Misiekk85 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Witam, wcześniej męczyłem Vip-ów na pw i teraz pomęczę troszkę na forum.Poszukuję sprawdzonej recepturki na paróweczki drobiowe. Po prostu zabiłem troszkę kur i planuję jeszcze jedno bicie i chciałbym mięsko (które z kur karmazynek jest średniego smaku) przerobić na parówki...Problem w tym, że cięzko znaleźć złoty przepis na parówki drobiowe.Jeśli ktoś ma naprawdę wypróbowany przepis i będzie ok to z chęcią zrobię te parówki i podzielę się fotorelacją z ich produkcji...Z góry dziękuję.Michał Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Oj chłopie chłopie .... Ty to jednak leniuch jesteś Tu masz sprawdzony przepis jeszcze ze starej strony głównej:http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=534&Itemid=4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ten przepis widziałem już dawno: 1. Mięso z drobiu – 2,50 kg 2. Mięso cielęce lub mięso wołowe kl. II – 0,75 kg 3. Mięso wieprzowe kl. II – 0,5 kg 4. Tłuszcz wieprzowy twardy (podgardle oskórowane) – 1,25 kg Chciałbym jak najwięcej drobiowego bez wołowiny i wieprzowiny.. Stąd pytam o prawdziwe w pełni drobiowe jedynie z dodatkiem słoniny wieprzowej. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ze słonina to bym był ostrożny lepsze podgardle do parówek ... zamiast wołowiny i wieprzowej II daj indyka i po krzyku ... wtedy zdecydowana przewagę drobiu. Przepisu na stricte drobiowe (100%) nie spotkałem nigdzie .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Misiekk85 a może takie?http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=931&Itemid=4 Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Hmmm bez sporego dodatku tłuszczu parówki czy kiełbasy zawsze będą suche ... twarde ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Nie wiem tak myślę nad składem i myślę, że może zrobić z takich mięs- mięso z kurczaka 3,5kg- tłuszcz wieprzowy twardy 1,2 kg- skórki drobiowe 0,3Tak myślę spróbować mięso dobrać... a czy to się uda tego nie wiem.a przyprawy moze takie:sól z peklosolą 15g/kgpieprz 1,5 g/kgcukier 2g/kggałka muszkatołowa 0,5g/kg Czy takie proporcje mogą się sprawdzić ? Wolę pytać i mieć potwierdzenie, że jest to realne niż miałbym wyrzucić to mięsko... Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Na skórkach to Ty sobie zupkę ugotuj a nie dodawaj do parówek.Mają specyficvzny smaczek nie polecany w wędlinach drobiowych.Resztę porad masz wyżej i do dzieła.I jeszcze jedna uwaga.Tłuszczu w parówkach jest tak jakieś 40-60% a u Ciebie nie.Jeśli maja jeść te parówki dzieci to ja bym zmniejszył dawkę pieprzu do powiedzmy 1g/kg.I ten cukier to do czego?.Jakaś obsesja czy co :grin: Powodzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Rób na samej soli i o wodzie pamiętaj .... Do skórek dodałbym 0,5kg indyka (dałbym nogę) i do tego woda 60/70% tej masy i kutrowanko ale to Twoje parówki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Oj chłopie chłopie .... Ty to jednak leniuch jesteś Tu masz sprawdzony przepis jeszcze ze starej strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=534&Itemid=4W linkowanym prze ciebie przepisie jest tak ; Mięso wołowe przepuszczamy 3 razy (w miejsce kutrowania) przez najmniejsza siatkę i mieszamy z 65-70% wody lub lodu. tej wody/lodu napewno tak dużo mam dodać ? Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Stycznia 2012 jak dużo ???? :shock: - mięsa wołowego w przepisie jest 75dkg więc dajesz 65-70% z masy masy tego mięsa wody lub lodu - tutaj będzie to około 0,5l Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Stycznia 2012 sól z peklosolą 15g/kg Ja tam na parówkach się nie znam, ale 15g soli z peklosolą? Czy nie za mało? - mięso z kurczaka 3,5kg - tłuszcz wieprzowy twardy 1,2 kg - skórki drobiowe 0,3Skórki? Reszta ok, chudziutkie będą. Jeszcze jedno, przydałoby się proszkowej papryki słodkiej i odrobina ostrej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Tłuszczu w parówkach jest tak jakieś 40-60%Ot to jest ważna uwaga będę zapewne pamiętał Ja tam na parówkach się nie znam, ale 15g soli z peklosolą? Czy nie za mało?Indywidualne walory smakowe niepodważalne przez nikogo. Kiełbasę przeważnie robię 14g/kg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.