mam pytanie czy na tej fotce nie jest przypadkiem rura ocynkowana? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Grudnia 2011 czy na tej fotce nie jest przypadkiem rura ocynkowana?raczej nierdzewka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6398-jak%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%99-wybudowa%C4%87/#findComment-189672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.