Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się naczytałam o wadach mięsa i mam dylemacik. Płaty mięsa wieprzowego natarłam mieszanką peklująca zgodnie z przepisem i wstawiłam na 12 godzin do lodówki. Było tego około 1 kg mięsa klasy II i około 1 kg mięsa klasy III. Po 12 godzinach stania z mięsa wyciekło około 200 ml płynu. Czy to źle świadczy o mięsie ? Mięso kupione 'u rzeźnika', rozbierane niemalże na oczach klienta, ale nie mam pewności, że półtusze nie przebywały wcześniej w zamrażarkach.
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem to wcale nie tak mało, jeśli z 2kg mięsa wyciekło tyle soku, może to oznaczać że mięso jest wodniste, jeżeli ma barwę jasną to jest to mięso PSE, ale rónie dobrze może to być ASE i RSE. Ale ja się niebęde wymondrzał za bardzo bo mam tylko teorie w tej materi.

Poczekajmy jeszcze na opinie eksppertów :blush: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10101
Udostępnij na innych stronach

We wtorek rozbierałem szynkę 10kg, kupiona w Makro, z firmy Mazury Ełk, zapakowana hermetycznie w folię. Po wyjęciu szynki, w folii zostało może 100ml soku, ale przecież ta szynka dojechała z Ełku do Makro, poleżała sobie jakiś czas na ladzie, potem dodatkowo parę godzin upłynęło zanim ją rozebrałem. W czasie peklowania (48 godz.) nic nie wyciekło. Mięso było oczywiście wilgotne, ale tej wilgoci nie puszczało w postaci soku. Myślę, że wyciek 10% wagi mięsa to o wiele za dużo!

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10111
Udostępnij na innych stronach

To dziwne. Dziś wyciągnęłam mięso kupione w tym samym miejscu i zostawione na dłuższe peklowanie. Z pięciu kilo mięsa były może 3 łyżki wody. Jedno od drugiego różniło się tym, że w tym bardziej wodnistym była dodatkowo szynka. Czyżby to ona miała w sobie tyle wody ?
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10114
Udostępnij na innych stronach

A może po prostu zapytaj tego rzeźnika. Ciekawe jak ten pierwszy przypadek wyjaśni?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10115
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam z tej wodnistej szynki w połączeniiu z innym mięsem parzoną mielonkę wieprzową. Batony nie były dokładnie nabite :blush: Ale smak i konsystencja, pierwsza klasa. Przed parzeniem:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1192_kielbasa.jpg

 

Po sparzeniu i wystudzeniu:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1204_kielbasa.jpg

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1211_kielbasa.jpg

Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10124
Udostępnij na innych stronach

Często w naszych postach mówi się o tym, że najlepsze mięso do przetworów mięsnych pochodzi z łopatki.

Matka matura jest bardzo przewrotna, gdyż jak wiecie obecnie na rynku dominują mięsne rasy lub ich krzyżowki trzody chlewnej cechują się one dużym schabem i dużą szynką, lecz przy powstaniu ras mięsnych nie obyło się bez problemów. Otóż, zwięrzeta są bardzo podatne na stres, natomiast o zgrozo najczęściej podatnymi mięśniami, które objawiaja się wadami(PSE itp) są: najdłuższy mięsieź grzbietu(schab), mięsieź lędźwiowy wewnętrzny (polędwiczka) oraz mięśnie szynki , czyli najbardziej cenne z technologiczne punktu widzenia.

nie mam pewności, że półtusze nie przebywały wcześniej w zamrażarkach

w takim przypadku napewno tak nie było.

Napisz jaki kolor miało mięso cieknące? Różowe, bladoróżowe, jasnoróżówe itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10142
Udostępnij na innych stronach

No wiesz, barwa to pojęcie względne. Gdybyś mi na żywo pokazał co rozumiesz, przez blado różowe, jasno różowe i różowe, to bym potrafiła Ci odpowedzieć.
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10144
Udostępnij na innych stronach

Witam

Moim zdaniem to wcale nie oznacza jeszcze, że mięso jest wadliwe to nie jest woda tylko osocze, które pokazało się przy peklowaniu

Nie znam przeznaczenia tego surowca, ale gdyby miała to być kiełbasa to proszę mielić z tym

Osoczem Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10168
Udostępnij na innych stronach

Nie znam przeznaczenia tego surowca, ale gdyby miała to być kiełbasa to proszę mielić z tym

Osoczem

Też tak pomyślałam, ale za późno. trudno. będę mądrzejsza na przyszłość.
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/661-jako%C5%9Bc-mi%C4%99sa/#findComment-10170
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.