wosiu Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2007 WitamJutro a raczej dziś i jutro będę robił kiełbasy i żeby nie było wpadki tak jak ostanio z żywiecką wołę się upewnićMam 49kg wtym:Wp I bardzo ładna 5.70kgWp II chuda 15.60kgWp III też nie jest bardzo tłusta 18.60kgMięso z golonek 5kgGolnki indycze trybowane 2.35kgWołowina 1.80 giczkiSłoniny trochę mam ale nie daję bo się boję że będzie za tłusto.Z tego mam zrobić :8 kg białej2kg szynkowej parzonej4kg żywieckieji reszta zwykła wiejska kiełbasaMam już to wszystko zmielone na maszynce w ten sposób:Wp I 10mm odłożyłem 2kg na żywiecką i szynkową i zmieliłem na szarpakuWp II 5mm Wp III 3mmGolonki 3mmWołowina raz na 3mm i raz na 2mmindyklepsze na 10mm słabsze na 3mmTeraz pytanie czy mi coś z tego wyjdzie czy dać sobie spokój i popatrzeć na Małysza z flaszką na stole? Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/680-jutro-robi%C4%99-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2007 Wyjdzie na pewno. Na przyszłość pamiętaj, że kl III to mięso ścięgniste(z golonki i podobne), natomiast twoja kl III to nic innego jak tzw. IIb.Na przyszłość rozdrabniaj kl IIa na 5-8 mm oczko sitka, osobiście dałbym 8 mm.Całośc kiełbasy, którą będziesz wędził pilnuj aby temp. nie przekroczyła 40 C, gdyż masz dużo rozdrobnionej kl IIa na sitku 3 mm aby tłuszcz nie wytapiał się zbyt mocno. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/680-jutro-robi%C4%99-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-10502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Marca 2007 wosiu - Ty się tylko spiesz cobyś miał zagrychę do tej flaszki. Bo to co Małysz pokazał dzisiaj to jutro nie można tego przegapić - zdrówka życzę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/680-jutro-robi%C4%99-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-10503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Marca 2007 Witam już dzisiaj jestem po wędzenie nie odzywałem się bo internet mam tylko w pracy.Kiełbasy wyszły wspaniałe miałem tego dość dużo bo była żywiecka ,szynkowa ,biała(nie wędzona),polska,i zwykła wiejska kiełbasa.Zrobiółem też szynki balerony schaby ogonówki piersi indycze boczeki rolowane w-g Dziadka i pstrągi.Było więc czego pilnować ale jestem zadowolony bo wszystko udało się naprawdę wspaniale,szkoda że nie mam aparatu bo przesłał bym zdięcia ale się przymierzamy do zakupu więc może niedługo jakieś podeślę.Mam nową wędzarnie murowaną i z niej wędonki wychodzą naprawdę lux nie są ubrudzone tylko mają piękny jasno -wiśniowo-brązowawy kolorek.Z poprzedniej wędzarni jak wyjąłem wędzonki i włożyłem do plastikowego białego pojemnika to zostawiały czarne ślady po sadzy a tu nic wszystko czyste.Nawet te boczki rolowane włożyłem na noc do pojemnika i obciążłem wiadrem z wodą na rano z wyciekniętego rosołu zrobiła się fajna galaretka i była czysta przezroczysta i smaczna,nie brudna. Następne wędzenie za tydzień na święta. Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/680-jutro-robi%C4%99-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-10593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Marca 2007 Wspaniale!!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/680-jutro-robi%C4%99-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-10604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.