Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

No właśnie i ja szukam jakiejś inspiracji, ale jakoś nic mnie natknąć weną świąteczną nie chce.

Co roku mam tabun gości i zawsze wszyscy chcą te same potrawy. Jedni pierowgi z kapustą i grzybami, inni karpika w śmietanie ...itd

Mam ochotę błysnąć czymś nowym, tylko żeby zbyt pracochłonne nie było. I na żadnym "mięsiwie" (niestety). Jesteśmy tradycyjni:)

Póki co po raz pierwszy będę robiła piernik wg przepisu Kuronia. Ciasto już stoi w chłodnym miejscu od 5 dni. Przepis jest tu: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art88.html

 

Pozdrawiam

W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-187978
Udostępnij na innych stronach

Hmm.. Może kilka odmian bułek nadziewanych np: kapustą kiszoną, kapustą świerzą "wloska", pieczarkami, serami.. Robiłem też takowe na święta, nadziane grilowaną papryką albo poprostu z wędzonym boczkiem i cebulką .. :wink:
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-187986
Udostępnij na innych stronach

I na żadnym "mięsiwie" (niestety)

możecie zrobić polędwiczki w cieście francuskim

:rolleyes:

Moja LP podpowiedziała groch z kapustą

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188007
Udostępnij na innych stronach

Mam świetny przepis na pierogi drożdżowe, nadziewane farszem grzybowo-kapuścianym, pieczone na głębokim oleju :) Rewelka, najlepsze na gorąco :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188009
Udostępnij na innych stronach

Mam świetny przepis na pierogi drożdżowe, nadziewane farszem grzybowo-kapuścianym, pieczone na głębokim oleju :) Rewelka, najlepsze na gorąco :)

myth, żona w weekend robiła takie drożdzowe tylko pieczone w piekarniku. Pycha.

 

Na święta proponuje krokieciki z kapustą i grzybami.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188016
Udostępnij na innych stronach

moze jakies nietypowe tradycyjne potrawy wigilijne z naszych domów.....

możecie zrobić polędwiczki w cieście francuskim

Rybne :question: :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188108
Udostępnij na innych stronach

Karolu..bo niby temacie jest Boże Narodzenie,ale pytanie Łukasza 78 dotyczyło potraw wigilijnych.

Przepraszam..że odpowiedziałam wcześniej,niż to EAnna miałaby uczynić. :blush:

 

"Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych przy ich przygotowaniu. Mimo, że zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami kościelnymi w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje już zachowanie wstrzemięźliwości od spożywania mięsa, to polscy biskupi zachęcają do zachowania tego zwyczaju "ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce"

 

cyt. z Wikipedii

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188115
Udostępnij na innych stronach

U nas jak zwykle :thumbsup: czyli grzybowa z łazankami, barszcz z uszkami lub krokietem,rybka smażona (amur ) + sałatki , ew. ziemniaczki , kompot z suszonych owoców. I ''FULL'' :grin: A po ''pasterce'' - 'szaleństwo' mięsno-wędlinkowe , jak ktoś jeszcze da radę... :lol: :tongue:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188119
Udostępnij na innych stronach

U nas jak zwykle

A u mnie , jak zwykle - syn wypływa w sobotę - załoga to "Niewierni" jedynym z Europy będzie on , ja ze swoją Starą coś tradycyjnie upichcimy , Pasterka , popłaczemy sobie i lulu .Tyle samotnych Świąt się przeżyło i najmilej to się wspomina te gdzieś na oceanie w tropikach , ale to po fakcie .

Kucharze walczyli o dania tradycyjne , ale nie da się zrobić ze "ślimaka" śledzia :grin:

Najlepszego i walczcie o tradycję .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188162
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie wiem, czy to dobry dział na forum, jeśli nie, to niech moderator przeniesie....

 

Jestem po dyskusji z moją LP, która niby też z Podkarpacia, ale bardziej "zaciągającego" na temat dań, jakie tradycyjnie były u nas (a właściwie u naszych Babć) na Wigilę. I choć ta dyskusja odbywa się co roku, to nadal nie możemy wyjść ze zdziwienia, jak różne " Wigilijne tradycje" były 2 2 miejscowościach odległych o jakieś 100 km.

 

Podam więc zestaw dań wigilijnych u mojej Babci i prosze Was o podzielenie się Waszymi zapamiętanymi zestawami. W nawiasach podaję zwyczaje związane z daniami, które to zwyczaje pamiętam jak przez mgłę..

 

1. Żur z grzybami.

2. Ziemniaki gotowane.

3. Groch żołty gotowany (nie wiem dlaczego pukało się wtedy sąsiada łyżką po głowie i wołało się "Wilki do grochu!!!").

4. Kapusta z grzybami i grochem.

5. Kasza gryczana na szybko ( i wszyscy wołali "Kaszą straszą!...)

6. Pierogi ruskie.

7. Pierogi z kapustą i grzybami.

8. Gołąbki , chyba bezmięsne... nie wiem, nie jadłem tego nigdy ;-)

9. Kompot z suszonych śliwek.

10 . Ciasta - sernik, makowiec i chyba jakiś cwibak?

 

Ryb nie jadało się u nas, nie wiem, może dlatego, że stawów w okolicy nie było, a w rzekach tylko płocie i kiełbie były.

 

I pamiętam jeszcze, że nie było widelców ani noży, tylko łyżka, której nie można był wypuścić z dłoni aż do kompotu. Bo gdyby ktoś odłożył łyżkę, to cały następny rok miała go boleć głowa :-)

 

A jak było u Waszych Babć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-190524
Udostępnij na innych stronach

Witam ,zawsze na święta gdy jest dużo wędlin robię tz sos "tatarski", to jest nasza tradycja rodzinna.

3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo utrzeć z 1 żółtkiem surowym dodając szczyptę soli ,

kwasku cytrynowego i cukru, gdy żółtka będą roztarte dodać 4 łyżki zimnego roztopionego masła oraz 2 łyżki musztardy sarepskiej, po roztarciu tego dodać 25-30 dkg dobrej śmietany.

Na koniec dodaję białko z ugotowanych jajek przetartych na tarce. Doprawiam solą, cukrem

i kwaskiem cytrynowym do uzyskania słodko-kwaśnego smaku wg mojego uznania.

Właściwy smak sos nabiera po nocy w lodówce. Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-191062
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.