Łukasz78 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam a moze jakies nietypowe tradycyjne potrawy wigilijne z naszych domów.......? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam:)No właśnie i ja szukam jakiejś inspiracji, ale jakoś nic mnie natknąć weną świąteczną nie chce.Co roku mam tabun gości i zawsze wszyscy chcą te same potrawy. Jedni pierowgi z kapustą i grzybami, inni karpika w śmietanie ...itd Mam ochotę błysnąć czymś nowym, tylko żeby zbyt pracochłonne nie było. I na żadnym "mięsiwie" (niestety). Jesteśmy tradycyjni:)Póki co po raz pierwszy będę robiła piernik wg przepisu Kuronia. Ciasto już stoi w chłodnym miejscu od 5 dni. Przepis jest tu: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art88.html Pozdrawiam Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-187978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Listopada 2011 Hmm.. Może kilka odmian bułek nadziewanych np: kapustą kiszoną, kapustą świerzą "wloska", pieczarkami, serami.. Robiłem też takowe na święta, nadziane grilowaną papryką albo poprostu z wędzonym boczkiem i cebulką .. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-187986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Listopada 2011 możecie zrobić polędwiczki w cieście francuskim Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2011 u mnie zawsze pierwsza znika bułka z makiema robimy tego wiadro Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2011 I na żadnym "mięsiwie" (niestety) możecie zrobić polędwiczki w cieście francuskim :rolleyes: Moja LP podpowiedziała groch z kapustą :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Listopada 2011 Mam świetny przepis na pierogi drożdżowe, nadziewane farszem grzybowo-kapuścianym, pieczone na głębokim oleju Rewelka, najlepsze na gorąco Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Listopada 2011 Mam świetny przepis na pierogi drożdżowe, nadziewane farszem grzybowo-kapuścianym, pieczone na głębokim oleju Rewelka, najlepsze na gorąco myth, żona w weekend robiła takie drożdzowe tylko pieczone w piekarniku. Pycha. Na święta proponuje krokieciki z kapustą i grzybami. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2011 moze jakies nietypowe tradycyjne potrawy wigilijne z naszych domów.....możecie zrobić polędwiczki w cieście francuskimRybne :question: :shock: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Listopada 2011 EAnna, Dlaczego rybne?? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Listopada 2011 Karolu..bo niby temacie jest Boże Narodzenie,ale pytanie Łukasza 78 dotyczyło potraw wigilijnych. Przepraszam..że odpowiedziałam wcześniej,niż to EAnna miałaby uczynić. :blush: "Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych przy ich przygotowaniu. Mimo, że zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami kościelnymi w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje już zachowanie wstrzemięźliwości od spożywania mięsa, to polscy biskupi zachęcają do zachowania tego zwyczaju "ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce" cyt. z Wikipedii Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Listopada 2011 U nas jak zwykle :thumbsup: czyli grzybowa z łazankami, barszcz z uszkami lub krokietem,rybka smażona (amur ) + sałatki , ew. ziemniaczki , kompot z suszonych owoców. I ''FULL'' :grin: A po ''pasterce'' - 'szaleństwo' mięsno-wędlinkowe , jak ktoś jeszcze da radę... :lol: :tongue: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Listopada 2011 U nas jak zwykle A u mnie , jak zwykle - syn wypływa w sobotę - załoga to "Niewierni" jedynym z Europy będzie on , ja ze swoją Starą coś tradycyjnie upichcimy , Pasterka , popłaczemy sobie i lulu .Tyle samotnych Świąt się przeżyło i najmilej to się wspomina te gdzieś na oceanie w tropikach , ale to po fakcie . Kucharze walczyli o dania tradycyjne , ale nie da się zrobić ze "ślimaka" śledzia :grin: Najlepszego i walczcie o tradycję . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Listopada 2011 Bylo.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6470Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Listopada 2011 Henio tylko pozazdrościć ocean tropiki na 24-26 grudnia.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-188196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Nie wiem, czy to dobry dział na forum, jeśli nie, to niech moderator przeniesie.... Jestem po dyskusji z moją LP, która niby też z Podkarpacia, ale bardziej "zaciągającego" na temat dań, jakie tradycyjnie były u nas (a właściwie u naszych Babć) na Wigilę. I choć ta dyskusja odbywa się co roku, to nadal nie możemy wyjść ze zdziwienia, jak różne " Wigilijne tradycje" były 2 2 miejscowościach odległych o jakieś 100 km. Podam więc zestaw dań wigilijnych u mojej Babci i prosze Was o podzielenie się Waszymi zapamiętanymi zestawami. W nawiasach podaję zwyczaje związane z daniami, które to zwyczaje pamiętam jak przez mgłę.. 1. Żur z grzybami.2. Ziemniaki gotowane.3. Groch żołty gotowany (nie wiem dlaczego pukało się wtedy sąsiada łyżką po głowie i wołało się "Wilki do grochu!!!").4. Kapusta z grzybami i grochem.5. Kasza gryczana na szybko ( i wszyscy wołali "Kaszą straszą!...)6. Pierogi ruskie.7. Pierogi z kapustą i grzybami.8. Gołąbki , chyba bezmięsne... nie wiem, nie jadłem tego nigdy ;-)9. Kompot z suszonych śliwek.10 . Ciasta - sernik, makowiec i chyba jakiś cwibak? Ryb nie jadało się u nas, nie wiem, może dlatego, że stawów w okolicy nie było, a w rzekach tylko płocie i kiełbie były. I pamiętam jeszcze, że nie było widelców ani noży, tylko łyżka, której nie można był wypuścić z dłoni aż do kompotu. Bo gdyby ktoś odłożył łyżkę, to cały następny rok miała go boleć głowa :-) A jak było u Waszych Babć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-190524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Witam ,zawsze na święta gdy jest dużo wędlin robię tz sos "tatarski", to jest nasza tradycja rodzinna.3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo utrzeć z 1 żółtkiem surowym dodając szczyptę soli ,kwasku cytrynowego i cukru, gdy żółtka będą roztarte dodać 4 łyżki zimnego roztopionego masła oraz 2 łyżki musztardy sarepskiej, po roztarciu tego dodać 25-30 dkg dobrej śmietany.Na koniec dodaję białko z ugotowanych jajek przetartych na tarce. Doprawiam solą, cukremi kwaskiem cytrynowym do uzyskania słodko-kwaśnego smaku wg mojego uznania.Właściwy smak sos nabiera po nocy w lodówce. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6399-boze-narodzenie/#findComment-191062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.