Skocz do zawartości

Parzenie słoniny


qwiqweq

Rekomendowane odpowiedzi

uwędziłem razem z innymi wędzonkami

W jakiej temperaturze.

 

pojawia sie pytanie jak ją parzyć aby była miękka w środku.

Słoniny się nie parzy.Podaję przepis Kruszynki.

 

1,5 kg słoniny,

1 główka czosnku.

 

Wywar:

 

1 l wody,

1/2 szklanki soli,

garść łupin z cebuli,

3 liście laurowe,

15 ziaren czarnego pieprzu.

 

Składniki wywaru zagotować i do wrzątku włożyć słoninę. Gotować 15-30 min. (zależy to od grubości słoniny i od tego, jaką chcemy uzyskać - jędrną, czy bardziej miękką). Zdjąć z ognia, zostawić w wywarze na dobę pod przykryciem. Wyjąć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i natrzeć słoninę. Włożyć do chłodziarki, a potem na kilka dni do zamrażarki. Sprawdzone - pycha.

 

Po chłodziarce można uwędzić na zimno.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ten przepis Kruszynki, to słonina przed wędzeniem czy po wędzeniu?

 

To jest przepis gdzie słonina nie jest wędzona . Łupiny cebuli w wodzie dają słomkowy kolor słoniny .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A przeszkadza aby zastosować przepis Kruszynki po wędzeniu

Co nie jest zabronione to jest dozwolone :cool: Eksperymentuj i podziel się doświadczeniami :cool: Zawsze można dowędzić.Pytałem o temperaturę bo słoninę wędzi się przeważnie zimnym dymem.Twoja może już nie wymagać "kąpieli wodnej" :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.