Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

śliczności - i jak pięknie sklejona :grin:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253490
Udostępnij na innych stronach

Piękna kiełbaska moja będzie dopiero nad ranem i mam nadzieję ze tez będzie tak piękna jak twoja

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253492
Udostępnij na innych stronach

Krzymyt podsuszaj tą wędzoną i nieparzoną. Jak będziesz miał w miarę dobre warunki to wyjadą tobie takie grube kabanosy. Jak będziesz miał za ciepło i sucho to wyjdzie twarda ale też pyszna. Lubię sobie czasem pogryźć takiego suchara. Trzeba korzystać puki zęby swoje - na starość będę robił mielonki :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253499
Udostępnij na innych stronach

na starość będę robił mielonki

Już teraz rób są bardzo smaczne :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-253500
Udostępnij na innych stronach

Pytanie mam SiB....

Dziś byłem u znajomego na działce- wędzili kiełbasę.

Gdy przyjechałem - była po dwóch godzinach wędzenia.

Niby "ładna" ale jakaś mokra????

2 fachowców, pojęcie raczej mają (tylko jakie?)- stwierdzili, że się tłuszczyk wytapia....., że to normalne i generalnie standard.

Zbaraniałem.

Niedawno wędziłem pierwszą swoją kiełbę i nic takiego nie zaobserwowałem.

Kiełba cienka fi 30mm - u mnie też;

Osłonka jelito nat- u mnie też;

Temp mieli 50-60 *C- twierdzili, że stabilnie w miarę- u mnie 45-55*C;

To jak to jest "tłuszczyk" czy "woda" (dzień wilgotny)?

Kiełba mi wyszła rewelka- u nich jutro spróbuję;

Ot rebus...

Dodatkowo nadmienię, że byli trzeźwi :)

 

[ Dodano: Sro 05 Gru, 2012 16:06 ]

podbitka :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254318
Udostępnij na innych stronach

ziezielony, robili dla siebie czy na sprzedaz , moze dali duzo wody i zbyt mocno pdgrzali , nie osazili dobrze kielbasy etc. to juz tajemnica włascicieli tej kielbasy .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254347
Udostępnij na innych stronach

Wojciech....

Robili sobie;

Wody chyba "standardowo";

Osadzanie... od 06:00 nabitka w kichę, potem transport;

11:00 do wygrzanej wędzarni (?);

........

dobra.... to jak jest: tłuszczyk? czy woda?

za 10 godzin spróbuję- na kaffffce u Producenta :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254423
Udostępnij na innych stronach

Wojciechu...

Byłem na degustacji;

Pyszna wyszła im ta kiełba :)

Ta ciecz to raczej woda była- jak się zastanowić to raczej bez znaczenia.

Takie wnioski można wyciągnąć:

1. W miarę higienicznie prowadzić technologię

2. W miarę trzymać się temperatur, czasokresów, proporcji (szczególnie balans soli), porad WB

3. W miarę unikać promocji na surowce

4. W miarę nie panikować

5. W miarę spokojnie spożywać płyny

Generalnie to bez spinania, z marginesem błędu i humorem....

Pozdymiam SiB

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254504
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak mokra byla ta kielbasa ,ale jesli smaczna to pewenie do przyjecia,punktu 3 unikam , wlasnie prae dni temu zrezygnowalem z kupna łopatki w promocji w REALU , byla tlusta , z dziwnej firmy , ktirej nie mkoglem znalezc w internecie , z reszat punktow sie zgadzam , zobaczymy co u mnie wyjdzie teraz za pare dni wedzonki do wedzarni bede wkladal . sprawdzimy wsztystkei punkty.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6849-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/page/6/#findComment-254537
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.