Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam na ciepły chlebekIMG_20230723_153019635.jpg

IMG_20230723_153011607.jpg

Edytowane przez karolszymczak
  • Like 1
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-846712
Udostępnij na innych stronach

Za każdym razem ładniejsze, następnym razem napisz ze dwie godziny przed wyciągnięciem bo tyle potrzebuję żeby dojechać na ciepły chlebek🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-846741
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Zofintal napisał(a):

 następnym razem napisz ze dwie godziny przed wyciągnięciem

 

Bardzo ładne chlebki :thumbsup:.

Wiesiu,pieczenie chleba trwa zdecydowanie krócej niż wędzenie :laugh:.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-846762
Udostępnij na innych stronach

NO, no.... smakowicie wyglądają Karolu.:thumbsup::clap:

Muszę spróbowac w formie żaroodpornej, bo piekę w keksówce.

Pozdrowienia

 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-846817
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, gruby7074 napisał(a):

Karolu do tego Twojego chlebka to jeszcze pęto dobrej wiejskiej kiełbachy i biesiada gotowa🙂,nawet bez zapitki😉

O kiszonych ogorkach zapomniales😉

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-846865
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja co prawda nie Karol ale pozwolę sobie napisac jak to u mnie wygląda  - teraz latem stawiam na słonecznym oknie i przykrywam dużym plastikowym pudełkiem . Zimą na mocno przykręconym kaloryferze i też przykrywam . Dawniej gdy miałam piec olejowy to na piecu bo teraz mam pompę ciepła. 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-858767
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, chudziak napisał(a):

teraz latem stawiam na słonecznym oknie i przykrywam dużym plastikowym pudełkiem

 

Wstaw do środka wrzątek w szklance albo nawet dwóch ;) Chleb na powierzchni zyska trochę wilgoci w czasie wyrastania i nie popęka tak mocno. Przed wypiekiem posmarować można też tzw. "szlichtą" tj. mąka żytnia wymieszana z wodą do konsystencji budyniu i zostawiona na godzinkę przed smarowaniem ;) Po wyciągnięciu z pieca przepędzlować czystą letnią wodą :) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-858770
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, karolszymczak napisał(a):

U mnie ciasto wyrasta w piekarniku nagrzanym do 30 stopni.

 

Godzinę temu, BazylWidzew napisał(a):

U mnie tak samo, tylko temp 40*

 

To zadbajcie jeszcze o wysoką wilgotność w piekarniku. Zaprocentuje ;) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-858831
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, tomibass napisał(a):

Wstaw do środka wrzątek w szklance albo nawet dwóch ;) Chleb na powierzchni zyska trochę wilgoci w czasie wyrastania i nie popęka tak mocno

Mam taki minispryskiwacz  0,5 l  do celów spożywczych i nim spryskuję chleb podczas wyrastania  a do pieczenia wkladam blaszkę z wodą do piekarnika .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859117
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, chudziak napisał(a):

blaszkę z wodą do piekarnika .

Nie musi być na okres całego pieczenia. wystarczy z 10-15 minut :) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859123
Udostępnij na innych stronach

Ale ja uwielbiam, jak jest taka skórka popękana i chrupiąca.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859136
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, karolszymczak napisał(a):

Ale ja uwielbiam, jak jest taka skórka popękana i chrupiąca.

No jasne, kto nie lubi ;) Tak trochę technicznie podszedłem do tematu, ale wiem że ciężko uzyskać w domu warunki garowni, zaparowania chleba po umieszczeniu w piekarniku. Zresztą sam piekarnik to nie piec piekarski, też inne warunki. Ważne, że chleb swój, świeży i smaczny :) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859160
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, tomibass napisał(a):

Nie musi być na okres całego pieczenia. wystarczy z 10-15 minut :) 

 

Na początku czy na końcu pieczenia ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859259
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Na początku czy na końcu pieczenia ?

Na początku ;) W piekarniach zaparowuje się cały wsad i po etapie wstępnego zapiekania otwiera się "luft" w celu odprowadzenia pary. Tylko proszę uważajcie na gorącą parę. Oparzenia parą są bardzo dotkliwe. Bezpieczeństwo przede wszystkim. :thumbsup:

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859268
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 Coś do wędlin i coś do kawusi

 

IMG_20240225_123917698.jpg

IMG_20240225_111415238.jpg

Edytowane przez karolszymczak
  • Upvote 3
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-905515
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.