krzymyt Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Witam Panią .dobre oko wszystko wyłapie. :clap: kiełbasa już uparzona oto fotka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 1 Grudnia 2012 krzymyt, ładna kiełbaska :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 1 Grudnia 2012 śliczności - i jak pięknie sklejona :grin: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Piękna kiełbaska moja będzie dopiero nad ranem i mam nadzieję ze tez będzie tak piękna jak twoja Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 1 Grudnia 2012 która kiełbasa nadaje się bardziej do podsuszania w temperaturze pokojowejparzona czy nieparzona / jest trochę bardziej ostrzejsza/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Krzymyt podsuszaj tą wędzoną i nieparzoną. Jak będziesz miał w miarę dobre warunki to wyjadą tobie takie grube kabanosy. Jak będziesz miał za ciepło i sucho to wyjdzie twarda ale też pyszna. Lubię sobie czasem pogryźć takiego suchara. Trzeba korzystać puki zęby swoje - na starość będę robił mielonki :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 1 Grudnia 2012 na starość będę robił mielonkiJuż teraz rób są bardzo smaczne :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Pytanie mam SiB....Dziś byłem u znajomego na działce- wędzili kiełbasę.Gdy przyjechałem - była po dwóch godzinach wędzenia.Niby "ładna" ale jakaś mokra????2 fachowców, pojęcie raczej mają (tylko jakie?)- stwierdzili, że się tłuszczyk wytapia....., że to normalne i generalnie standard.Zbaraniałem.Niedawno wędziłem pierwszą swoją kiełbę i nic takiego nie zaobserwowałem.Kiełba cienka fi 30mm - u mnie też;Osłonka jelito nat- u mnie też;Temp mieli 50-60 *C- twierdzili, że stabilnie w miarę- u mnie 45-55*C;To jak to jest "tłuszczyk" czy "woda" (dzień wilgotny)? Kiełba mi wyszła rewelka- u nich jutro spróbuję;Ot rebus...Dodatkowo nadmienię, że byli trzeźwi [ Dodano: Sro 05 Gru, 2012 16:06 ]podbitka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 5 Grudnia 2012 ziezielony, robili dla siebie czy na sprzedaz , moze dali duzo wody i zbyt mocno pdgrzali , nie osazili dobrze kielbasy etc. to juz tajemnica włascicieli tej kielbasy .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Wojciech....Robili sobie;Wody chyba "standardowo";Osadzanie... od 06:00 nabitka w kichę, potem transport;11:00 do wygrzanej wędzarni (?);........dobra.... to jak jest: tłuszczyk? czy woda?za 10 godzin spróbuję- na kaffffce u Producenta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 6 Grudnia 2012 ziezielony, jak rozpoznasz to napisz.Pozdrawiam :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Wojciechu...Byłem na degustacji;Pyszna wyszła im ta kiełba Ta ciecz to raczej woda była- jak się zastanowić to raczej bez znaczenia.Takie wnioski można wyciągnąć:1. W miarę higienicznie prowadzić technologię2. W miarę trzymać się temperatur, czasokresów, proporcji (szczególnie balans soli), porad WB3. W miarę unikać promocji na surowce4. W miarę nie panikować5. W miarę spokojnie spożywać płynyGeneralnie to bez spinania, z marginesem błędu i humorem....Pozdymiam SiB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Nie wiem jak mokra byla ta kielbasa ,ale jesli smaczna to pewenie do przyjecia,punktu 3 unikam , wlasnie prae dni temu zrezygnowalem z kupna łopatki w promocji w REALU , byla tlusta , z dziwnej firmy , ktirej nie mkoglem znalezc w internecie , z reszat punktow sie zgadzam , zobaczymy co u mnie wyjdzie teraz za pare dni wedzonki do wedzarni bede wkladal . sprawdzimy wsztystkei punkty.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.