Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na naszym forum nie takiego tematu dlatego pozwoliłem w tym temacie założyć. Peklowanie zmieniło się nie do poznania. Sposoby,stężenia jak i czas peklowania są ciągle zmieniane . W związku z tym mam pytanie- na jakich podstawowych teoriach proponujemy długie peklowania 14-20 dni .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6641-peklowanie-mi%C4%99s-na-w%C4%99dzonki/
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym mam pytanie- na jakich podstawowych teoriach proponujemy długie peklowania 14-20 dni .

 

Myślę że tak długie peklowanie wynikało ze stosowania saletry do peklowania .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6641-peklowanie-mi%C4%99s-na-w%C4%99dzonki/#findComment-198467
Udostępnij na innych stronach

Czyżby proces usuwania wilgoci?

 

Sól usuwa, wiąże płyny ustrojowe, niepożądane w dalszej obróbce. Zahamowanie rozwoju szkodliwych kultur, zmiana ph, zapobieganie utlenianiu (antyoksydacja)?

 

tak na pierwszy rzut beretem.

 

 

No ale mówiąc o podstawowych teoriach no to WYMIANA OSMOTYCZNA. Mięso i tak przyjmie ile musi, lepiej jednak by proces odbywał się na spokojnie

 

Coś takiego jeszcze ze szkoły podstawowej.

 

Mithandir

 

[ Dodano: Wto 24 Sty, 2012 03:49 ]

A może dłuższe dojrzewanie mięsa, stężenie pośmiertne, skrócenie włókien mięśniowych, kruszenie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6641-peklowanie-mi%C4%99s-na-w%C4%99dzonki/#findComment-198552
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Coś takiego jeszcze ze szkoły podstawowej.

 

 

Zastanawiam się, w jakiej podstawówce kolegę nauczono takich rzeczy :-) Ale z medycznego punktu widzenia, ma kolega rację :-) Pozdrawiam

No risk, no fun :-)

Honda Cb 500

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6641-peklowanie-mi%C4%99s-na-w%C4%99dzonki/#findComment-234739
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.