Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na zakończenie starego roku musi być golonka. Tym razem filety z golonki wędzone i gotowane z warzywami.

 

Golonki wędzone przed świętami .....

 

post-43278-0-98947500-1388504204_thumb.jpg

 

Warzywa podsmażone na maśle i do tego trafiły filety

 

post-43278-0-64742800-1388504214_thumb.jpg

 

Na to poszła kapusta biała i kiszona. Całość zalana wodą i powoli się gotowało przez 3 godz.

 

Degustacja przedsylwestrowa obowiązkowo z chrzanem

 

post-43278-0-34536200-1388504226_thumb.jpg

 

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-323691
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No i po półtora roku pogodziłem się z mlekiem. Od mojej pierwszej nieudanej próby z serami minęło trochę czasu i zabrałem się za kolejny ser. Postanowiłem zrobić Koryciński.

 

Wielkie dzięki dla kolegów KURP i andrzejk bo robili praktycznie ten ser razem ze mną (odpowiadając na pytania na SB).

 

Dzisiaj to mi nawet się podobało. Robota jakoś szła. No i efekt pracy było widać. Jak mi będzie smakować to może znów zacznę się bawić w serowarstwo.

 

Najpierw zrobiłem próbę podpuszczki bo była stara ( ale nie przeterminowana). Później to już wg przepisu. Mleko podgrzałem do 37 st. C i doprawiłem łyżeczką soli i rozrobioną podpuszczką.

 

Tak to wyglądało po 20 min

 

post-43278-0-08937000-1390949565_thumb.jpg

 

Pokroiłem na grubą kostkę i czekałem ....

 

post-43278-0-18318900-1390949579_thumb.jpg

 

.... po kolejnych 10 min. rozdrobniłem bardziej

 

post-43278-0-68748600-1390949588_thumb.jpg

 

później to już tylko cedzenie

 

post-43278-0-75419400-1390949600_thumb.jpg

 

 i przekładanie z sita do sita

 

post-43278-0-56699200-1390949608_thumb.jpg

 

post-43278-0-25326500-1390949617_thumb.jpg

 

 

I tak mi minął ten wieczór. Serwatkę zrobiłem na rocottę. Zobaczymy rano co z tego wyjdzie.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-330138
Udostępnij na innych stronach

No to ostatnio trochę popracowałem.

 

Trzeba było porobić wędzonek by było co jeść. Ostatnie wpisy z forum zachęciły mnie do eksperymentowania.

Oprócz standardowych wędzonek: polędwiczek, polędwicy, szynek, kiełbasy i sera, dorobiłem dwie nowości ścinkową wg EL GREGORA i boczek parzony i później wędzony.

 

Peklowanie w solance wg kalkulatora na 7 dni ( dodany tylko czosnek)

 

Kiełbasa bez przepisu - przyprawy jak do białej + gorczyca.

Użyłem mięsa:

I -   2,5 kg  (10mm),

II -  5.3 kg  (8mm i 6mm),

III - 1,4 kg  (2x3mm).

 

Polędwiczki i jedna polędwica peklowane na sucho + przyprawy na oko (pieprz czarny, pieprz kolorowy, chilli, papryka słodka, czosnek)

 

Z części farszu od kiełbasy zrobiłem trochę mielonki. Dodałem mąkę ziemniaczaną + 10% wody i ziele angielskie. Na przyszłość jak ktoś robi na bazie farszu kiełbasianego  mielonkę to dodać trzeba soli. Moja jest trochę mało słona, ale z musztardą wchodzi idealnie.

 

A tak to wygląda:

 

 Mielonka w słoikach i w osłonce

 

post-43278-0-01749400-1391614052_thumb.jpg

 

post-43278-0-93808900-1391614063_thumb.jpg

 

Kiełbasy się już parzą a reszta jeszcze wisi

 

post-43278-0-32358300-1391614079_thumb.jpg

 

Kiełbasa po parzeniu i uwędzona rolada z boczku

 

post-43278-0-50237500-1391614087_thumb.jpg

 

Mięso przed parzeniem + sery

 

post-43278-0-01333400-1391614100_thumb.jpg

 

I przekrój kiełbasy, boczku i jednej ścinkowej, która była pieczona w wędzarni. Druga zgodnie z oryginalnym przepisem będzie dojrzewać

 

post-43278-0-16713500-1391614118_thumb.jpg.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-331945
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z okazji wolnego weekendu trochę uwędziłem. Dzisiaj tematem przewodnim były kiełbasy. Zrobiłem kabanosy,kruchą,podwawelską i zwyczajną. Dodatkowo boczek i sery. Wszystkiego ponad 25 kg.

 

post-43278-0-73264400-1394825697_thumb.jpg

 

post-43278-0-21193800-1394825778_thumb.jpg

 

post-43278-0-06106000-1394825854_thumb.jpg

 

post-43278-0-27979600-1394826042_thumb.jpg

Edytowane przez Jojo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-340664
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wspaniałe - gratuluję.

 

P.S Twój komin bardzo przypomina mój...

 

Pozdrawiam.

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-346804
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No to dzisiaj znów trochę podymiłem. Wiało i była mała burza ale dałem rady. Jak widać na termometrze to i w pomniku da się wędzić w temperaturach 40-50 st. C.

Mam nadzieję, że wyniki badań na WWA nie będą aż tak straszne dla "pomników" i "długiego dymu" bo nie chciał bym przebudowywać swojej wędzarni.

 

post-43278-0-38423100-1403626164_thumb.jpg

 

post-43278-0-83777300-1403626185_thumb.jpg

 

Pozdrawiam jojo

 

PS. Kombii faktycznie podobne nasze budowle.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-358933
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ostatnio miałem już dość mięsa więc postanowiłem zrobić sery.

 

Od dłuższego czasu zbierałem się by kupić większy garnek bo robienie serów na 3 garnki to była męczarnia. Jakiś czas temu zakupiłem u Miro duży szynkowar i nie mieścił mi się do żadnego gara, więc nabyłem konkretny 37 litrowy "garnuszek" z nierdzewki.

 

post-43278-0-35939700-1405717271_thumb.jpg

 

Wczoraj zakupiłem 15 litrów mleka i postanowiłem zrobić sery korycińskie, a dla zabawy wykonałem jeden ala oscypek i chciałem spróbować korbacze bo ostatnio modne na forum się zrobiły. Korycińskie są z 10 litrów mleka. Z 5 pozostałych litrów jeden oscypek i miały by korbacze.

 

Korycińskie wyszły bez problemu. Tutaj ociekają:

 

post-43278-0-83385400-1405717290_thumb.jpg

 

..... a obecnie kąpią się w solance.

 

Oscypek wyszedł też dobrze. Nawet tym razem dzięki pomocy KURPia lepiej mi się go kształtowało niż poprzednio.

 

Tutaj ukształtowany ala oscypek i połowa skrzepu zostawiona na korbacze.

 

post-43278-0-38306000-1405717306_thumb.jpg

 

Z 15 litrów mleka pozostało całkiem sporo serwatki. Dzięki temu mam ricotte.

 

post-43278-0-49635400-1405717317_thumb.jpg

 

No i dzisiaj po 21 godzinach ociekania zacząłem robić korbacze. Podgrzałem wodę i włożyłem do niego kawałki sera by go wyrobić i później rozciągać korbacze. Ser włożony do wody o temperaturze 65 st i tak poleżał sobie kilka minut. Następnie zacząłem go wyrabiać tak jak radził Kurp by pozbyć się dziurek i uzyskać dobrą konsystencję. Niestety czym dłużej wyrabiałem tym ser zamiast robić się plastyczny to zaczynał się kruszyć. Na początku wyciekała z niego chyba resztka serwatki. Po jakimś czasie jak ser nadal sie kruszył to pomyślałem, że może temperatura za mała. Tak było w przepisie " jeżeli ser się nie ciągnie to znaczy, że trzeba podnieść temp". Więc podniosłem temperaturę do 72 st. C. I nadal nic. Czym dłużej wyrabiałem tym ser bardziej się rozwalał i może nawet był lekko jak guma ale się rwał na kawałki.

 

A tak to wyglądało:

 

post-43278-0-56360100-1405717328_thumb.jpg

 

post-43278-0-91364600-1405717348_thumb.jpg

 

Dobrze, że to tylko z 2,5 litra mleka robiłem to nie było szkoda wyrzucić. No nic jakieś straty muszą być - inaczej się człowiek nie nauczy.

 

Może jakoś wspólnie z naszymi serowarami dojdziemy gdzie zrobiłem błąd, że mi ten ser nie wyszedł.

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362250
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może jakoś wspólnie z naszymi serowarami dojdziemy gdzie zrobiłem błąd, że mi ten ser nie wyszedł.

Przyczyną jest plastyczność i ciągliwość sera, którą finalnie uzyskałeś.
Otóż jest ona maksymalna dla masy serowej o pH 5-5,4.

Zarówno większa jak i mniejsza kwasowość zmniejszają te parametry.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362254
Udostępnij na innych stronach

Czyli wina w mleku czy ja gdzieś popełniłem błąd?

Sery robione według przepisów kuchennych nie zawsze wychodzą. Sery to nie tylko "czynności" ale i procesy biochemiczne.

Przepisy takie nie  uwzględniają kondycji i poziomu rozwoju bakterii, które przy wyrobie sera współpracują z serowarem.

Twoja masa serowa była albo zbyt mocno zakwaszona albo niedokwaszona.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362256
Udostępnij na innych stronach

No to mnie trochę pocieszyłaś. A czy w domu jest sens mierzy pH? Czy to zbędne i czasami po porostu trzeba się pogodzić z porażką?

 

Sery to nie jest moja mocna strona, chociaż kilka razy już robiłem. Jestem ciekawy jak wyjdą korycińskie skoro tutaj były takie problemy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362257
Udostępnij na innych stronach

A jak robiłeś koryciny - czego do nich dodawałeś do zakwaszenia?

Czy oscypki i ten materiał na korbacz robiłeś w tym samym garnku co koryciny - czy ten garnek był dobrze wymyty i wyparzony?

Jak dla mnie to jest zakwaszenie kefirem - pierwsze moje korbacze robiłem dwoma metodami obie metody opisane w przepisie jaki Ci wskazałem na chomiku, z tym że w pierwszym zamiast mleka zsiadłego dałek kefir i miałem taki efekt jak Ty na zdjęciach. Podjerzewam że weszła Ci (z niewyparzonego garnka) fermentacja po korycinach i ten materiał na korbacz zakwasił się tak jakbyś dodał kefiru. Tak ja dumam, ale niech się wypowie może EAnna, ona lepiej wie.


Korycina nie sposób spieprzyć - jedynie może nie wyjść gdy krowa ma zapalenie wymiona lub kupisz stare mleko które idzie już w kierunku kwaśnego mleka (np. pani z mlekiem cały dzień przestała z nim na dworze w takich upałach jakie teraz są na dworze).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362259
Udostępnij na innych stronach

Korycińskich nie zakwaszałem. Wiem, że w głównym przepisie jest by zakwasić, ale w temacie o korycińskich wyczytałem, że niektórzy nie zakwaszają i ja też tak robię.

 

Czasami korycińskie wychodzą mi z dziurkami a czasami bez więc pewnie same się zakwaszają.


PS. Korycińskie robiłem w dużym garze, a oscypek i korbacze były robione w innym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362260
Udostępnij na innych stronach

kup 3 litry mleka wyparz gar - zrób tak jak robisz oscypek - wywieś na dwór na 24 godziny (nawet w słońcu to nie przeszkadza) jeśli po tych 24h ser będzie w przekroju jak ser szwajcarski, a po wrzuceniu na wodę o temp. 65 stopni zacznie się ciągnąć - to korbacze się udadzą :)

Jeśli tej masy jeszcze nie wyrzuciłeś - przetrzymaj ją do jutra w cieple i powtórz operację - może wyjdzie, a jak nie to powtórz próbę jak wyżej Ci opisałem.

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362261
Udostępnij na innych stronach

Niestety dzisiejszy nieudany wyrób już w śmietniku.

Jak będę miał czas to zrobię jeszcze raz i zobaczymy co wyjdzie.

 

Pierwszy oscypek tez mi nie wyszedł, więc może to już taka tradycja, że  muszę zepsuć jak coś robię pierwszy raz  :P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362262
Udostępnij na innych stronach

a co w oscypku było nie tak?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362263
Udostępnij na innych stronach

 

 

a co w oscypku było nie tak?

 

Pierwszy oscypek robiłem w 2 garnkach i z jednego wyszedł mi skrzep, a z drugiego niestety nie. Oba robiłem identycznie i praktycznie jeden po drugim. Jedna partia poszła do kibelka i teraz już nie mam tego problemu.

 

 

 

jojo, to ja teraz już całkiem boję się z serami zaczynać ..

 

 

pokemon15  nie ma co się bać. Zabieraj się za sery tylko rób z małych porcji. Jak nie wyjdzie to mała strata. A jak się uda to będziesz zły, że nie zrobiłeś więcej i zmotywuje to Ciebie do dalszej zabawy z mlekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362272
Udostępnij na innych stronach

no i w tym korycinie masz dziury jak do sera z którego robi się korbacze ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/6/#findComment-362294
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.