Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesław gil wyraźnie miałeś napisane, że temperatura w palenisku była zbyt wysoka i zbyt duże schłodzenie w długim kanale  - rurze.

To też spowodowało zbyt niską z kolei temperaturę w komorze. Dużo błędów nie zamierzonych, a wynikających z konstrukcji. Wędzisz dopalonymi składnikami dymu. Używasz termometru kotłowego, który odprowadzając część ciepła przez własną obudowę również wprowadza w błąd. Skąd ten pomysł na wygrzewanie blachy i drewnianej komory. Przesadziłeś z ilością żaru i temperatury w palenisku co widać na wędzonkach. Nie liczy się temperatura w komorze, a temperatura spalania drewna. To z odpowiedniej temperatury w palenisku powinieneś uzyskać odpowiednią temperaturę do procesu wędzenia po przez przebudowanie całej konstrukcji. Jak nie wierzysz, to do swoich wędzonek dostaw licznik promieniowania tła np w Bq ( Bekerelach )      

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304938
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiesław gil wyraźnie miałeś napisane, że temperatura w palenisku była zbyt wysoka i zbyt duże schłodzenie w długim kanale - rurze. To też spowodowało zbyt niską z kolei temperaturę w komorze. Dużo błędów nie zamierzonych, a wynikających z konstrukcji. Wędzisz dopalonymi składnikami dymu. Używasz termometru kotłowego, który odprowadzając część ciepła przez własną obudowę również wprowadza w błąd. Skąd ten pomysł na wygrzewanie blachy i drewnianej komory. Przesadziłeś z ilością żaru i temperatury w palenisku co widać na wędzonkach.
Raczysz chyba żartować. Wędzonki przedstawione w pierwszym poście na tej stronie uważasz za efekt błędnego wędzenia?   :rolleyes:

 

 

 

Jak nie wierzysz, to do swoich wędzonek dostaw licznik promieniowania tła np w Bq ( Bekerelach ) 
:facepalm:      
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304939
Udostępnij na innych stronach

A moze to juz , zadziałały bekerele i tło ? :cry: , wpis chyba nie z tego tematu , zdarza sie .Pozdrawiam ( P.S. Wszystko przez niesłuszna konstrukcję kanałowa , nieważne gdzie i poco , niezgodne z trendem ;)  ) vtec , nie mogę znależć opcji wygaszania , ( 1 dzień , jeśli umiesz to wstaw prosze  :blush: )

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304945
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, lubię Cię, ale ostatnio mam wrażenie, że "mruczysz" już dla kogo innego, a Twoje posty stały się trochę "zadziorniaste". ;) 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-304950
Udostępnij na innych stronach

Witam Andyandy no chłopie rozwaliłeś mnie na całego :facepalm:  ,uważałem Cię do tej pory za autorytet na tym forum rozczarowałeś mnie :hmm:  ,zaatakowałeś mnie bez przygotowania ,przytaczasz sytuację która była 1.5 roku temu ,moja wędzarnia niema żadnej rury ,nie używam termometru kotłowego ,stare zdięcie pokazuje palenisko przy wygrzewaniu komory w środku niema nic co by było przeznaczone do wędzenia.Więc Twoje wywody są bezzasadne, moja wędzarnia posiada kanał ziemny ,a co do termometru używam takiego który pokazuje bardzo dokładnie temperaturę w komorze, jej konstrukcja jest bardzo dobra ,spala bardzo mało drewna idealnie trzyma temperaturę wędzenia a moje wędzonki uważam za dobre,myślę że swoją wypowiedzią zaśmieciłeś mój temat   :) ale oczywiście możesz mieć swoje zdanie  ;)   post-47291-0-34194100-1380918752_thumb.jpgpost-47291-0-23320800-1380918799_thumb.jpgpost-47291-0-39181000-1380918836_thumb.jpg 

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305052
Udostępnij na innych stronach

Wiesław gil tak rzeczywiście nie otworzyły mi się wszystkie strony ( aktualizacja programu ) i opisałem jeszcze palenisko z rurą. Muszę się oswoić jeszcze z obsługą nowego programu forum. Nie smuć się wędzonki są super jak u El Gregora  :)     

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305080
Udostępnij na innych stronach

Witam Andyandy w końcówce twojego posta wyczuwam sarkazm  :yes: moje wędzonki uważam za dobre :tongue:  ,ani ja ani nikt  inny nie porównywał moich wyrobów do wyrobów El Gregora,daleko mi do tego ;) .Jedynie było poruszone podobieństwo aranżacji na fotografiach całkowicie niezamierzone 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305108
Udostępnij na innych stronach

wiesław gil , tak trzymaj , fotgrafie były piekne , a ja jedynie z ''przymrużeniem oka " napisałem o prawa autorskich El Gregora nie ze złośliwości ,.Za co Cie przepraszam .Pozdrawiam 

 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305163
Udostępnij na innych stronach

Wiesław gil!!!  tak, to moja wyłączna pomyłka i bardzo, bardzo przepraszam !  

Masz wyczucie swojej wędzarni i bardzo ładne wędzonki. Porównanie do El Gregora nie było przemyślane. 

Pozdrawiam.

Andyandy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305199
Udostępnij na innych stronach

Andyandy OK niepotrzebne zamieszanie  :) przyjmuję przeprosiny!  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-305202
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam tym razem późnojesienne wędzenie  ;) warunki były niesprzyjające ,ale jakoś to ogarnąłem :D post-47291-0-16227900-1386521307_thumb.jpgpost-47291-0-80985100-1386521364_thumb.jpgpost-47291-0-52096400-1386521407_thumb.jpgpost-47291-0-22200200-1386521451_thumb.jpgpost-47291-0-38728300-1386521486_thumb.jpgpost-47291-0-98159900-1386521525_thumb.jpgpost-47291-0-36576200-1386521570_thumb.jpg  

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-319397
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam moje świąteczno - noworoczne wędzenie :)  co prawda jest zima a wędzenie w warunkach wczesno wiosennych  :D post-47291-0-97190500-1388858624_thumb.jpgpost-47291-0-61074500-1388858677_thumb.jpgpost-47291-0-01751800-1388858729_thumb.jpgpost-47291-0-52352400-1388858767_thumb.jpgpost-47291-0-55890800-1388858839_thumb.jpgpost-47291-0-36077100-1388858878_thumb.jpgpost-47291-0-93945800-1388858909_thumb.jpg post-47291-0-47654600-1388859026_thumb.jpgpost-47291-0-31882200-1388859063_thumb.jpg

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324441
Udostępnij na innych stronach

Piekne wyroby!

 

No i osuszanie wedzonek na jednorocznych pedach to kolejny argument na to, ze lepiej wstrzymyc sie z cieciem winorosli do  wiosny. :D

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324456
Udostępnij na innych stronach

Witam robimhuk  :) zawsze przycinam pod koniec zimy ,albo na początku wiosny ,wtedy łatwo ocenić które wyciąć co zima dodatkowo uszkodziła  :)

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324459
Udostępnij na innych stronach

Piękne wyroby , bardzo ładny kolor i nie są zwęglone. Gratulacje.


Podeślij proszę receptę na polędwiczki dojrzewające :) Jeszcze raz muszę pochwalić że masz super wyroby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-324850
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam środek zimy  :) to dla ocieplenia klimatu trochę południowych owoców a wśród nich 78  dniowa polędwica a'la  wędliny parmeńskie  :) pierwszy raz udało mi się tak długo utrzymać w nienaruszonym stanie ,smak  :tongue: im starsza tym lepsza post-47291-0-65225300-1391437721_thumb.jpgpost-47291-0-39272600-1391437785_thumb.jpgpost-47291-0-93556600-1391437813_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331496
Udostępnij na innych stronach

 

 

78 dniowa polędwica a'la wędliny parmeńskie

 

Wiesław polędwica super i zdjęcia też fajne.

 

 

 

smak :tongue: im starsza tym lepsza

 

Dokładnie, moja karkówka a la parmeńska ma dzisiaj 2 miesiące i dalej sobie leży w lodówce.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331533
Udostępnij na innych stronach

 Witam  :)  Bazyl jak wytrzymałeś 2 m-ce to jeszcze z miesiąc i będziesz miał super karkówkę :) życzę wytrwałości 

Grzegorz  Mistrzu  :) dzięki za uznanie  :)

morfeusz300 :) naprawdę smaczna  :tongue: pozdrawiam    


Wczorajsze wędzenie w zimowej scenerii był mały mrozik dobre ciśnienie i udało się  :) przed odwilżą 

post-47291-0-98729000-1391456853_thumb.jpgpost-47291-0-49362000-1391456906_thumb.jpgpost-47291-0-03565800-1391456948_thumb.jpgpost-47291-0-44893700-1391456990_thumb.jpgpost-47291-0-78143300-1391457049_thumb.jpgpost-47291-0-16939900-1391457085_thumb.jpgpost-47291-0-47805600-1391457127_thumb.jpgpost-47291-0-66609800-1391457215_thumb.jpg

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331559
Udostępnij na innych stronach

Fantastico !!! 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331622
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczorajsze wędzenie w zimowej scenerii

 

 

 Normalnie fotki i wyroby bajer :D    Ręce same układają się do ...............  :clap: :clap: :clap::)

 

 

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/4/#findComment-331691
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.