Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wcześniej męczyłem Vip-ów na pw i teraz pomęczę troszkę na forum.

Poszukuję sprawdzonej recepturki na paróweczki drobiowe. Po prostu zabiłem troszkę kur i planuję jeszcze jedno bicie i chciałbym mięsko (które z kur karmazynek jest średniego smaku) przerobić na parówki...

Problem w tym, że cięzko znaleźć złoty przepis na parówki drobiowe.

Jeśli ktoś ma naprawdę wypróbowany przepis i będzie ok to z chęcią zrobię te parówki i podzielę się fotorelacją z ich produkcji...

Z góry dziękuję.

Michał

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/
Udostępnij na innych stronach

Oj chłopie chłopie .... Ty to jednak leniuch jesteś :(

Tu masz sprawdzony przepis jeszcze ze starej strony głównej:

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=534&Itemid=4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200072
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis widziałem już dawno:

1. Mięso z drobiu – 2,50 kg

2. Mięso cielęce lub mięso wołowe kl. II – 0,75 kg

3. Mięso wieprzowe kl. II – 0,5 kg

4. Tłuszcz wieprzowy twardy (podgardle oskórowane) – 1,25 kg

 

Chciałbym jak najwięcej drobiowego bez wołowiny i wieprzowiny..

Stąd pytam o prawdziwe w pełni drobiowe jedynie z dodatkiem słoniny wieprzowej.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200074
Udostępnij na innych stronach

Ze słonina to bym był ostrożny lepsze podgardle do parówek ... zamiast wołowiny i wieprzowej II daj indyka i po krzyku ... wtedy zdecydowana przewagę drobiu. Przepisu na stricte drobiowe (100%) nie spotkałem nigdzie ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200077
Udostępnij na innych stronach

Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200080
Udostępnij na innych stronach

Hmmm bez sporego dodatku tłuszczu parówki czy kiełbasy zawsze będą suche ... twarde ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200081
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem tak myślę nad składem i myślę, że może zrobić z takich mięs

- mięso z kurczaka 3,5kg

- tłuszcz wieprzowy twardy 1,2 kg

- skórki drobiowe 0,3

Tak myślę spróbować mięso dobrać... a czy to się uda tego nie wiem.

a przyprawy moze takie:

sól z peklosolą 15g/kg

pieprz 1,5 g/kg

cukier 2g/kg

gałka muszkatołowa 0,5g/kg

 

Czy takie proporcje mogą się sprawdzić ? Wolę pytać i mieć potwierdzenie, że jest to realne niż miałbym wyrzucić to mięsko...

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200095
Udostępnij na innych stronach

Na skórkach to Ty sobie zupkę ugotuj a nie dodawaj do parówek.Mają specyficvzny smaczek nie polecany w wędlinach drobiowych.Resztę porad masz wyżej i do dzieła.I jeszcze jedna uwaga.Tłuszczu w parówkach jest tak jakieś 40-60% a u Ciebie nie.Jeśli maja jeść te parówki dzieci to ja bym zmniejszył dawkę pieprzu do powiedzmy 1g/kg.I ten cukier to do czego?.Jakaś obsesja czy co :grin: Powodzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200104
Udostępnij na innych stronach

Rób na samej soli i o wodzie pamiętaj .... ;)

Do skórek dodałbym 0,5kg indyka (dałbym nogę) i do tego woda 60/70% tej masy i kutrowanko ;) ale to Twoje parówki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200105
Udostępnij na innych stronach

Oj chłopie chłopie .... Ty to jednak leniuch jesteś :(

Tu masz sprawdzony przepis jeszcze ze starej strony głównej:

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=534&Itemid=4

W linkowanym prze ciebie przepisie jest tak ; Mięso wołowe przepuszczamy 3 razy (w miejsce kutrowania) przez najmniejsza siatkę i mieszamy z 65-70% wody lub lodu. tej wody/lodu napewno tak dużo mam dodać ?

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200110
Udostępnij na innych stronach

jak dużo ???? :shock: - mięsa wołowego w przepisie jest 75dkg więc dajesz 65-70% z masy masy tego mięsa wody lub lodu - tutaj będzie to około 0,5l

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200116
Udostępnij na innych stronach

sól z peklosolą 15g/kg

Ja tam na parówkach się nie znam, ale 15g soli z peklosolą? Czy nie za mało?

- mięso z kurczaka 3,5kg

- tłuszcz wieprzowy twardy 1,2 kg

- skórki drobiowe 0,3

Skórki? Reszta ok, chudziutkie będą. :cool:

 

Jeszcze jedno, przydałoby się proszkowej papryki słodkiej i odrobina ostrej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200129
Udostępnij na innych stronach

Tłuszczu w parówkach jest tak jakieś 40-60%

Ot to jest ważna uwaga :) będę zapewne pamiętał

Ja tam na parówkach się nie znam, ale 15g soli z peklosolą? Czy nie za mało?

Indywidualne walory smakowe niepodważalne przez nikogo. Kiełbasę przeważnie robię 14g/kg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6666-par%C3%B3wki-drobiowe/#findComment-200153
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.