Skocz do zawartości

10-12.02.2012 r. Łazy Kiełbasy dojrzewające-kurs specjalist.


Rekomendowane odpowiedzi

Termin druga połowa lutego

:???: w tym terminie nie mogę . Będę czekał na następny :mellow:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

  • Odpowiedzi 372
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

1. Maxell + 1

2. tomaj77 +3 co do tej 3 to wstępnie

3. Gonzo (wstępnie, zależy od terminu)

4. Kadet + 1

5. andrzej k

6. karolszymczak +1

7. Radek

8. jpionka + 1

9. świadziu ( zależy od miejsca i terminu kursu)

10.Podlasiak ( zależy od czasu i terminu )

11.chłop z warmii

12. rimol

13. Wiesiekm

14.jacek.es(wstępnie, zalezy od terminu)

15. Zigo plus prawdopodobnie 1

ZIGO

Kyzimol, podaj mi szczegółowe dane na temat kursu:

1. Termin,

2. Miejsce,

3. Czas trwania,

3. Cena od uczestnika,

4. Prowadzący,

5. Plan zajęć,

6. Ilość uczestników,

itp., a ja to opracuję i wrzucę na stronkę SDM jako kurs specjalistyczny.

Bagno jest na etapie kalkulacji i rozpisywania zajęć . Szczegół wkrótce.

Oczywiście ja również zapisuję się na kurs.

www.ratownicy.org

1. Maxell + 1

2. tomaj77 +3 co do tej 3 to wstępnie

3. Gonzo (wstępnie, zależy od terminu)

4. Kadet + 1

5. andrzej k

6. karolszymczak +1

7. Radek

8. jpionka + 1

9. świadziu ( zależy od miejsca i terminu kursu)

10.Podlasiak ( zależy od czasu i terminu )

11.chłop z warmii

12. rimol

13. Wiesiekm

14.jacek.es(wstępnie, zalezy od terminu)

15. Zigo plus prawdopodobnie 1

16. Kyzimol

17. Pis67

18. Shadow

1. Maxell + 1

2. tomaj77 +3 co do tej 3 to wstępnie

3. Gonzo (wstępnie, zależy od terminu)

4. Kadet + 1

5. andrzej k

6. karolszymczak +1

7. Radek

8. jpionka + 1

9. świadziu ( zależy od miejsca i terminu kursu)

10.Podlasiak ( zależy od czasu i terminu )

11.chłop z warmii

12. rimol

13. Wiesiekm

14.jacek.es(wstępnie, zalezy od terminu)

15. Zigo plus prawdopodobnie 1

16. Kyzimol

17. Pis67

18. Shadow

19.jagra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

1. Maxell + 1

2. tomaj77 +3 co do tej 3 to wstępnie

3. Gonzo (wstępnie, zależy od terminu)

4. Kadet + 1

5. andrzej k

6. karolszymczak +1

7. Radek

8. jpionka + 1

9. świadziu ( zależy od miejsca i terminu kursu)

10.Podlasiak ( zależy od czasu i terminu )

11.chłop z warmii

12. rimol

13. Wiesiekm

14.jacek.es(wstępnie, zalezy od terminu)

15. Zigo plus prawdopodobnie 1

16. Kyzimol

17. Pis67

18. Shadow

19. jagra

20. paolodoro ( mam nadzieję że się uda )

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

1. Maxell + 1

2. tomaj77 +3 co do tej 3 to wstępnie

3. Gonzo (wstępnie, zależy od terminu)

4. Kadet + 1

5. andrzej k

6. karolszymczak +1

7. Radek

8. jpionka + 1

9. świadziu ( zależy od miejsca i terminu kursu)

10.Podlasiak ( zależy od czasu i terminu )

11.chłop z warmii

12. rimol

13. Wiesiekm

14.jacek.es(wstępnie, zalezy od terminu)

15. Zigo plus prawdopodobnie 1

16. Kyzimol

17. jacinto -jeśli się zgra termin-do kwietnia powinno byc OK

 

[ Dodano: Czw 15 Gru, 2011 22:29 ]

uuu ... lista sie dynamicznie rozwija :)

 

1. Maxell + 1

2. tomaj77 +3 co do tej 3 to wstępnie

3. Gonzo (wstępnie, zależy od terminu)

4. Kadet + 1

5. andrzej k

6. karolszymczak +1

7. Radek

8. jpionka + 1

9. świadziu ( zależy od miejsca i terminu kursu)

10.Podlasiak ( zależy od czasu i terminu )

11.chłop z warmii

12. rimol

13. Wiesiekm

14.jacek.es(wstępnie, zalezy od terminu)

15. Zigo plus prawdopodobnie 1

16. Kyzimol

17. Pis67

18. Shadow

19. jagra

20. paolodoro ( mam nadzieję że się uda )

21. jacinto - jeśli sie zgra termin - do kwietnia

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

1. Maxell + 1

2. tomaj77 +3 co do tej 3 to wstępnie

3. Gonzo (wstępnie, zależy od terminu)

4. Kadet + 1

5. andrzej k

6. karolszymczak +1

7. Radek

8. jpionka + 1

9. świadziu ( zależy od miejsca i terminu kursu)

10.Podlasiak ( zależy od czasu i terminu )

11.chłop z warmii

12. rimol

13. Wiesiekm

14.jacek.es(wstępnie, zalezy od terminu)

15. Zigo plus prawdopodobnie 1

16. Kyzimol

17. Pis67

18. Shadow

19. jagra

20. paolodoro ( mam nadzieję że się uda )

21. jacinto - jeśli sie zgra termin - do kwietnia

22.Wosiu jeśli termin.......

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....

Tak sie przyjemnie złożyło, że właśnie poprzez pocztę e-mail'ową koresponduję sobie z jednym z naszych pierwszych forumowiczów. Od lat sie nie udziela na forum, ale pilnie nas śledzi. Pozdrawiam. :D

Aby wyjaśnić przyczynę zamieszczenia tego wątku w tym temacie, pozwolę sobie zacytować dwa fragmenty z Jego listów:

"...Żałuję też, że nie mogę uczestniczyć w pracach "Wyrob wedlin domowym sposobem", a bardzo chciałbym, ponieważ to moj zawod - Technolog przetworstwa miesnego - jeszcze starej daty. Prowadzilem bardzo dlugo /okolo 20 lat/ masarnię, która to między innymi doprowadziła mnie do choroby. Teraz ślęczę w domu i szlag mnie trafia, że nie mogę nic robić...., no cóż nie zbadane są wyroki boskie, prawda Panie Moderatorze!!!!..."

"...poczytałm sobie forum i widzę, że wybieracie sie w moją ukochaną krainę, krainę IKON i wędlin surowych-potatarskich!? Aż mnie swędzi, żeby też tam pojechać. Lubilem robić tego typu produkcję, z jałowcem, kolendrą, czosnkiem, pierzem i cukrem trzcinowym! Wszystkie przyprawy do moździeża + sól kamienna + oliwa z oliwek + worek próżniowy i próżnia + leżakowanie = niebo w gębie!!!!! Ale to juz historia, tylko ślinka na końcu języka!! Taką polędwicę to nawet wędzić nie trzeba, kiedy poleży w takim worku okolo miesiąca, to nawet i kultur bakterii nie potrzeba, a jak się dobrze zimnym dymem uwedzi przez kilka ładnych godzin, to wogóle - poledwica szwarcwaldzka do potęgi entej!! W tej chwili zostaliśmy w domu z malżonką sami + różne diety z małą ilością mięsa, to sam Pan rozumie, komu ja mam to robic?! Teraz, gdy mnie choroba nie przygniata, to wolę zdjęcia sztuki sakralnej i to co mnie tam w Podlasie ciągnie, to Supraśl i IKONY!!! No to narazie tyle, do usłyszenia!!!! Napisz Pan kiedy to będzie i może wybrałbym się, o ile pojedzie któryś z Panów ze Ślaska!! Przykro mi, ale nie prowadzę pojazdów mechanicznych z powodu lekarstw, zresztą ja już się najeździlem w życiu!!!..."

Mam nadzieje, że autor nie obrazi się za cytaty swoich listów.

nie wyobrażam sobie, by na takim pierwszym kursie zabrakło Takich Ludzi.

Miejsce zaklepuję, a znając naszych Kolegów, na pewno ktoś Pana podwiezie i odwiezie.

Do miłego zobaczenia.

 

[ Dodano: Pią 16 Gru, 2011 19:22 ]

1. Maxell + 1

2. tomaj77 +3 co do tej 3 to wstępnie

3. Gonzo (wstępnie, zależy od terminu)

4. Kadet + 1

5. andrzej k

6. karolszymczak +1

7. Radek

8. jpionka + 1

9. świadziu ( zależy od miejsca i terminu kursu)

10.Podlasiak ( zależy od czasu i terminu )

11.chłop z warmii

12. rimol

13. Wiesiekm

14.jacek.es(wstępnie, zalezy od terminu)

15. Zigo plus prawdopodobnie 1

16. Kyzimol

17. Pis67

18. Shadow

19. jagra

20. paolodoro ( mam nadzieję że się uda )

21. jacinto - jeśli sie zgra termin - do kwietnia

22.Wosiu jeśli termin.......

23. Zarezerwowane - Pan Kowalski

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxell, jeżeli termin i wszystko inne spasuje ,a mam nadzieję że tak będzie , a nasz gość będzie z moich okolic , lub okolicy ,to bardzo chętnie !

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

  • 2 tygodnie później...

Data kursu 10-12 lutego 2012r.

 

Produkty do wykonania na kursie:

1. Kiełbasa "scinkowa" i wiejska wg przepisu grzegorza565

2. "Dojrzewające" wędzonki wg przepisu grzegorza565

3. Wędliny dojrzewające z udziałem kwasu mlekowego ( kiełbasa cienka, wędzonki )

4. Wyrób podrobowy niedojrzewający

 

Tematy do omówienia na kursie:

1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających

2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających.

3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających.

4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających.

5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających.

6. Wady wędlin dojrzewających.

 

Opłaty: w związku z tym, iż surowce na te kiełbasy są droższe, cena kursu zamknie się kwotą 480,00 zł od osoby.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ja bym z miła chęcią się wybrał, ale technicznie nie wykonalne .... pozostanie mi zapytanie, czy istnieje możliwość zakupienia, ściągnięcia z netu filmów instruktarzowych z kursów SDM? Dzięki za odpowiedź:)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Niebawem takowe filmy bedziemy rozprowadzali poprzez stronę i forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

OK. Super. Ja już się zapisuję :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Maxell, jak można b edzie nabyć płytki to poco robić kurs??
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
karolku, właśnie po to, aby takie osoby jak ja, które to nie mają możliwości uczestniczenia, mogły się tego i owego nauczyć :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

"Cóś" dzisiaj wstałeś lewą nogą Karolku. :D Kurs kursem, a filmiki to pomoc naukowa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

ok może lewą nogą wstałem jestem za kursem i za filmikiem
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Data kursu 10-12 lutego 2012r.

 

Produkty do wykonania na kursie:

1. Kiełbasa "scinkowa" i wiejska wg przepisu grzegorza565

2. "Dojrzewające" wędzonki wg przepisu grzegorza565

3. Wędliny dojrzewające z udziałem kwasu mlekowego ( kiełbasa cienka, wędzonki )

4. Wyrób podrobowy niedojrzewający

 

Tematy do omówienia na kursie:

1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających

2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających.

3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających.

4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających.

5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających.

6. Wady wędlin dojrzewających.

 

Opłaty: w związku z tym, iż surowce na te kiełbasy są droższe, cena kursu zamknie się kwotą 480,00 zł od osoby.

A co jest z noclegownią, czy już jest wszystko zajęte.? Cena pobytu jest zawarta w opłatach kursu? Prosze podać adres bo mnie juz pali aby tam dojechać. Do Was :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

w związku z tym, iż surowce na te kiełbasy są droższe, cena kursu zamknie się kwotą 480,00 zł od osoby.

No to pewnie każdy dostanie po 5kg, żeby sprawdzić jak wyrób dojrzewa. :cool:

 

A co jest z noclegownią, czy już jest wszystko zajęte.? Cena pobytu jest zawarta w opłatach kursu?

Tak jak piszesz, tylko po co noclegownia? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Maxell poproszę o dopisanie do listy WujkaTomka , jeżeli są jeszcze wolne miejsca?

:clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Kurs został juz dopisany do oficjalnej listy kursów SDM na stronie http://www.szkoladomowegomasarstwa.pl/oferta-szkolen

Tam też, proszę się zapisywać oficjalnie.

Wybieramy kurs, wypełniamy ankietę i zatwierdzamy. Tym sposobem otrzymujemy identyfikator numeryczny i mamy pewne miejsce. Jesli zabieracie małżonkę lub osobę towarzyszącą, należy procedurę rejestracji powtórzyć.

 

Na razie lista rezerwacji wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.