Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Todek, brzozą jak najbardziej można wędzić, należy jedynie okorować, co by wędzonki nie wyszły czarne jak asfalt... ;) brzoza ma swój specyficzny aromat ... , do którego już przywykłem... ;)

 

To nóżka wędzona tym suszonym hmmm... mówiłem powyżej czym .... smak charakterystyczny .... zapach... hmmm... popielniczka z 4 ramkami kiepów... ;) poważnie, przez ostatnie 7 lat zapach mnie odrzucał na kilometr ... od 2 smakuje mi niezmiennie ;)

 

http://img10.imageshack.us/img10/3313/silunguroghangikjot.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-278455
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 949
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To nóżka wędzona tym suszonym hmmm

Co kraj to obyczaj,w Irlandii do wędzenia używano torfu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-278506
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbasa surowa i wędzonka z łopatki ,wędzone dymem do 40 st.następnie podsuszane.Wyroby były wykonane przed świętami.Nabrały teraz odpowiedniej barwy,smaku,zapachu jak i konsystencji.

 

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280505
Udostępnij na innych stronach

Wyroby były wykonane przed świętami

Że się jeszcze uchowały... :thumbsup: Jacku jakby co to podam Ci moje namiary :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280506
Udostępnij na innych stronach

kostek61, mowisz, to te resztki poswiateczne :wink:

Wcale bym sie nie pogniewala, zeby i takie u mnie znalazly :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280512
Udostępnij na innych stronach

Jacku jakby co to podam Ci moje namiary

O ile mnie pamięć nie myli ,to mam je w kajecie :tongue:

mowisz, to te resztki poswiateczne

Zostało jeszcze co nieco :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280520
Udostępnij na innych stronach

w Irlandii do wędzenia używano torfu.

Sam wędziłem rybki na łajbie drewnem z drzew owocowych , a do zasypywania żaru miałem torf , ojciec armatora (Niemiec) taki surowiec mi dostarczał . Bardzo dobry sposób na zapanowanie nad temp. w wędzarni z bezpośrednim paleniskiem .

W rybkach wędzonych w ten sposób nie odczułem jakiegoś dziwnego posmaku. Torf był suchy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280793
Udostępnij na innych stronach

W rybkach wędzonych w ten sposób nie odczułem jakiegoś dziwnego posmaku. Torf był suchy.

Trzeba będzie spróbować,tak z ciekawości :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280858
Udostępnij na innych stronach

kostek61, Witam podasz przepis na tą kiełbaskę wygląda rewelacyjnie

Mięso kl. II 70/30 pokrojone na kawałki ok. 3x3 zapeklowane peklosolą na 48 godz.

Po tym czasie mięso mielimy na sitku nr.10.Dodajemy przyprawy,dokładnie wyrabiamy farsz i napełniamy jelito,odkręcamy na odcinki ok.25 cm.Kiełbasę osadzamy 12 godz. w temp.do 15stC.W wędzarni osuszanie bez dymu w tem.do 40stC około 30-40min.a następnie wędzenie właściwe dymem o temp. też do 40stC okolo 4-5 godzin.Po tych czynnościach pozostaje obsuszanie kiełbasy w temp około 15stC.

Przyprawy dodane na 1kg.farszu:

 

Peklosól 20g.

Pieprz czarny mielony 2g.

Czosnek roztarty z solą 6g.

Cukier puder 1.5g.

Majeranek 1,5g.

Ziele angielskie mielone 0,3g

 

Przyprawy można dodać do mięsa przed mieleniem.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281067
Udostępnij na innych stronach

kostek61, Witam podasz przepis na tą kiełbaskę wygląda rewelacyjnie

Mięso kl. II 70/30 pokrojone na kawałki ok. 3x3 zapeklowane peklosolą na 48 godz.

Po tym czasie mięso mielimy na sitku nr.10.Dodajemy przyprawy,dokładnie wyrabiamy farsz i napełniamy jelito,odkręcamy na odcinki ok.25 cm.Kiełbasę osadzamy 12 godz. w temp.do 15stC.W wędzarni osuszanie bez dymu w tem.do 40stC około 30-40min.a następnie wędzenie właściwe dymem o temp. też do 40stC okolo 4-5 godzin.Po tych czynnościach pozostaje obsuszanie kiełbasy w temp około 15stC.

Przyprawy dodane na 1kg.farszu:

 

Peklosól 20g.

Pieprz czarny mielony 2g.

Czosnek roztarty z solą 6g.

Cukier puder 1.5g.

Majeranek 1,5g.

Ziele angielskie mielone 0,3g

 

Przyprawy można dodać do mięsa przed mieleniem.

Jacek, a wody, whisky czy którego innego płynu nie dodajesz w ogóle? :blush:

Wyroby ekstra klasy! :clap: :thumbsup:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281072
Udostępnij na innych stronach

Kostek, super ta kiełbaska :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

ja lubię ostatnio w kiełbaskach (też dojrzewających) całe ziarna gorczycy czy też 'brown mustard seeds", ale co mnie na prawdę interesuje to to co Sasza podpowiada :)

jakby się zachowała taka kiełbaska z dodatkiem kilku procent szkockiej :grin:

czy dodać to do wyrabiania czy do peklowania, jak zachowa się mięsko :) trzeba reserch zrobić w tym temacie :D jeszcze raz :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281074
Udostępnij na innych stronach

Jacek, a wody, whisky czy którego innego płynu nie dodajesz w ogóle? :blush:

akby się zachowała taka kiełbaska z dodatkiem kilku procent szkockiej

Panowie wody nie dodaję,ale wódka,spirytus czy szkocka jak najbardziej tak :grin: a nawet jest wskazane.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281100
Udostępnij na innych stronach

wskazane ale w czasie produkcji doustnie

Karolu oczywiście że można a nawet trzeba,ale raczej po skończeniu prac bo nieraz w tej euforii to można niezłe ,,kiełbachy po wywijać'' :lol:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281104
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że się wtrącam,ale chyba umknęła mi receptura na krakowską... metka wiem, że Pis`a, na poprzedniej stronie mamy "cienką" a Krakowska?

Pozdrawiam!!! :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281273
Udostępnij na innych stronach

" a Krakowska?

Możesz zrobić tak; https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9490

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281274
Udostępnij na innych stronach

To ta kiełbaska jest normalnie wędzona?? Myślałem że tylko lekko podwędzona. Ile podsuszać taką kiełbaskę??

Tak wędzona,tylko zwróć uwagę na temperatury,ma zostać po wędzeniu surowa.Suszysz do takiego stanu jaki preferujesz ,kiełbasa ta po wędzeniu jest gotowa do jedzenia,ale z biegiem czasu nabiera charakteru.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281506
Udostępnij na innych stronach

Twoim zdaniem najlepiej ile ją suszyć? Nie chciałbym przegiąć:)

To tylko zależy od warunków które jej zafundujesz i stopnia zasuszenia który preferujesz.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281728
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj trochę zadymiałem:szynka.szynkowa,boczki,cienka z Port'u i kiełbasa parówkowa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-285960
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.