Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

NO, no.... smakowicie wyglądają Karolu.:thumbsup::clap:

Muszę spróbowac w formie żaroodpornej, bo piekę w keksówce.

Pozdrowienia

 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-846817
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, gruby7074 napisał(a):

Karolu do tego Twojego chlebka to jeszcze pęto dobrej wiejskiej kiełbachy i biesiada gotowa🙂,nawet bez zapitki😉

O kiszonych ogorkach zapomniales😉

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-846865
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja co prawda nie Karol ale pozwolę sobie napisac jak to u mnie wygląda  - teraz latem stawiam na słonecznym oknie i przykrywam dużym plastikowym pudełkiem . Zimą na mocno przykręconym kaloryferze i też przykrywam . Dawniej gdy miałam piec olejowy to na piecu bo teraz mam pompę ciepła. 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-858767
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, chudziak napisał(a):

teraz latem stawiam na słonecznym oknie i przykrywam dużym plastikowym pudełkiem

 

Wstaw do środka wrzątek w szklance albo nawet dwóch ;) Chleb na powierzchni zyska trochę wilgoci w czasie wyrastania i nie popęka tak mocno. Przed wypiekiem posmarować można też tzw. "szlichtą" tj. mąka żytnia wymieszana z wodą do konsystencji budyniu i zostawiona na godzinkę przed smarowaniem ;) Po wyciągnięciu z pieca przepędzlować czystą letnią wodą :) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-858770
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, karolszymczak napisał(a):

U mnie ciasto wyrasta w piekarniku nagrzanym do 30 stopni.

 

Godzinę temu, BazylWidzew napisał(a):

U mnie tak samo, tylko temp 40*

 

To zadbajcie jeszcze o wysoką wilgotność w piekarniku. Zaprocentuje ;) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-858831
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, tomibass napisał(a):

Wstaw do środka wrzątek w szklance albo nawet dwóch ;) Chleb na powierzchni zyska trochę wilgoci w czasie wyrastania i nie popęka tak mocno

Mam taki minispryskiwacz  0,5 l  do celów spożywczych i nim spryskuję chleb podczas wyrastania  a do pieczenia wkladam blaszkę z wodą do piekarnika .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859117
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, chudziak napisał(a):

blaszkę z wodą do piekarnika .

Nie musi być na okres całego pieczenia. wystarczy z 10-15 minut :) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859123
Udostępnij na innych stronach

Ale ja uwielbiam, jak jest taka skórka popękana i chrupiąca.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859136
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, karolszymczak napisał(a):

Ale ja uwielbiam, jak jest taka skórka popękana i chrupiąca.

No jasne, kto nie lubi ;) Tak trochę technicznie podszedłem do tematu, ale wiem że ciężko uzyskać w domu warunki garowni, zaparowania chleba po umieszczeniu w piekarniku. Zresztą sam piekarnik to nie piec piekarski, też inne warunki. Ważne, że chleb swój, świeży i smaczny :) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859160
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Na początku czy na końcu pieczenia ?

Na początku ;) W piekarniach zaparowuje się cały wsad i po etapie wstępnego zapiekania otwiera się "luft" w celu odprowadzenia pary. Tylko proszę uważajcie na gorącą parę. Oparzenia parą są bardzo dotkliwe. Bezpieczeństwo przede wszystkim. :thumbsup:

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-859268
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 Coś do wędlin i coś do kawusi

 

IMG_20240225_123917698.jpg

IMG_20240225_111415238.jpg

Edytowane przez karolszymczak
  • Upvote 3
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-905515
Udostępnij na innych stronach

Karolu,

zlituj się, tak fantastycznie popękane bułeczki przyprawiają o zawrót głowy i sklejenie żołądka z kręgosłupem.

bueczkiKarola.jpg.8d8c2f2c2add44d727933ccdae277c42.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-905533
Udostępnij na innych stronach

Ale pyszności Karolku. 

A mnie dzisiaj znowu poniosło. 🙈20240225_155537.thumb.jpg.958ae58d4f5f65cbdab3f153fc68ab6e.jpg20240225_155549.thumb.jpg.dce235245ac7320f650ab32c266a7830.jpg

Drożdżówki z serem i jagodami. 

  • Like 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-905574
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

jagodami.

Halusia u Was jest fajnie macie jagody cały rok :thumbsup:😘 a u nas tylko sezonowo:facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/41/#findComment-905592
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.