Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie udało mi się w miejscowych delikatesach kupić 3 kg soli na której jak wół napisano NIE JODOWANA. Pani musiała zanurkować pod regały, żeby wydobyć tę sól, ale sie udało.
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10397
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Poszłam do kuchni poczytać na opakowaniu.

 

Niby nie jest jawnie napisane, że jodowana, ale notatka, że dodatek jodu nie wpływa na jakość przetworów.

 

Rzeczywiście, przypomniałem sobie, że nie było to wprost napisane... :mad: Dopiero musiałem się wczytać w skład, żeby się dowiedzieć, że jest tam KI (jodek potasu)... W sumie nie poinformowanie o tym w sposób czytelny i zrozumiały podpada pod wprowadzanie konsumenta w błąd... Może nawet zgłoszę to do UOKIK :wink:

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10399
Udostępnij na innych stronach

W sumie nie poinformowanie o tym w sposób czytelny i zrozumiały podpada pod wprowadzanie konsumenta w błąd... Może nawet zgłoszę to do UOKIK :wink:

A dlaczego by nie ;) ?
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10400
Udostępnij na innych stronach

Aj a tam wole kiełbasy z mies peklowanych a nie solonych .Ponieważ solenie mięsa wpływa nie korzystnie na jego barwę .Zmienia się ona z czerwonej na szarobrązową i jest prawie nie praktykowane z wyjątkiem solenia tłuszczy i jelit naturalnych. Aby mieć pożądaną czerwoną barwę mięsa która po obróbce cieplnej jest stosunkowo trwała i mieć typowy smak i zapach mięsa peklowanego stosuję mieszankę peklującą 50% peklosól i 50 sól. Azotyn jest o wiele zdrowszy od azotanu jeżeli w ogóle możemy mówić o zdrowiu, przypominam to stosującym saletrę. Jest faktem że prawie w wszystkich recepturach na naszym forum ona występuje Ale to tylko dlatego że w tym czasie w naszym kraju używanie azotynu (nitrytu) było zabronione .Teraz mamy Peklosól i korzystajmy z jej dobrodziejstw.l Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10403
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU masz całkowitą rację, zrobiłem pierwszy raz żeberka z mięskiem z indyka w szynkowarce tylko z dodatkiem soli, w smaku było wspaniałe, ale o kolorze można powiedzieć: nieciekawy - szary, dlatego do następnych wyrobów będę dodawał piktosól. :smile:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10404
Udostępnij na innych stronach

A ktoś mnie oświeci skąd się to jodowanie soli wzięło?

To może ja coś napisze. Pojawiło się to dlatego iż ludzie w Polsce spożywali za mało produktów zawierających jod, nakazanie jego kupowania i spożywania byłoby niemożliwe. Dlatego dobrym rozwiązaniem okazało się dodawanie jej do soli tak powszechnie stosowanej, do niema chyba ludzi którzy by jej nie spożywali, a sól jest dobrym nośnikiem jodu. Tak więc w ten sposób pozbyto się tego problemu.

Co do takich dodatków słyszałem, że mieli także dodawać do mąki kwas foliowy, ale czy dodają :mellow: nie mam pojęcia.

Jeżeli coś źle napisałem to proszę poprawiać :smile: .

Pozdrawiam Marek!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10405
Udostępnij na innych stronach

W Polsce po raz piewszy wprowadzono profilaktykę niodobru jodu w 1935, kiedy to rozpoczęto profilaktyczne jodowanie soli kuchennej na terenach endemicznego występowania wola, głównie w rejonie Karpat. W latach powojennych zaniechano jodowania soli kuchennej. W 1989 wprowadzono nieobligatoryjne zalecenia jodowania soli. W latach 1992 - 1993 w trakcie badań populacyjnych, stwierdzono niedobór jodu na obszarze całej Polski (zwłaszcza na Wybrzeżu). W 1996 rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Zdrowotnej wprowadzono zakaz produkcji i wprowadzaniu do obrotu soli kuchennej bez dodatku jodku potasu. Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 1997 i nadal jest obowiązujące.

 

 

Serdecznie pozdrawiam

 

P.S. Tak to wygląda z decyzji urzędowych .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10408
Udostępnij na innych stronach

Z tego co tu wyczytałem: DZIADEK- "Aby mieć pożądaną czerwoną barwę mięsa która po obróbce cieplnej jest stosunkowo trwała i mieć typowy smak i zapach mięsa peklowanego stosuję mieszankę peklującą 50% peklosól i 50 sól", to rozumiem, że aby osiągnąć prawidłowe efekty peklowania nie jest konieczne peklowanie w samej peklosoli, a co za tym idzie zmniejszamy (o 50%) dawkę azotynu.

Jeżeli wywód powyższy jest prawidłowy, to może ktoś z Was wie jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg mięsa (dosolić można zwykłą solą kamienną)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10409
Udostępnij na innych stronach

Dodam do wypowiedzi AndrzejaK małe wyjasnienie. Prosze sobie popatrzec na date powrotu do jodowania. Czy Wam czegos nie przypomina???

Otóż, teraz to juz chyba nie jest tajemnicą i nikt mnie nie "wsadzi" :D, ale pracując w służbach mundurowych pamietam, że po wybuchu w Czarnobylu, przeprowadzono w Polsce sporo badań odnośnie zachorowań na choroby traczycy, szczgólnie mając na względzie dzieci i młodzież. Okazało sie, że wcale to wszystko nie wyglądało tak słodko i niegroźnie jak podawały źródła państwowe społeczeństwu. Pamiętacie płyn Lugola?

Własnie skutki wybuchu czarnobylskiego miały główny wpływ na rozpoczęcie stosowania jodowania niektórych produktów, w tym soli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10410
Udostępnij na innych stronach

Zobacz rok nieobligatoryjnego wprowadzenia nakazu stosowania jodowania produktów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10412
Udostępnij na innych stronach

Andy - żebyś wczytał się dokładnie w ostatnią recepturę Ligawy to proporcje są takie ,

Sół -1,40dkg+ peklosól 0,32dkg na 1kg mięsa.Wyliczając to na procenty to będzie w zaokrągleniu Sól - 80%+ peklosol 20% czyli innymi słowami 4 części soli + 1 część peklosoli .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10416
Udostępnij na innych stronach

Pozwoliłem sobie Dziadku zmienić w Twoim poście z 2 na 1 część.

Pozdrówka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10417
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maxel dobrze że ktoś czuwa nad nami i naszym pisaniem.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10420
Udostępnij na innych stronach

Mała poprawka - nie w Czarnobylu tylko w Czernobylu.

 

Jak ja pamiętam to na śląsku sól była cały czas jodowana. Była ona rejonizowana, tu na południu była a nad morzem nie. Chodzi o to, że nad morzem jodu w powietrzu było dość więc tam nie było potrzeby dodatkowo dostarczać jod. Płyn Lugola na 1Maja przed pochodem u nas podawano dzieciom.

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10423
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, dziękuje za odpowiedź, ale mnie bardziej chodziło o większe elementy: szynki o wadze np do 2 kg peklowane na sucho (daruj marudzenie-taki los wybitnych, że im

uczniowie zawracają głowę)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10426
Udostępnij na innych stronach

W 1996 rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Zdrowotnej wprowadzono zakaz produkcji i wprowadzaniu do obrotu soli kuchennej bez dodatku jodku potasu.

A jednak. Tak mi się wydawało, ze coś takiego było...

 

Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 1997 i nadal jest obowiązujące.

No chyba nie bardzo, skoro jednak mozna kupić sól bez jodu...

 

Pamiętacie płyn Lugola?

Pewnie, ze pamiętam. Łeeech... Tak mi właśnie dzwoniło, że ta elektrownia miała coś wspólnego z jodem w soli.
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10428
Udostępnij na innych stronach

Wczytując się w to forum to od niedawna zaczynamy zmniejszać azotyny w naszych mieszankach peklujących i i eksperymentujemy z dobrymi wynikami w peklowaniu mięs drobnych. Co do peklowania elementów na wędzonki i jaki skład zrobić mieszanki peklującej nikt chyba sie nie wypowiadał. Ja eksperymentuję ostrożnie zmniejszając ilość peklosoli zastępując ją solą i w tej chwili robię mieszankę 70% peklosól 30% sól i wszystko wychodzi dobrze. W czwartek zapeklowałem ozorki wp mieszanką peklująca 60% peklosól + 40 sól bardzo ładnie się upeklowały kolor piękny. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10429
Udostępnij na innych stronach

z troski rządu o nasze tarczyce

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10434
Udostępnij na innych stronach

też popieram i będę eksperymentować aby zmniejszać dodatek pektosoli. DZIADEK już próbował i jest okej to znaczy, że można stosować ciut zmniejszone dawki. Robimy dla siebie, dla dobrego smaku i dla dobrego zdrówka :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10435
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio peklowałem piękny boczuszek do wędzenia , peklowałem metodą mieszaną na sucho mieszanką peklującą a zalewę zrobiłem ze soli niejodowanej (zamiast mieszanki) efekt jest taki sam jak z podwójną mieszanką .Jesli nie widać różnicy to niema co dodawac 2x tyle saletry. Może jakaś sprawa wyszła by przy dłuższym przechowywaniu ale bidok nie doczekał. :lol:

 

Sół niejodowaną kupuję u nas w Makro, jest kamienna (świetna do ogórków i kapusty) i warzona (czyli biała) tą biorę do swoich wyrobów. Opakowania 1, 2,5,5, 20kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/2/#findComment-10436
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.