Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Witam,Andrzeju,zauważyłam,że serki wędzone zamykasz w próżni,również biały

 

 Serki wędzone nawet nie w próżni ale w lodówce mogą być przechowane nawet kilkanaście dni . Ja przechowuję ustawione na stojąco w misce plastikowej przykryte ściereczką . Natomiast zapakowane próżniowo mogą być o wiele dłużej . Ser się w zasadzie nie zepsuje , dojrzewa i zmienia smak .Biały wysolony po osuszeniu zapakowany w próżnię może być kilkanaście dni .  Ricottę przechowałem kiedyś zapakowaną ponad trzy tygodnie zrobiła się lekko kwaskowa . Super smakowała  . Kiedyś osuszałem serki do wędzenia dobę , teraz z braku czasu :D wspomagam dużym wentylatorem  i jest gotowy po 4-5 godzinach . 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-541914
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) Biały ser, tłusty/półtłusty, "klinek" w plastikowych miseczkach.

Osuszony ręcznikiem papierowym. Posolony z ręki, przyprawiony czosnkiem gran. i pieprzem. Uwędzony. Przeleżał mi w lodówce, w opakowaniu sklepowym, prawie 2 miesiące - żadnych oznak zepsucia, żadnych pleśni, smak dobry/b.dobry... :yes::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-541965
Udostępnij na innych stronach

Witam .Ciekawi mnie ,dlaczego oscypiorki jedni zakwaszają mlekiem ,czy innymi bakteriami a inni nie  dodają nic.Jaki cel temu przyświeca ,czy ser do etapu podgrzewania musi być podkwaszony czy robimy niezwłocznie po ocieknięciu serwatki.Oczywiście biorę pod uwagę tylko mleko prosto od krów.Pytam,ponieważ nie chciałabym  zepsuć mleka.Czym się różni masa serowa na korbaczki od masy na oscypki.Dużo pytań,ale dla mnie są bardzo istotne .Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542224
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czym się różni masa serowa na korbaczki od masy na oscypki

 

 

 Różnica jest taka że masa serowa na korbacze musi być ukwaszona . Najlepiej zostawić w temperaturze około 22-23   st. przez noc . Ukwaszona masa serowa jest bardziej plastyczna po podgrzaniu i wyrabianiu korbaczy .  Ja zakwaszam zimą mleko na " oscypki" przed podaniem podpuszczki  celem ukierunkowania fermentacji mleka z powodu o wiele mniejszej ilości bakterii . Niskie temperatury na dworze nie sprzyjają rozmnażaniu się bakterii .

 

 

Pozdrawiam

 

dlaczego oscypiorki jedni zakwaszają mlekiem

 

Tego nie słyszałem, żeby foremki ktoś zakwaszał .  Wszystkiego się nie wie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542249
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żle się wyraziłam,chciałam serek nazwać zdrobniale :facepalm: .Pozdrawiam

 

 

Nie przejmuj się . To ja nie kumaty :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542300
Udostępnij na innych stronach

 

 

Klasa E 8zł/kg
  Pewność posiadasz...? :rolleyes:  To się okaże... jak rozbierzesz... ;):D:cool:  Pozdrowionka :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542713
Udostępnij na innych stronach

Klasa E 8zł/kg

 

Poznianiak a przepłaca , w hiperbiper markietach za schab  u nas polędwicą zwany byś dał 9.99 :D  i za darmo po ryju ....od żony.

 

Andrzejku - na fejsie się chwalisz , że : UWAGA! Chcecie 100% pewny sposób na wygraną w loterii? 1f603.png:D Wczoraj udało mi się wygrać kupon o wartości 1000zł do sklepu NIKE/PUMA/ADIDAS .

 

Mięso też z wirusem ? 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542743
Udostępnij na innych stronach

 

Klasa E 8zł/kg

 

Poznianiak a przepłaca , w hiperbiper markietach za schab  u nas polędwicą zwany byś dał 9.99 :D  i za darmo po ryju ....od żony.

 

 

Witam,

 

Na wyspie za kilogram półtuszki wiejskiego wieprzka należy zapłacić minimum 12 złotych.

Henio, mięsko z hiperbiper to tak jak łosoś a łosoś norweski.

Wolę z "wolnego wybiegu"

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542744
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj udało mi się wygrać kupon o wartości 1000zł do sklepu NIKE/PUMA/ADIDAS .

 

 

Henio , to gratuluję :thumbsup::clap:  . Co do mięsa , to chociaż wiem że to polskie :D .  W sklepie takiej pewności już nie ma . Prawie wszystko jest bez skóry( pieczątki nie widać )  bo skórek społeczeństwo już nie jada :D  Woli  kurczaczki :)

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542781
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 Dzisiaj "czarny kawior " jutro kiełbaska :D

 

post-39847-0-70747600-1488393706_thumb.jpg

 

 

post-39847-0-26044300-1488393726_thumb.jpg

 

 

Tak na śniadanko ............ albo i dwa :D

 

 

 Pozdrawiam

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542871
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju podziwiam Cię za piękność wyrobów. Teraz siedzę przy końcówce wędzenia oscypków.zejdzie mi się pewnie do pierwszej.A na 7 do pracy.....

Jak będziesz w lubelskim zapraszam cię do siebie. Zrobimy coś razem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542925
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak będziesz w lubelskim zapraszam cię do siebie. Zrobimy coś razem.

 

:) :) :D

 

 

Mówiąc szczerze w Twoich stronach jeszcze nie byłem . :)  Chętnie się wybiorę w dziewiczy rejs :D  Na wspólne pogaduchy zawsze jestem gotowy :D

 

 

 Pozdrowionka ślę

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542935
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 Dzisiaj trochę kiełbaski :D

 

 

 post-39847-0-72242500-1488452227_thumb.jpg

 

post-39847-0-98474000-1488452253_thumb.jpg

 

post-39847-0-44959000-1488452279_thumb.jpg

 

Zaraz idę rozpalić wędzarnię .  Pogoda ?????   lepiej nie mówić tylko dla odważnych . :D :D  Leje i dmucha :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-542961
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa już uwędzona i sparzona . :D 

 

 

post-39847-0-55890100-1488483495_thumb.jpg

post-39847-0-30912000-1488483524_thumb.jpg

 

 

post-39847-0-95039600-1488483560_thumb.jpg

 

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-543019
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty jesteś tytan pracy

 

 

 Muski .......  coś trzeba jeść . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/89/#findComment-543027
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.