myth Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 30 Marca 2013 Todek, brzozą jak najbardziej można wędzić, należy jedynie okorować, co by wędzonki nie wyszły czarne jak asfalt... brzoza ma swój specyficzny aromat ... , do którego już przywykłem... To nóżka wędzona tym suszonym hmmm... mówiłem powyżej czym .... smak charakterystyczny .... zapach... hmmm... popielniczka z 4 ramkami kiepów... poważnie, przez ostatnie 7 lat zapach mnie odrzucał na kilometr ... od 2 smakuje mi niezmiennie http://img10.imageshack.us/img10/3313/silunguroghangikjot.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-278455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 30 Marca 2013 To nóżka wędzona tym suszonym hmmmCo kraj to obyczaj,w Irlandii do wędzenia używano torfu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-278506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Kiełbasa surowa i wędzonka z łopatki ,wędzone dymem do 40 st.następnie podsuszane.Wyroby były wykonane przed świętami.Nabrały teraz odpowiedniej barwy,smaku,zapachu jak i konsystencji. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Wyroby były wykonane przed świętami Że się jeszcze uchowały... :thumbsup: Jacku jakby co to podam Ci moje namiary :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 kostek61, mowisz, to te resztki poswiateczne :wink: Wcale bym sie nie pogniewala, zeby i takie u mnie znalazly :thumbsup: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jacku jakby co to podam Ci moje namiaryO ile mnie pamięć nie myli ,to mam je w kajecie :tongue: mowisz, to te resztki poswiateczneZostało jeszcze co nieco :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptysz Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Kurcze! ale pyszności !!!! :thumbsup: :clap: Cytuj pozdrowienia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 w Irlandii do wędzenia używano torfu.Sam wędziłem rybki na łajbie drewnem z drzew owocowych , a do zasypywania żaru miałem torf , ojciec armatora (Niemiec) taki surowiec mi dostarczał . Bardzo dobry sposób na zapanowanie nad temp. w wędzarni z bezpośrednim paleniskiem . W rybkach wędzonych w ten sposób nie odczułem jakiegoś dziwnego posmaku. Torf był suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 W rybkach wędzonych w ten sposób nie odczułem jakiegoś dziwnego posmaku. Torf był suchy.Trzeba będzie spróbować,tak z ciekawości :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-280858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniana255 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 kostek61, Witam podasz przepis na tą kiełbaskę wygląda rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 kostek61, Witam podasz przepis na tą kiełbaskę wygląda rewelacyjnieMięso kl. II 70/30 pokrojone na kawałki ok. 3x3 zapeklowane peklosolą na 48 godz. Po tym czasie mięso mielimy na sitku nr.10.Dodajemy przyprawy,dokładnie wyrabiamy farsz i napełniamy jelito,odkręcamy na odcinki ok.25 cm.Kiełbasę osadzamy 12 godz. w temp.do 15stC.W wędzarni osuszanie bez dymu w tem.do 40stC około 30-40min.a następnie wędzenie właściwe dymem o temp. też do 40stC okolo 4-5 godzin.Po tych czynnościach pozostaje obsuszanie kiełbasy w temp około 15stC. Przyprawy dodane na 1kg.farszu: Peklosól 20g. Pieprz czarny mielony 2g. Czosnek roztarty z solą 6g. Cukier puder 1.5g. Majeranek 1,5g. Ziele angielskie mielone 0,3g Przyprawy można dodać do mięsa przed mieleniem. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 kostek61, Witam podasz przepis na tą kiełbaskę wygląda rewelacyjnieMięso kl. II 70/30 pokrojone na kawałki ok. 3x3 zapeklowane peklosolą na 48 godz. Po tym czasie mięso mielimy na sitku nr.10.Dodajemy przyprawy,dokładnie wyrabiamy farsz i napełniamy jelito,odkręcamy na odcinki ok.25 cm.Kiełbasę osadzamy 12 godz. w temp.do 15stC.W wędzarni osuszanie bez dymu w tem.do 40stC około 30-40min.a następnie wędzenie właściwe dymem o temp. też do 40stC okolo 4-5 godzin.Po tych czynnościach pozostaje obsuszanie kiełbasy w temp około 15stC. Przyprawy dodane na 1kg.farszu: Peklosól 20g. Pieprz czarny mielony 2g. Czosnek roztarty z solą 6g. Cukier puder 1.5g. Majeranek 1,5g. Ziele angielskie mielone 0,3g Przyprawy można dodać do mięsa przed mieleniem. Jacek, a wody, whisky czy którego innego płynu nie dodajesz w ogóle? :blush: Wyroby ekstra klasy! :clap: :thumbsup: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Kostek, super ta kiełbaska :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: ja lubię ostatnio w kiełbaskach (też dojrzewających) całe ziarna gorczycy czy też 'brown mustard seeds", ale co mnie na prawdę interesuje to to co Sasza podpowiada jakby się zachowała taka kiełbaska z dodatkiem kilku procent szkockiej :grin: czy dodać to do wyrabiania czy do peklowania, jak zachowa się mięsko trzeba reserch zrobić w tym temacie jeszcze raz :clap: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Jacek, a wody, whisky czy którego innego płynu nie dodajesz w ogóle? :blush:akby się zachowała taka kiełbaska z dodatkiem kilku procent szkockiejPanowie wody nie dodaję,ale wódka,spirytus czy szkocka jak najbardziej tak :grin: a nawet jest wskazane. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 kostek61, wskazane ale w czasie produkcji doustnie :grin: ładne wyroby Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 wskazane ale w czasie produkcji doustnieKarolu oczywiście że można a nawet trzeba,ale raczej po skończeniu prac bo nieraz w tej euforii to można niezłe ,,kiełbachy po wywijać'' :lol: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwyczajny Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Przepraszam, że się wtrącam,ale chyba umknęła mi receptura na krakowską... metka wiem, że Pis`a, na poprzedniej stronie mamy "cienką" a Krakowska?Pozdrawiam!!! :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 " a Krakowska?Możesz zrobić tak; https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9490 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniana255 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 To ta kiełbaska jest normalnie wędzona?? Myślałem że tylko lekko podwędzona. Ile podsuszać taką kiełbaskę?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 To ta kiełbaska jest normalnie wędzona?? Myślałem że tylko lekko podwędzona. Ile podsuszać taką kiełbaskę??Tak wędzona,tylko zwróć uwagę na temperatury,ma zostać po wędzeniu surowa.Suszysz do takiego stanu jaki preferujesz ,kiełbasa ta po wędzeniu jest gotowa do jedzenia,ale z biegiem czasu nabiera charakteru. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniana255 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Twoim zdaniem najlepiej ile ją suszyć? Nie chciałbym przegiąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Twoim zdaniem najlepiej ile ją suszyć? Nie chciałbym przegiąćTo tylko zależy od warunków które jej zafundujesz i stopnia zasuszenia który preferujesz. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-281728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 24 Maja 2013 Wczoraj trochę zadymiałem:szynka.szynkowa,boczki,cienka z Port'u i kiełbasa parówkowa. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-285960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 24 Maja 2013 kostek61, no to ładnie zadymiłeś :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-285962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 24 Maja 2013 Boczki w jakiej przyprawie? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/10/#findComment-285964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.