BonAir Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Marca 2007 Witajcie. Przeglądając przepisy ze strony często natykamy się na uwagę, aby podczas studzenia parzonych kiełbas w zimnej wodzie na chwilę je jeszcze sparzyć wrzątkiem. Jaki cel ma taki zabieg ?PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2007 Spłukać z batonów ewentualny tłuszcz. Dobre wędliny nie trzeba chłodzić w wodzie Ale zrobione z badziewia jak te tanie w sklepach koniecznie Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/#findComment-10345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Marca 2007 Mimo, że nie uważam za badziewie kiełbaski, którą zrobiłem to po parzeniu na jej powierzchni pojawił się tłuszcz. Być może spowodowane to było tym iż przed kiełbaską ( w tej samej wodzie) parzone były szynki, balerony i boczki. Wtedy byłem zmuszony zmyć tłuszczyk z kiełbaski. Potem było wszystko ok :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/#findComment-10346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2007 WitamPrzychylam się do wypowiedzi Dziadka Wędliny, które robimy nie muszą być studzone w wodzie, ponieważ nie robimy na wydajność kiełbasa niestudzona jest trwałaDodam jeszcze, że nie powinno się studzić zimną wodą, bo kiełbasa kamienieje i powstaje twarde jelito studzimy w wodzie ciepłej i powoli schładzamy do odpowiedniej nam temperatury. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/#findComment-10355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2007 Szczepan, czy te zasady studzenia dotyczą też szynek? Niektórzy nie wyjmują szynek, studząc powoli w wodzie w której się parzyły. Jaki to ma wpływ na trwałość i wilgotność? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/#findComment-10356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.