JoShiMa Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Marca 2007 Wreszcie udało mi się w miejscowych delikatesach kupić 3 kg soli na której jak wół napisano NIE JODOWANA. Pani musiała zanurkować pod regały, żeby wydobyć tę sól, ale sie udało. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Marca 2007 Poszłam do kuchni poczytać na opakowaniu. Niby nie jest jawnie napisane, że jodowana, ale notatka, że dodatek jodu nie wpływa na jakość przetworów. Rzeczywiście, przypomniałem sobie, że nie było to wprost napisane... Dopiero musiałem się wczytać w skład, żeby się dowiedzieć, że jest tam KI (jodek potasu)... W sumie nie poinformowanie o tym w sposób czytelny i zrozumiały podpada pod wprowadzanie konsumenta w błąd... Może nawet zgłoszę to do UOKIK :wink: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Marca 2007 W sumie nie poinformowanie o tym w sposób czytelny i zrozumiały podpada pod wprowadzanie konsumenta w błąd... Może nawet zgłoszę to do UOKIK :wink:A dlaczego by nie ? Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Marca 2007 Jeśli dobrze pamiętam to jodowanie soli wogóle zaczeło się nie tak dawno, a do użytku domowego była tylko dostępna sól kamienna. :mellow: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Marca 2007 Jeśli dobrze pamiętam to jodowanie soli wogóle zaczeło się nie tak dawnoA ktoś mnie oświeci skąd się to jodowanie soli wzięło? Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Marca 2007 Aj a tam wole kiełbasy z mies peklowanych a nie solonych .Ponieważ solenie mięsa wpływa nie korzystnie na jego barwę .Zmienia się ona z czerwonej na szarobrązową i jest prawie nie praktykowane z wyjątkiem solenia tłuszczy i jelit naturalnych. Aby mieć pożądaną czerwoną barwę mięsa która po obróbce cieplnej jest stosunkowo trwała i mieć typowy smak i zapach mięsa peklowanego stosuję mieszankę peklującą 50% peklosól i 50 sól. Azotyn jest o wiele zdrowszy od azotanu jeżeli w ogóle możemy mówić o zdrowiu, przypominam to stosującym saletrę. Jest faktem że prawie w wszystkich recepturach na naszym forum ona występuje Ale to tylko dlatego że w tym czasie w naszym kraju używanie azotynu (nitrytu) było zabronione .Teraz mamy Peklosól i korzystajmy z jej dobrodziejstw.l Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Marca 2007 DZIADKU masz całkowitą rację, zrobiłem pierwszy raz żeberka z mięskiem z indyka w szynkowarce tylko z dodatkiem soli, w smaku było wspaniałe, ale o kolorze można powiedzieć: nieciekawy - szary, dlatego do następnych wyrobów będę dodawał piktosól. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Marca 2007 A ktoś mnie oświeci skąd się to jodowanie soli wzięło?To może ja coś napisze. Pojawiło się to dlatego iż ludzie w Polsce spożywali za mało produktów zawierających jod, nakazanie jego kupowania i spożywania byłoby niemożliwe. Dlatego dobrym rozwiązaniem okazało się dodawanie jej do soli tak powszechnie stosowanej, do niema chyba ludzi którzy by jej nie spożywali, a sól jest dobrym nośnikiem jodu. Tak więc w ten sposób pozbyto się tego problemu. Co do takich dodatków słyszałem, że mieli także dodawać do mąki kwas foliowy, ale czy dodają :mellow: nie mam pojęcia. Jeżeli coś źle napisałem to proszę poprawiać :smile: . Pozdrawiam Marek! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Marca 2007 W Polsce po raz piewszy wprowadzono profilaktykę niodobru jodu w 1935, kiedy to rozpoczęto profilaktyczne jodowanie soli kuchennej na terenach endemicznego występowania wola, głównie w rejonie Karpat. W latach powojennych zaniechano jodowania soli kuchennej. W 1989 wprowadzono nieobligatoryjne zalecenia jodowania soli. W latach 1992 - 1993 w trakcie badań populacyjnych, stwierdzono niedobór jodu na obszarze całej Polski (zwłaszcza na Wybrzeżu). W 1996 rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Zdrowotnej wprowadzono zakaz produkcji i wprowadzaniu do obrotu soli kuchennej bez dodatku jodku potasu. Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 1997 i nadal jest obowiązujące. Serdecznie pozdrawiam P.S. Tak to wygląda z decyzji urzędowych . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Marca 2007 Z tego co tu wyczytałem: DZIADEK- "Aby mieć pożądaną czerwoną barwę mięsa która po obróbce cieplnej jest stosunkowo trwała i mieć typowy smak i zapach mięsa peklowanego stosuję mieszankę peklującą 50% peklosól i 50 sól", to rozumiem, że aby osiągnąć prawidłowe efekty peklowania nie jest konieczne peklowanie w samej peklosoli, a co za tym idzie zmniejszamy (o 50%) dawkę azotynu.Jeżeli wywód powyższy jest prawidłowy, to może ktoś z Was wie jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg mięsa (dosolić można zwykłą solą kamienną)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Marca 2007 Dodam do wypowiedzi AndrzejaK małe wyjasnienie. Prosze sobie popatrzec na date powrotu do jodowania. Czy Wam czegos nie przypomina??? Otóż, teraz to juz chyba nie jest tajemnicą i nikt mnie nie "wsadzi" , ale pracując w służbach mundurowych pamietam, że po wybuchu w Czarnobylu, przeprowadzono w Polsce sporo badań odnośnie zachorowań na choroby traczycy, szczgólnie mając na względzie dzieci i młodzież. Okazało sie, że wcale to wszystko nie wyglądało tak słodko i niegroźnie jak podawały źródła państwowe społeczeństwu. Pamiętacie płyn Lugola? Własnie skutki wybuchu czarnobylskiego miały główny wpływ na rozpoczęcie stosowania jodowania niektórych produktów, w tym soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Marca 2007 To trzeba było jeszcze czekać, aż 10 lat po wybuchu elektrowni w Czarnobylu, aby jodowanie soli wprowadzić powszechnie. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Marca 2007 Zobacz rok nieobligatoryjnego wprowadzenia nakazu stosowania jodowania produktów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Marca 2007 Maxell, tak, tak, wiem coś o tym, bo problem z tarczycą w mojej rodzinie nie jest mi obcy. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Marca 2007 Andy - żebyś wczytał się dokładnie w ostatnią recepturę Ligawy to proporcje są takie ,Sół -1,40dkg+ peklosól 0,32dkg na 1kg mięsa.Wyliczając to na procenty to będzie w zaokrągleniu Sól - 80%+ peklosol 20% czyli innymi słowami 4 części soli + 1 część peklosoli .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Marca 2007 Pozwoliłem sobie Dziadku zmienić w Twoim poście z 2 na 1 część. Pozdrówka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Marca 2007 Rozsądniej, chyba stosować proporcje 60% soli i 40% pektosoli, tak przynajmniej wynika z większości postów DZIADKA. :question: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Marca 2007 Dzięki Maxel dobrze że ktoś czuwa nad nami i naszym pisaniem.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Marca 2007 Mała poprawka - nie w Czarnobylu tylko w Czernobylu. Jak ja pamiętam to na śląsku sól była cały czas jodowana. Była ona rejonizowana, tu na południu była a nad morzem nie. Chodzi o to, że nad morzem jodu w powietrzu było dość więc tam nie było potrzeby dodatkowo dostarczać jod. Płyn Lugola na 1Maja przed pochodem u nas podawano dzieciom. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Marca 2007 DZIADEK, dziękuje za odpowiedź, ale mnie bardziej chodziło o większe elementy: szynki o wadze np do 2 kg peklowane na sucho (daruj marudzenie-taki los wybitnych, że im uczniowie zawracają głowę) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Marca 2007 W 1996 rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Zdrowotnej wprowadzono zakaz produkcji i wprowadzaniu do obrotu soli kuchennej bez dodatku jodku potasu.A jednak. Tak mi się wydawało, ze coś takiego było... Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 1997 i nadal jest obowiązujące.No chyba nie bardzo, skoro jednak mozna kupić sól bez jodu... Pamiętacie płyn Lugola?Pewnie, ze pamiętam. Łeeech... Tak mi właśnie dzwoniło, że ta elektrownia miała coś wspólnego z jodem w soli. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Marca 2007 Wczytując się w to forum to od niedawna zaczynamy zmniejszać azotyny w naszych mieszankach peklujących i i eksperymentujemy z dobrymi wynikami w peklowaniu mięs drobnych. Co do peklowania elementów na wędzonki i jaki skład zrobić mieszanki peklującej nikt chyba sie nie wypowiadał. Ja eksperymentuję ostrożnie zmniejszając ilość peklosoli zastępując ją solą i w tej chwili robię mieszankę 70% peklosól 30% sól i wszystko wychodzi dobrze. W czwartek zapeklowałem ozorki wp mieszanką peklująca 60% peklosól + 40 sól bardzo ładnie się upeklowały kolor piękny. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Marca 2007 z troski rządu o nasze tarczyce Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Marca 2007 też popieram i będę eksperymentować aby zmniejszać dodatek pektosoli. DZIADEK już próbował i jest okej to znaczy, że można stosować ciut zmniejszone dawki. Robimy dla siebie, dla dobrego smaku i dla dobrego zdrówka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Marca 2007 Ostatnio peklowałem piękny boczuszek do wędzenia , peklowałem metodą mieszaną na sucho mieszanką peklującą a zalewę zrobiłem ze soli niejodowanej (zamiast mieszanki) efekt jest taki sam jak z podwójną mieszanką .Jesli nie widać różnicy to niema co dodawac 2x tyle saletry. Może jakaś sprawa wyszła by przy dłuższym przechowywaniu ale bidok nie doczekał. :lol: Sół niejodowaną kupuję u nas w Makro, jest kamienna (świetna do ogórków i kapusty) i warzona (czyli biała) tą biorę do swoich wyrobów. Opakowania 1, 2,5,5, 20kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.