Jump to content

Recommended Posts

Witam moje sobotnie przedświąteczne wyroby :grin: a la cztery pory roku :lol:podczas wędzenia świeciło słoneczko potem padał deszcz,następnie deszcz ze śniegiem oraz grad i śnieg momentami huraganowy wiatr ale się udało :lol:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/
Share on other sites

Tylko nie idź przypadkiem z takim koszyczkiem do kościoła! Proboszcz Ci tego nie daruje ....

 

... wiesz jak trudno odprawiać mszę z językiem do pasa i ślinotokiem? :grin: :grin: :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

przedświąteczne wyroby :grin:

:grin: NO...Pięknie :clap: :thumbsup: :clap: A gdzie się jaja zmieszczą ? :shock: :lol: Ps.Ja też tak listki laurowe wsadzam :wink: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

A gdzie się jaja zmieszczą ?

jak to było? kto ze sobą nosi, ten się nie prosi? :grin: :grin: :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Dużo- fakt, ale przy wędzeniu dużo błędów popełniono -porównanie

.

Fakt że te drugie po wędzeniu przed parzeniem.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Wiesław jakiego drewna używasz do wędzenia ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Witam miro w tym wędzeniu użyłem jabłoni ,czereśni i śliwy węgierki ,mniej więcej w takich samych proporcjach :smile:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

DZIADEK, jak na takie warunki to nawet dobrze uwędził, co robić uczy się kolega na własnych błędach. Wędzone chyba w wędzarni skrzyniowej więc przy takiej pogodzie łatwo o podmuch i inne nieprzyjazne zdarzenia. To że przekroczył temperaturę zdarza się poprzednie wyroby miał dobre. :wink:
Witam DZIADEK jesteś autorytetem na tym forum ,nie zaprzeczam że mogły powstać błędy podczas wędzenia z mojego niedoświadczenia,fatalnych warunków pogodowych a może wszystko razem DZIADEK MISTRZU myślę że dla zaspokojenia mojej wiedzy ,jak i początkujących zadymiaczy wymienisz jakie błędy popełniłem :smile: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

wiesław gil,

Troszkę ognia pewnie poszło przy wędzeniu, ale tradycyjny koszyk na święta jest fajny, taki swojski. Czasem tak jest że wiatr w oczy albo w palenisko :wink:

Mi się podoba ten wyrób dojrzewający.

ale narobiłem dymu 🙂

Witam DZIADEK wstawiłem zdjęcja jak Chciałeś :smile: teraz czekam,zapewne początkujący przydomowi zadymiacze też ,na fachową i rzetelną opinię ,co jest żle i jakie popełniłem błędy podczas wędzenia :wink: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

:shock: Ale żeś Pan dowalił do tego paleniska ! Jara się jak w hucie... :wink: Jaka temperatura była w wędzarni? Wędzonki wyglądają jak ''pieczone''... :rolleyes: Pozdrawiam ! :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Witam einshel :grin: zdięcie z paleniskiem to nic innego jak wygrzewanie wędzarni i robienie żaru,w środku jest pusta a na wcześniejszych zdięciach są 2-ie surowe sznki które zostały podpieczone ,a tem,wędzenia to przeważnie :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

DZIADKU DZIADKU myślę że masz bardzo dużo pracy przy wędzeniu ,bo chyba tylko brak czasu uniemożliwił Ci wyrażić fachową opinie,nie chciał bym popełnić drugi raz tych samych błędów :wink: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Złe obsuszanie - za duża temperatura w czasie obsuszania do tego duża wilgoć w wędzarni. Wędzarnia w czasie osuszania szczelnie przykryta wędzonki zrobiły się mokre i w tej gorącej parze powierzchowne warstwie lekko się zaparzyły .Wędzonki w czasie osuszania mają ,,oddychać'' a nie dusić się w wilgoci. Dalsze wędzenie to już mało pomoże i nie będą miały ładnego kolor. W czasie wędzenia duża temperatura w wędzarni aż je przypiekła . Ten dekel drewniany to tylko do ozdoby- mam nadzieję . Źle zainstalowany termometr .Termometr a szczególnie jego sonda ma wskazywać temperaturę gdzie wiszą wędzonki . W wędzarniach skrzyniowych wbijam jego w okrycie szmaciane pod którym wiszą wędzonki i to w miejscu gdzie jest największa temperatura . To jest za niska wędzarnia by wieszać w niej na dwóch poziomach. Na dole przypieczone u góry uduszone. Wszystko jest opisane w temacie- wiejskie wędzarnie. To tyle nie mam czasu.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Witam DZIADEK ,powód musi być inny, złe obsuszanie to na pewno ,ale ze względu na zbyt niską temp.bo taki miałem problem w tym przypadku osuszania ,wilgotności w wędzarni nie stwierdziłem .W czasie osuszania wędzarnia jest zawsze odkryta ,w czasie wędzenia temp.skakała ze względu na warunki atmosferyczne, więc mogło i podpiekło :devil: dekiel drewniany zakładany jest tylko w czasie wygrzewania wędzarni, w czasie wędzenia są tylko worki jutowe ,termometry są dwa ,drugi jest z boku i jest na wysokości wędzonek górnych ,wys.wędzarni to 110 cm .zdięcie było robione z góry i jest skrócona optycznie ,ale nic to wędzonki wyszły smaczne :thumbsup: , następne wędzenie będzie już w nowej wędzarni pod wiatą z paleniskiem bezpośrednim i tam komora ma 180 cm wys.trzeba będzie się jej nauczyć obsługiwać pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

  • 8 months later...

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Witam kotunia :grin: dzięki za uznanie :grin: grunt to powtarzalność smakowa i wizualna :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.