Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

to przy okazji NAJLEPSZEGO :flowers:

 

 

  Ooo ,  dzięki Heniuś :D

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-317282
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Zamrażarka pełna więc za dużo mięsnych wyrobów na święta nie robię .

 

 

post-39847-0-50773400-1387051983_thumb.jpg

 

 

 Jednak przy okazji wędzenia serków

 

 

 post-39847-0-40886200-1387052051_thumb.jpg

 

 

 uwędziłem kawałek wędzonki krotoszyńskiej .  Tak żeby z wprawy nie wyjść .

 

 

 Pozdrawiam

 

 

 

post-39847-0-58732400-1387052158_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320657
Udostępnij na innych stronach

:tongue: Andrzej... Jak zwykle... :thumbsup: Krotoszyńskiej ''by zezar''  , że o serkach nie wspomnę...  :facepalm:  :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam gorąco !!! :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320667
Udostępnij na innych stronach

 Witam

 

 Wędzonka Krotoszyńska w przekroju   i serki po wędzeniu już bez siatek  . :D

 

 

   post-39847-0-40913500-1387096883_thumb.jpg    

 

 

  post-39847-0-22525200-1387097107_thumb.jpg

 

 

 

post-39847-0-67096400-1387097139_thumb.jpg

 

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320721
Udostępnij na innych stronach

 Witam

 

 Wędzonka Krotoszyńska w przekroju   

 

 

 

Wędzonka piękna :clap:  :clap:  :clap:

Podaj może przepis na nią i z jakiego mięsa robiłeś.

Wiem,że robi się to z tak zwanych backsów a tak bardziej po polsku (nazwa handlowa)znalazłem tylko jeden artykuł na ten temat :(  

 

A kupiłeś jednostronnie moletowane czy dwu?

 

  Po zaciągniętych informacjach od kolegów po fachu :D :D  zakupiłem podwójnie moletowane .  Takie mają być . :D

 

  

 

Jak się sprawują?

Pakujesz na noramalu czy na turbo?

Pozdrawiam

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320747
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podaj może przepis na nią i z jakiego mięsa robiłeś.

 

 

  Ja wziąłem połowę polędwicy wp  nie obrobionej z tłuszczem bez skóry .  Peklowałem około 14 dni  .  Wędziłem trzy razy po parę godzin w temperaturze około 30-40stC .  Co do worków  do pakowarki to na dobre się jeszcze nie rozkręciłem ale to co robiłem to nie mam zastrzeżeń .  System turbo powinno się używać do suchych produktów  i jeżeli takowe są to tak robię .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320761
Udostępnij na innych stronach

 

Podaj może przepis na nią i z jakiego mięsa robiłeś.

 

 

  Ja wziąłem połowę polędwicy wp  nie obrobionej z tłuszczem bez skóry .  Peklowałem około 14 dni  .  Wędziłem trzy razy po parę godzin w temperaturze około 30-40stC .  Co do worków  do pakowarki to na dobre się jeszcze nie rozkręciłem ale to co robiłem to nie mam zastrzeżeń .  System turbo powinno się używać do suchych produktów  i jeżeli takowe są to tak robię .

 

 

 Pozdrawiam

 

Dzięki za odpowiedź, ale podrążę jeszcze temat :D

Skład wagowy solanki,przyprawy.

 

Ja turbo stosuję do pakowania kiełbas,szynek,polędwic,parówek itp

Opcję normalna zastosowałem do pakowania poporcjowanych jelit,suszonej krwi.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320767
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale podrążę jeszcze temat :D Skład wagowy solanki,przyprawy.

 

 

  Nie dodaję żadnych przypraw do wędzonek . Wyjątek słonina . :D :D   

 

 

 Do peklowania powiedzmy 14-to dniowego :  0,85 kg peklosoli ( 50/50 soli)  na 10 litrów wody .  0,4-0,5 litra solanki na kg mięsa .

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320772
Udostępnij na innych stronach

 

ale podrążę jeszcze temat :D Skład wagowy solanki,przyprawy.

 

 

  Nie dodaję żadnych przypraw do wędzonek . Wyjątek słonina . :D :D   

 

 

 Do peklowania powiedzmy 14-to dniowego :  0,85 kg peklosoli ( 50/50 soli)  na 10 litrów wody .  0,4-0,5 litra solanki na kg mięsa .

 

 Pozdrawiam 

 

Robisz z nastrzykiem czy bez?

Jakim drewnem wędzisz?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320777
Udostępnij na innych stronach

Robisz z nastrzykiem czy bez?

 

 

   Nastrzyk nie trucizna . :D    Tak z nastrzykiem . 

 

 

 Dąb ,   olszyna .

 

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320778
Udostępnij na innych stronach

 

Robisz z nastrzykiem czy bez?

 

 

   Nastrzyk nie trucizna . :D    Tak z nastrzykiem . 

 

 

 Dąb ,   olszyna .

 

 

 

 Pozdrawiam

 

Ja wcale nie uważam nastrzyku za truciznę :D sam nastrzykuje mięso od dłuższego czasu .

Kilka razy po peklowaniach 7-14 dniowych znajdowałem szare oczko w środku wędzonki :(

 

Do wędzenia używam olchę,buk,jabłoń,wiśnia,jałowiec.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320786
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do wędzenia używam olchę,buk,jabłoń,wiśnia,jałowiec.

 

 

 Napisałem o moim podstawowym drewnie do wędzenia , jak się nawinie :D  owocowe to dlaczego nie .   Zapomniałem , dzisiaj do wędzenia serków dołożyłem nawet trocin bukowych z wiadomego pochodzenia takowe też posiadam  . :D :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320797
Udostępnij na innych stronach

 Zamrażarka pełna więc za dużo mięsnych wyrobów na święta nie robię .

 

:thumbsup:  :tongue:  Andrzej, burzliwe oklaski  :clap:  :clap:  :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-320822
Udostępnij na innych stronach

 Kruszynko  to i ja mam przygotowane produkty na  .............  żurek .  Tradycyjnie podkładem będzie wywar z obgotowanych kości szpikowych .  Dzisiaj gotuję :D :D

 

  Kaziku , gdybyś  zadzwonił żur jadłbyś tylko jeden dzień . :tongue::D

 

 Gorąco pozdrawiam

 

  post-39847-0-83861100-1387469722_thumb.jpg       post-39847-0-40621200-1387469746_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-321681
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tradycyjnie podkładem będzie wywar z obgotowanych kości szpikowych . Dzisiaj gotuję :D :D

A nie zapomnij dodać duuuuuuużo majeranku :D :D :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-321699
Udostępnij na innych stronach

A nie zapomnij dodać duuuuuuużo majeranku :D :D :D

 

 

 Kruszynko   dawałem i dawałem ale poszedł na dno .......................   chyba . :D :D

 

post-39847-0-51398400-1387481357_thumb.jpg    post-39847-0-43570700-1387481372_thumb.jpg

 

 

 

  Gorąco pozdrawiam 

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-321714
Udostępnij na innych stronach

Witam . :D

 

 Foremki były w domu wystarczająco długo ( z 5 lat )..................  chyba  , więc przyszedł czas żeby je wykorzystać  .  

 

 Kości karkowe obgotowane i obrane , marchewka , pietruszka , seler , trochę grzybków suszonych , bułka , cebula podsmażona wątroba wp.  sparzona , wszystko zmielone maszynką  . Dodane rosołu ,sól i przyprawy i powstał wsad na pasztet .

 

  post-39847-0-53291000-1387564291_thumb.jpg

 

 

 Foremki napełnione .

 

post-39847-0-14437500-1387564362_thumb.jpg

 

 

 I do piekarnika . Trzy foremki do piekarnika gazowego a dwie do elektrycznego .  Na okolo 60 min. 

 

  post-39847-0-19417900-1387564435_thumb.jpg

 

 Smakowanie po wystygnięciu jutro  .  

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez Małgoś

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-321933
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju robisz podobnie jak ja,foremki z Alu jak mniemam :thumbsup:.Pozdrawiam

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-321939
Udostępnij na innych stronach

 Witam :D

 

 

     Wczorajszy pasztet w przekroju .  W smaku odpowiada , chyba się zaszczepiłem  tego typu wyrobami . :D

 

  post-39847-0-66250200-1387618238_thumb.jpg

 

 

 Dzisiaj z rana zrobiłem trochę sera z różnymi przyprawami . :D

 

 

  post-39847-0-83350800-1387618293_thumb.jpg

 

 

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-322034
Udostępnij na innych stronach

Andrzej :thumbsup: ,a juz myslalam ze tylko tak na sniadanie odrobinek zrobiles  ;)  :D

 Serem w sloiczkach na dole po prawej stronie, jakie przyprawy ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-322035
Udostępnij na innych stronach

Serem w sloiczkach na dole po prawej stronie, jakie przyprawy ?

 

 

 Przyprawa korzenna gotowa z opakowania .  Z tą przyprawą będę dzisiaj robił również śledzie w oleju . :D

 

Dopowiem że do każdego słoiczka dodałem rozkrojony ząbek czosnku

 

 

  Gorąco pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/27/#findComment-322038
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.