qwiqweq Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Słoninkę po 4 tygodniowym zasoleniu uwędziłem razem z innymi wędzonkami i tu pojawia sie pytanie jak ją parzyć aby była miękka w środku.Dzięki i pozdrawiam Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Grudnia 2011 uwędziłem razem z innymi wędzonkami W jakiej temperaturze. pojawia sie pytanie jak ją parzyć aby była miękka w środku. Słoniny się nie parzy.Podaję przepis Kruszynki. 1,5 kg słoniny, 1 główka czosnku. Wywar: 1 l wody, 1/2 szklanki soli, garść łupin z cebuli, 3 liście laurowe, 15 ziaren czarnego pieprzu. Składniki wywaru zagotować i do wrzątku włożyć słoninę. Gotować 15-30 min. (zależy to od grubości słoniny i od tego, jaką chcemy uzyskać - jędrną, czy bardziej miękką). Zdjąć z ognia, zostawić w wywarze na dobę pod przykryciem. Wyjąć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i natrzeć słoninę. Włożyć do chłodziarki, a potem na kilka dni do zamrażarki. Sprawdzone - pycha. Po chłodziarce można uwędzić na zimno. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Grudnia 2011 W jakiej temperaturze 30-55C .Podaję przepis Kruszynki. Dziękuję :wink: za odpowiedź Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Grudnia 2011 A ten przepis Kruszynki, to słonina przed wędzeniem czy po wędzeniu? Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Grudnia 2011 A ten przepis Kruszynki, to słonina przed wędzeniem czy po wędzeniu? To jest przepis gdzie słonina nie jest wędzona . Łupiny cebuli w wodzie dają słomkowy kolor słoniny . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Grudnia 2011 To jest przepis gdzie słonina nie jest wędzona . Łupiny cebuli w wodzie dają słomkowy kolor słoniny . Ale nic nie przeszkadza żeby ją uwędzić przed etapem zamrażarki. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Ale nic nie przeszkadza żeby ją uwędzić przed etapem zamrażarki A przeszkadza aby zastosować przepis Kruszynki po wędzeniu :question: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Grudnia 2011 A przeszkadza aby zastosować przepis Kruszynki po wędzeniu Co nie jest zabronione to jest dozwolone Eksperymentuj i podziel się doświadczeniami Zawsze można dowędzić.Pytałem o temperaturę bo słoninę wędzi się przeważnie zimnym dymem.Twoja może już nie wymagać "kąpieli wodnej" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Po chłodziarce można uwędzić na zimno. Jest duża dowolność, czy przed czy po..... to zależy od Ciebie To tyle :grin: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Gonzo, :grin: :grin: :wink: i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.