Andyandy Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Października 2013 Wiesław gil wyraźnie miałeś napisane, że temperatura w palenisku była zbyt wysoka i zbyt duże schłodzenie w długim kanale - rurze.To też spowodowało zbyt niską z kolei temperaturę w komorze. Dużo błędów nie zamierzonych, a wynikających z konstrukcji. Wędzisz dopalonymi składnikami dymu. Używasz termometru kotłowego, który odprowadzając część ciepła przez własną obudowę również wprowadza w błąd. Skąd ten pomysł na wygrzewanie blachy i drewnianej komory. Przesadziłeś z ilością żaru i temperatury w palenisku co widać na wędzonkach. Nie liczy się temperatura w komorze, a temperatura spalania drewna. To z odpowiedniej temperatury w palenisku powinieneś uzyskać odpowiednią temperaturę do procesu wędzenia po przez przebudowanie całej konstrukcji. Jak nie wierzysz, to do swoich wędzonek dostaw licznik promieniowania tła np w Bq ( Bekerelach ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Października 2013 Wiesław gil wyraźnie miałeś napisane, że temperatura w palenisku była zbyt wysoka i zbyt duże schłodzenie w długim kanale - rurze. To też spowodowało zbyt niską z kolei temperaturę w komorze. Dużo błędów nie zamierzonych, a wynikających z konstrukcji. Wędzisz dopalonymi składnikami dymu. Używasz termometru kotłowego, który odprowadzając część ciepła przez własną obudowę również wprowadza w błąd. Skąd ten pomysł na wygrzewanie blachy i drewnianej komory. Przesadziłeś z ilością żaru i temperatury w palenisku co widać na wędzonkach. Raczysz chyba żartować. Wędzonki przedstawione w pierwszym poście na tej stronie uważasz za efekt błędnego wędzenia? Jak nie wierzysz, to do swoich wędzonek dostaw licznik promieniowania tła np w Bq ( Bekerelach ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Października 2013 A moze to juz , zadziałały bekerele i tło ? , wpis chyba nie z tego tematu , zdarza sie .Pozdrawiam ( P.S. Wszystko przez niesłuszna konstrukcję kanałowa , nieważne gdzie i poco , niezgodne z trendem ) vtec , nie mogę znależć opcji wygaszania , ( 1 dzień , jeśli umiesz to wstaw prosze ) Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Października 2013 vtec Czasami więcej szkody się robi pomagając. Czasami są inne powody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Października 2013 Andyandy, lubię Cię, ale ostatnio mam wrażenie, że "mruczysz" już dla kogo innego, a Twoje posty stały się trochę "zadziorniaste". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 4 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) Witam Andyandy no chłopie rozwaliłeś mnie na całego ,uważałem Cię do tej pory za autorytet na tym forum rozczarowałeś mnie ,zaatakowałeś mnie bez przygotowania ,przytaczasz sytuację która była 1.5 roku temu ,moja wędzarnia niema żadnej rury ,nie używam termometru kotłowego ,stare zdięcie pokazuje palenisko przy wygrzewaniu komory w środku niema nic co by było przeznaczone do wędzenia.Więc Twoje wywody są bezzasadne, moja wędzarnia posiada kanał ziemny ,a co do termometru używam takiego który pokazuje bardzo dokładnie temperaturę w komorze, jej konstrukcja jest bardzo dobra ,spala bardzo mało drewna idealnie trzyma temperaturę wędzenia a moje wędzonki uważam za dobre,myślę że swoją wypowiedzią zaśmieciłeś mój temat ale oczywiście możesz mieć swoje zdanie Edytowane 4 Października 2013 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 5 Października 2013 Wiesław gil tak rzeczywiście nie otworzyły mi się wszystkie strony ( aktualizacja programu ) i opisałem jeszcze palenisko z rurą. Muszę się oswoić jeszcze z obsługą nowego programu forum. Nie smuć się wędzonki są super jak u El Gregora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 5 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 5 Października 2013 Witam Andyandy w końcówce twojego posta wyczuwam sarkazm moje wędzonki uważam za dobre ,ani ja ani nikt inny nie porównywał moich wyrobów do wyrobów El Gregora,daleko mi do tego .Jedynie było poruszone podobieństwo aranżacji na fotografiach całkowicie niezamierzone Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Października 2013 wiesław gil , tak trzymaj , fotgrafie były piekne , a ja jedynie z ''przymrużeniem oka " napisałem o prawa autorskich El Gregora nie ze złośliwości ,.Za co Cie przepraszam .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Października 2013 Wiesław gil!!! tak, to moja wyłączna pomyłka i bardzo, bardzo przepraszam ! Masz wyczucie swojej wędzarni i bardzo ładne wędzonki. Porównanie do El Gregora nie było przemyślane. Pozdrawiam.Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 5 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Października 2013 Andyandy OK niepotrzebne zamieszanie przyjmuję przeprosiny! pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam tym razem późnojesienne wędzenie warunki były niesprzyjające ,ale jakoś to ogarnąłem Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-319397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Książkowo to opanowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-319405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Witam moje świąteczno - noworoczne wędzenie co prawda jest zima a wędzenie w warunkach wczesno wiosennych Edytowane 4 Stycznia 2014 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Piekne wyroby! No i osuszanie wedzonek na jednorocznych pedach to kolejny argument na to, ze lepiej wstrzymyc sie z cieciem winorosli do wiosny. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witam robimhuk zawsze przycinam pod koniec zimy ,albo na początku wiosny ,wtedy łatwo ocenić które wyciąć co zima dodatkowo uszkodziła Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Piękne wyroby , bardzo ładny kolor i nie są zwęglone. Gratulacje.Podeślij proszę receptę na polędwiczki dojrzewające Jeszcze raz muszę pochwalić że masz super wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Brawo, piekny kolor twoich wedzonek :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam środek zimy to dla ocieplenia klimatu trochę południowych owoców a wśród nich 78 dniowa polędwica a'la wędliny parmeńskie pierwszy raz udało mi się tak długo utrzymać w nienaruszonym stanie ,smak im starsza tym lepsza Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 3 Lutego 2014 78 dniowa polędwica a'la wędliny parmeńskie Wiesław polędwica super i zdjęcia też fajne. smak im starsza tym lepsza Dokładnie, moja karkówka a la parmeńska ma dzisiaj 2 miesiące i dalej sobie leży w lodówce. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 3 Lutego 2014 bardzo ładna kompozycja Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 3 Lutego 2014 Aż ślinka leci!!Piękne wyroby;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Witam Bazyl jak wytrzymałeś 2 m-ce to jeszcze z miesiąc i będziesz miał super karkówkę życzę wytrwałości Grzegorz Mistrzu dzięki za uznanie morfeusz300 naprawdę smaczna pozdrawiam Wczorajsze wędzenie w zimowej scenerii był mały mrozik dobre ciśnienie i udało się przed odwilżą Edytowane 3 Lutego 2014 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 4 Lutego 2014 Fantastico !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 4 Lutego 2014 Wczorajsze wędzenie w zimowej scenerii Normalnie fotki i wyroby bajer Ręce same układają się do ............... :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.