yogi Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 dziekuje wszystkim kolegom i kolezankom za uznanie, widze ze nie pisalem tego postu tylko dla siebie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 potrzebne sa kultury starterowe, kiedys probowalem bez nich i tluszcz smakowal na mydlo A ja myślę,że to pomogło z tym tłuszczem. Izoaskorbinian (witamina C) 0,5g A mógłbyś fotę samego batona w przekroju pokazać? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 baton juz zjedzony :wink: mam jeszcze w zamrazarce ale czeka na specjalna okazje. Na przekroju wygladal identycznie jak na plasterkach, mysle ze chodzi Ci o dziure, zapewniam ze nie ma. Jak bede kroil nastepnego to zrobie jeszcze kilka zdjec.Pozdrawiam yogiPS. Sprobuj to zamieszczone zdjecie troche powiekszyc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 A ja myślę,że to pomogło z tym tłuszczem. yogi napisał/a: Izoaskorbinian (witamina C) 0,5g Nie do końca masz rację. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 A ja myślę,że to pomogło z tym tłuszczem. yogi napisał/a: Izoaskorbinian (witamina C) 0,5g Nie do końca masz rację.mi sie wydaje ze to przede wszystkim zasluga kultur starterowych, albo sie myle? askorbinian zmienia ph miesa, ale czy to takze pomaga przy zabezpieczaniu tluszczu przed psuciem (jelczeniem)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Nie do końca masz rację. Wal o co chodzi, bo racji mogę nie mieć. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Nie do końca masz rację. Wal o co chodzi, bo racji mogę nie mieć. Może z tym, że izoaskobinian nie jest witaminą C, tylko jego pochodną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-211836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilow1985 Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Września 2012 Wiatam gratuluje takiego salami czesto zajadam sie włoskim a wizualnie to od włoskiego nie odbiega wrecz przeciwnie "bajka"mam takie pytanko gdzie moge kupic kultury starterowe i plesn oraz jakie osłonki zostały uzyte do tych salami z góry dziekuje i pozdrawiam Cytuj Zadymiony na maxa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-240115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Listopada 2012 Jako ze sezon na salami "luftgetrocknet" w pelni, postanowilem zrobic maly zapas na caly rok. Wyszlo tego jakies 28kg, jak bede oszczedzal to moze jakos do przyszlego sezonu wystarczy. Zaniedlugo zamieszcze zdjecia salami ale juz z plesnia Pozdrawiam yogi http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3435366232653866.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-250710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Listopada 2012 Wyszlo tego jakies 28kg, jak bede oszczedzal to moze jakos do przyszlego sezonu wystarczy. yogi :clap: Ja też wolę zawsze zrobić trochę więcej wyrobu , tak żeby nie zabrakło . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-250750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Listopada 2012 Ładnie świeże salami się prezentują. Ciekawi mnie twój sposób dojrzewania w solance na początkowej fazie. Nie jest to sposób u nas znany. Może byś wytłumaczył na jakiej zasadzie sie to stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-250789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Listopada 2012 Jako ze trudno utrzymac w poczatkowej fazie dojrzewania odpowiednie warunki klimatyczne (wilgotnosc i temperature w domowych warunkach) nasi koledzy z Niemiec stosuja czesto dojrzewanie w solance. Jak juz pisalem wczesniej, gotowe batony wklada sie do 6-8% solanki o temp. okolo 20°C na w przeliczeniu 1dzien/1cm czyli kal.50=5dni. Osobiscie skrocilem dojrzewanie w solance o jeden dzien, mielismy akurat odpowiednia pogode.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-250819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Listopada 2012 Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem! Wstawiam maly update do mojego salami. Po okolo 2 tygodniach salami pokrylo sie sie juz na calej powierzni plesnia, po zwazeniu batonu testowego stwierdzilem ubytek wagi okolo 120g (waga poczatkowa 1467g, teraz 1348g). Ponizej jeszcze fotografia, cdn. Pzdrawiam yogi http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3030353663333165.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-251525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duzy Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Listopada 2012 bardzo dobrze sie prezentuje ile czasu beda dojrzewaly ? Cytuj Niech wiatr zawsze wieje Ci w plecy, a słońce świeci w twarz i niech dobry los da Ci zatańczyć wśród gwiazd. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-251753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Listopada 2012 Dobry początek. Ale widzę kilka kropek sinej pleśni. Jak najwczesniej wytrzyj octem, inaczej zapuści korzonki i zepsuje ci kielbasę. Te pierwsze pare tygodni są najbardziej krytyczne. Pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-252037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Listopada 2012 redzed, Ta pleśń to raczej wygląda na pieprz zielony. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-252049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Listopada 2012 widzę kilka kropek sinej pleśni moze to tak wyglada na zdjeciu, ale Tier ma racje pod oslonka widac pieprz zielony ktorego dodalem do farszu w calosci.ile czasu beda dojrzewaly ? a tego to nawet najstarsi gorale nie wiedza :grin: a tak na powaznie to mysle ze do lutego, troche zalezy tez od pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-252186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilow1985 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Wiatm mam takie pytanko a manowicie jakich osłonek najlepiej uzyc do salami bo niemoge nigdzie znalesc jednoznacznej odpowiedzi, dzie zaopatrujecie sie w kultury starterowe oraz szlachetna plesn z góry dziekuje za odp Cytuj Zadymiony na maxa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-259373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Witam Szanowne Towarzystwo! w tym roku zima dala popalic, salami wisialo w altance i caly proces dojrzewania trwal dluzej niz zwykle ale cierpliwosc sie oplacala. Waga batonu testowego dzisiaj to 909g. A wiec dla przypomnienia, waga po nadzianiu to 1465g, ubylo 556g. Smak taki sam jak w zeszlym roku, czyli zadowalajacy ( powalajacy :grin: ) http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/6364303436623765.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3238396336633661.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-280484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 :clap: :clap: :thumbsup: Naprawdę długi czas dojrzewania ale wspaniale wygląda. Ładny kolor i równie wysuszona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-280489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Powiem Ci że to Twoje salami wygląda perfekcyjnie :clap: ze ja nie trafiłem na ten temat w listopadzie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6548-moje-salami-luftgetrocknet-czyli-surowo-dojrzewa/page/2/#findComment-280490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.