Skocz do zawartości

Moje "Salami Luftgetrocknet" czyli surowo dojrzewa


Rekomendowane odpowiedzi

potrzebne sa kultury starterowe, kiedys probowalem bez nich i tluszcz smakowal na mydlo

A ja myślę,że to pomogło z tym tłuszczem. :cool:

Izoaskorbinian (witamina C) 0,5g

A mógłbyś fotę samego batona w przekroju pokazać? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211382
Udostępnij na innych stronach

baton juz zjedzony :wink: mam jeszcze w zamrazarce ale czeka na specjalna okazje. Na przekroju wygladal identycznie jak na plasterkach, mysle ze chodzi Ci o dziure, zapewniam ze nie ma. Jak bede kroil nastepnego to zrobie jeszcze kilka zdjec.

Pozdrawiam yogi

PS. Sprobuj to zamieszczone zdjecie troche powiekszyc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211567
Udostępnij na innych stronach

A ja myślę,że to pomogło z tym tłuszczem. :cool:

yogi napisał/a:

Izoaskorbinian (witamina C) 0,5g

 

Nie do końca masz rację.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211775
Udostępnij na innych stronach

A ja myślę,że to pomogło z tym tłuszczem. :cool:

yogi napisał/a:

Izoaskorbinian (witamina C) 0,5g

 

Nie do końca masz rację.
mi sie wydaje ze to przede wszystkim zasluga kultur starterowych, albo sie myle? askorbinian zmienia ph miesa, ale czy to takze pomaga przy zabezpieczaniu tluszczu przed psuciem (jelczeniem)?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211819
Udostępnij na innych stronach

Nie do końca masz rację.

Wal o co chodzi, bo racji mogę nie mieć. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211821
Udostępnij na innych stronach

Nie do końca masz rację.

Wal o co chodzi, bo racji mogę nie mieć. :cool:

Może z tym, że izoaskobinian nie jest witaminą C, tylko jego pochodną :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211836
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Wiatam gratuluje takiego salami czesto zajadam sie włoskim a wizualnie to od włoskiego nie odbiega wrecz przeciwnie "bajka"mam takie pytanko gdzie moge kupic kultury starterowe i plesn oraz jakie osłonki zostały uzyte do tych salami z góry dziekuje i pozdrawiam
Zadymiony na maxa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-240115
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jako ze sezon na salami "luftgetrocknet" w pelni, postanowilem zrobic maly zapas na caly rok. Wyszlo tego jakies 28kg, jak bede oszczedzal to moze jakos do przyszlego sezonu wystarczy.

Zaniedlugo zamieszcze zdjecia salami ale juz z plesnia

Pozdrawiam yogi

 

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3435366232653866.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-250710
Udostępnij na innych stronach

Wyszlo tego jakies 28kg, jak bede oszczedzal to moze jakos do przyszlego sezonu wystarczy.

 

yogi :clap: Ja też wolę zawsze zrobić trochę więcej wyrobu , tak żeby nie zabrakło .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-250750
Udostępnij na innych stronach

Ładnie świeże salami się prezentują. Ciekawi mnie twój sposób dojrzewania w solance na początkowej fazie. Nie jest to sposób u nas znany. Może byś wytłumaczył na jakiej zasadzie sie to stosuje?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-250789
Udostępnij na innych stronach

Jako ze trudno utrzymac w poczatkowej fazie dojrzewania odpowiednie warunki klimatyczne (wilgotnosc i temperature w domowych warunkach) nasi koledzy z Niemiec stosuja czesto dojrzewanie w solance. Jak juz pisalem wczesniej, gotowe batony wklada sie do 6-8% solanki o temp. okolo 20°C na w przeliczeniu 1dzien/1cm czyli kal.50=5dni. Osobiscie skrocilem dojrzewanie w solance o jeden dzien, mielismy akurat odpowiednia pogode.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-250819
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem!

Wstawiam maly update do mojego salami. Po okolo 2 tygodniach salami pokrylo sie sie juz na calej powierzni plesnia, po zwazeniu batonu testowego stwierdzilem ubytek wagi okolo 120g (waga poczatkowa 1467g, teraz 1348g).

Ponizej jeszcze fotografia, cdn.

Pzdrawiam yogi

 

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3030353663333165.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-251525
Udostępnij na innych stronach

bardzo dobrze sie prezentuje ile czasu beda dojrzewaly ?
Niech wiatr zawsze wieje Ci w plecy, a słońce świeci w twarz i niech dobry los da Ci zatańczyć wśród gwiazd.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-251753
Udostępnij na innych stronach

Dobry początek. Ale widzę kilka kropek sinej pleśni. Jak najwczesniej wytrzyj octem, inaczej zapuści korzonki i zepsuje ci kielbasę. Te pierwsze pare tygodni są najbardziej krytyczne.

 

Pozdrow.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-252037
Udostępnij na innych stronach

widzę kilka kropek sinej pleśni

moze to tak wyglada na zdjeciu, ale Tier ma racje pod oslonka widac pieprz zielony ktorego dodalem do farszu w calosci.

ile czasu beda dojrzewaly ?

a tego to nawet najstarsi gorale nie wiedza :grin: a tak na powaznie to mysle ze do lutego, troche zalezy tez od pogody.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-252186
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Wiatm mam takie pytanko a manowicie jakich osłonek najlepiej uzyc do salami bo niemoge nigdzie znalesc jednoznacznej odpowiedzi, dzie zaopatrujecie sie w kultury starterowe oraz szlachetna plesn z góry dziekuje za odp
Zadymiony na maxa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-259373
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam Szanowne Towarzystwo!

w tym roku zima dala popalic, salami wisialo w altance i caly proces dojrzewania trwal dluzej niz zwykle ale cierpliwosc sie oplacala. Waga batonu testowego dzisiaj to 909g. A wiec dla przypomnienia, waga po nadzianiu to 1465g, ubylo 556g. Smak taki sam jak w zeszlym roku, czyli zadowalajacy ( powalajacy :grin: )

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/6364303436623765.jpg

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3238396336633661.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-280484
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci że to Twoje salami wygląda perfekcyjnie :clap: ze ja nie trafiłem na ten temat w listopadzie :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-280490
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.