JoShiMa Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca 2007 Trochę się naczytałam o wadach mięsa i mam dylemacik. Płaty mięsa wieprzowego natarłam mieszanką peklująca zgodnie z przepisem i wstawiłam na 12 godzin do lodówki. Było tego około 1 kg mięsa klasy II i około 1 kg mięsa klasy III. Po 12 godzinach stania z mięsa wyciekło około 200 ml płynu. Czy to źle świadczy o mięsie ? Mięso kupione 'u rzeźnika', rozbierane niemalże na oczach klienta, ale nie mam pewności, że półtusze nie przebywały wcześniej w zamrażarkach. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2007 Moim zdaniem to wcale nie tak mało, jeśli z 2kg mięsa wyciekło tyle soku, może to oznaczać że mięso jest wodniste, jeżeli ma barwę jasną to jest to mięso PSE, ale rónie dobrze może to być ASE i RSE. Ale ja się niebęde wymondrzał za bardzo bo mam tylko teorie w tej materi.Poczekajmy jeszcze na opinie eksppertów :blush: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2007 We wtorek rozbierałem szynkę 10kg, kupiona w Makro, z firmy Mazury Ełk, zapakowana hermetycznie w folię. Po wyjęciu szynki, w folii zostało może 100ml soku, ale przecież ta szynka dojechała z Ełku do Makro, poleżała sobie jakiś czas na ladzie, potem dodatkowo parę godzin upłynęło zanim ją rozebrałem. W czasie peklowania (48 godz.) nic nie wyciekło. Mięso było oczywiście wilgotne, ale tej wilgoci nie puszczało w postaci soku. Myślę, że wyciek 10% wagi mięsa to o wiele za dużo! Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2007 To dziwne. Dziś wyciągnęłam mięso kupione w tym samym miejscu i zostawione na dłuższe peklowanie. Z pięciu kilo mięsa były może 3 łyżki wody. Jedno od drugiego różniło się tym, że w tym bardziej wodnistym była dodatkowo szynka. Czyżby to ona miała w sobie tyle wody ? Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2007 A może po prostu zapytaj tego rzeźnika. Ciekawe jak ten pierwszy przypadek wyjaśni? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2007 Zrobiłam z tej wodnistej szynki w połączeniiu z innym mięsem parzoną mielonkę wieprzową. Batony nie były dokładnie nabite :blush: Ale smak i konsystencja, pierwsza klasa. Przed parzeniem: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1192_kielbasa.jpg Po sparzeniu i wystudzeniu: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1204_kielbasa.jpg http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1211_kielbasa.jpg Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2007 Często w naszych postach mówi się o tym, że najlepsze mięso do przetworów mięsnych pochodzi z łopatki. Matka matura jest bardzo przewrotna, gdyż jak wiecie obecnie na rynku dominują mięsne rasy lub ich krzyżowki trzody chlewnej cechują się one dużym schabem i dużą szynką, lecz przy powstaniu ras mięsnych nie obyło się bez problemów. Otóż, zwięrzeta są bardzo podatne na stres, natomiast o zgrozo najczęściej podatnymi mięśniami, które objawiaja się wadami(PSE itp) są: najdłuższy mięsieź grzbietu(schab), mięsieź lędźwiowy wewnętrzny (polędwiczka) oraz mięśnie szynki , czyli najbardziej cenne z technologiczne punktu widzenia. nie mam pewności, że półtusze nie przebywały wcześniej w zamrażarkach w takim przypadku napewno tak nie było. Napisz jaki kolor miało mięso cieknące? Różowe, bladoróżowe, jasnoróżówe itp. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Marca 2007 No wiesz, barwa to pojęcie względne. Gdybyś mi na żywo pokazał co rozumiesz, przez blado różowe, jasno różowe i różowe, to bym potrafiła Ci odpowedzieć. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Marca 2007 WitamMoim zdaniem to wcale nie oznacza jeszcze, że mięso jest wadliwe to nie jest woda tylko osocze, które pokazało się przy peklowaniu Nie znam przeznaczenia tego surowca, ale gdyby miała to być kiełbasa to proszę mielić z tymOsoczem Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Marca 2007 Nie znam przeznaczenia tego surowca, ale gdyby miała to być kiełbasa to proszę mielić z tym OsoczemTeż tak pomyślałam, ale za późno. trudno. będę mądrzejsza na przyszłość. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.