Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miro super. Korzystaj z moich fotek ile tylko chcesz. Gdyby co masz pozwolenie nawet na zamieszczanie moich zdjęc. Chociaż raczej ciężko będzie takie znaleźć bo ja raczej mam radiową urodę i wolę wklejac fotki wyrobów niż swoje.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-252772
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czyli mamy wspólną chorobę ... radiowca. :wink:

Nie wiedziałem, że taka jest ..... ale teraz wiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-252777
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju oprócz koloru smak też jest bardzo dobry.

 

Jojo to się bardzo cieszę że wyroby smakują , bo przecież o to nam chodzi w Naszym zadymianiu . :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-252779
Udostępnij na innych stronach

Nadziewarka jest firmy HENDI. Ostatnio popularna wśród wielu użytkowników forum.

Mi udało się załatwić od kumpla w okazyjnej cenie ale ona jest dostępna w wielu sklepach internetowych i na allegro.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-252805
Udostępnij na innych stronach

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-252828
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Aby na świątecznym stole nie zabrakło wędzonego zadymiłem troszkę.

Wędliny miałem już zrobione więc postanowiłem wędzi ryby i sery. Dodatkowo kolega podrzucił polędwice.

 

Ciężko się dzisiaj wędziło bo wiatr był straszny i problem miałem z utrzymaniem temperatury.

 

Czy ktoś może mroził sery lub ryby wędzone? Jestem ciekawy bo można by robić zapasy jak z wędlinami tylko nie jestem pewien czy nie stracą na jakości po mrożeniu.

 

A tak wyglądają dzisiejsze wędzonki:

 

 

 

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-258297
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Wszyscy ostatnio robią coś na święta to i ja musiałem dla rodziny coś uwędzić.

Zapeklowałem przez tydzień: szynki, boczek, żeberka do żuru, baleron i polędwice. Do tego na sucho solone polędwiczki z dużą ilością papryki i chilli oraz czosnku.

 

W trakcie wędzenia trochę skoczyła mi temperatura, ale poza przypieczeniami nie wpłynęło to na smak. Jednak czytanie przed wędzeniem nie wpływa dobrze na ich jakość.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-278271
Udostępnij na innych stronach

Ładnie! Papryka, chili i czosnek w dużych ilościach to dobry pomysł na zmianę standardowego smaku.

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-278274
Udostępnij na innych stronach

Te mięsa co były peklowane na mokro były bez ziół i tylko do zalewy dodałem kilka ząbków czosnku. ( to po poleceniu kolegów z forum by poczuć smak mięsa)

Polędwiczka jest przewidziana jako zagryzka więc musi mieć charakter.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-278277
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Korzystając z pięknych majowych dni wolny czas spędzam na działce. Aby się nie nudzić trzeba było coś uwędzić. Tym razem bez mięsa: ryby (pstrągi) oraz sery.

 

Co by od mięsa nie odwyknąć czas było spróbować polędwicy ala parmeńskie i palcówkę (pierwsza w życiu).

 

 

 

 

 

 

Dzisiaj dla odmiany trochę kiełbasy zrobię. Jutro wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-285650
Udostępnij na innych stronach

Moje ostatnie wędzenie. Trochę eksperymentowałem. Zrobiłem ala białą co by była na grilla. Do tego pierwszy raz krakowska i kiełbasa gruba z gorczycą. Na bazie reszty farszu zrobiłem coś na wzór węgierskiej (dodałem więcej czosnku, paprykę słodką do koloru i papryczki Naga Bhut Jolokia dla ostrości)

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-286672
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Aby było co jeść uwędziłem trochę kiełbasy i wędlin.  

Pierwszy raz miałem olchę i nią wędziłem i jestem bardzo zadowolony.

A oto wyniki 2 dni dymienia:

Szynka, polędwica, boczek i polędwiczka

post-43278-0-65811000-1382131579_thumb.jpg

 

Polędwiczka i krakowska

post-43278-0-18034900-1382131600_thumb.jpg

 

Cienka kiełbasa po podsuszaniu kilka dni. Dwie wersje: surowa i parzona.

post-43278-0-54507400-1382131622_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-307606
Udostępnij na innych stronach

Cienka kiełbasa po podsuszaniu kilka dni.

 

Ładnie, zawsze się zastanawiam, dlaczego potrzebuję dwa do trzech miesięcy, by osiągnąć efekt podsuszenia widoczny na focie. :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-307609
Udostępnij na innych stronach

Pis ty pewnie masz kiełbasy dojrzewające. Ja nie mam warunków do dojrzewania bo mieszkam w bloku. Teraz jak nie ma much to po każdym wędzeniu podsuszam kilka sztuk. Wiem że nie dorówna to w smaku dojrzewającym ale i tak je lubię.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-307610
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zaczynam przygotowania do świąt. Dzisiaj 10 kilogramów białej zrobiłem.

 

post-43278-0-02917300-1386877917_thumb.jpg

 

A w lodówce już od jakiegoś czasu polędwica ala parmeńskie sobie dojrzewa.

 

post-43278-0-54176200-1386878304_thumb.jpg

 

Trochę sól zaczyna wychodzić ale mam nadzieję. że nic jej nie będzie i wytrzyma do 25 grudnia.

Proszę podpowiedzcie czy zmywać tą sól czy może być?

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-320197
Udostępnij na innych stronach

 Dzisiaj 10 kilogramów białej zrobiłem.

 

No ładnie, będę w Lesznie na Świętach, może zostanie Ci z kilo? :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-320523
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to dalsze szykowanie do świąt. Tym razem wędliny wędzone i sery. 

 

Dzisiaj wędziło się idealnie. Pogoda wiosenna 8 st. C a w słońcu pewnie więcej.

 

Dzisiaj zrobiłem : polędwice, polędwiczki, baleron, szynki, boczek i dodatkowo filety z golonki ( takie cuś sprzedawali to zabrałem).

 

Tak wyglądały przed parzeniem

 

post-43278-0-37608200-1387825158_thumb.jpg

 

... a tak po parzeniu

 

post-43278-0-60494200-1387825181_thumb.jpg

 

W trakcie parzenia w wędzarni dochodziły sery i polędwiczki.

 

post-43278-0-60537900-1387825168_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-322502
Udostępnij na innych stronach

Zaczynam przygotowania do świąt. Dzisiaj 10 kilogramów białej zrobiłem.

 

attachicon.gifDSC_0037.JPG

 

A w lodówce już od jakiegoś czasu polędwica ala parmeńskie sobie dojrzewa.

 

attachicon.gifDSC_0039.JPG

 

Trochę sól zaczyna wychodzić ale mam nadzieję. że nic jej nie będzie i wytrzyma do 25 grudnia.

Proszę podpowiedzcie czy zmywać tą sól czy może być?

ja nic nie zmywałem i wyszła super;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-322512
Udostępnij na innych stronach

A ja obmywałem woda z solą. Pierwszy raz trzymałem polędwicę tak długo (ponad miesiąc) i wyszła super.

 

A tak wygląda w towarzystwie wędzonek i polędwicy parzonej w osłonce barierowej. Dojrzewająca to ta na dole foto.

 

post-43278-0-07969600-1387839619_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/5/#findComment-322567
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.