Skocz do zawartości

Sparzenie podczas studzenia kiełbas.


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

 

Przeglądając przepisy ze strony często natykamy się na uwagę, aby podczas studzenia parzonych kiełbas w zimnej wodzie na chwilę je jeszcze sparzyć wrzątkiem.

 

Jaki cel ma taki zabieg ?

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

Spłukać z batonów ewentualny tłuszcz. Dobre wędliny nie trzeba chłodzić w wodzie Ale zrobione z badziewia jak te tanie w sklepach koniecznie Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/#findComment-10345
Udostępnij na innych stronach

Mimo, że nie uważam za badziewie kiełbaski, którą zrobiłem to po parzeniu na jej powierzchni pojawił się tłuszcz. Być może spowodowane to było tym iż przed kiełbaską ( w tej samej wodzie) parzone były szynki, balerony i boczki. Wtedy byłem zmuszony zmyć tłuszczyk z kiełbaski. Potem było wszystko ok :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/#findComment-10346
Udostępnij na innych stronach

Witam

Przychylam się do wypowiedzi Dziadka Wędliny, które robimy nie muszą być studzone w wodzie, ponieważ nie robimy na wydajność kiełbasa niestudzona jest trwała

Dodam jeszcze, że nie powinno się studzić zimną wodą, bo kiełbasa kamienieje i powstaje twarde jelito studzimy w wodzie ciepłej i powoli schładzamy do odpowiedniej nam temperatury.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/#findComment-10355
Udostępnij na innych stronach

Szczepan, czy te zasady studzenia dotyczą też szynek?

Niektórzy nie wyjmują szynek, studząc powoli w wodzie w której się parzyły.

Jaki to ma wpływ na trwałość i wilgotność?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kie%C5%82bas/#findComment-10356
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.