DZIADEK Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Na naszym forum nie takiego tematu dlatego pozwoliłem w tym temacie założyć. Peklowanie zmieniło się nie do poznania. Sposoby,stężenia jak i czas peklowania są ciągle zmieniane . W związku z tym mam pytanie- na jakich podstawowych teoriach proponujemy długie peklowania 14-20 dni . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6641-peklowanie-mi%C4%99s-na-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Stycznia 2012 W związku z tym mam pytanie- na jakich podstawowych teoriach proponujemy długie peklowania 14-20 dni . Myślę że tak długie peklowanie wynikało ze stosowania saletry do peklowania . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6641-peklowanie-mi%C4%99s-na-w%C4%99dzonki/#findComment-198467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mithandir Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Czyżby proces usuwania wilgoci? Sól usuwa, wiąże płyny ustrojowe, niepożądane w dalszej obróbce. Zahamowanie rozwoju szkodliwych kultur, zmiana ph, zapobieganie utlenianiu (antyoksydacja)? tak na pierwszy rzut beretem. No ale mówiąc o podstawowych teoriach no to WYMIANA OSMOTYCZNA. Mięso i tak przyjmie ile musi, lepiej jednak by proces odbywał się na spokojnie Coś takiego jeszcze ze szkoły podstawowej. Mithandir [ Dodano: Wto 24 Sty, 2012 03:49 ]A może dłuższe dojrzewanie mięsa, stężenie pośmiertne, skrócenie włókien mięśniowych, kruszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6641-peklowanie-mi%C4%99s-na-w%C4%99dzonki/#findComment-198552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek_77 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Coś takiego jeszcze ze szkoły podstawowej. Zastanawiam się, w jakiej podstawówce kolegę nauczono takich rzeczy :-) Ale z medycznego punktu widzenia, ma kolega rację :-) Pozdrawiam Cytuj No risk, no fun :-)Honda Cb 500 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6641-peklowanie-mi%C4%99s-na-w%C4%99dzonki/#findComment-234739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.