bogdan b Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2012 Witam , przeglądałem forum i nigdzie nie mogę spotkać przepisu na kotlety mielone , są w tej chwili już nowe ziemniaki , młoda kapusta i tak sobie pomyślałem że może do tego pasował by nasz pospolity mielony .Może ktoś ma dobry przepis na ten rarytas :thumbsup: oczywiście mielone na własnej maszynce , nie te gotowce :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2012 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=236520#236520 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2012 Zbójniku . Dzięki serdeczne , słabo szukałem :wink: Może dorzucisz trochę szczegółów , np. ile jajek , ile bułki moczonej itp. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2012 Moje wyglądają tak:1 kg mięsa wieprzowego ( w tym 70 % łopatki i 30 % tłustego boczku)1 czerstwa bułka, namoczona w mleku2 ząbki czosnku, roztarte w jednej łyżeczce soli ( czubatej)1 b. duże jajo lub dwa małe 1 średnia cebula starta na miazgęi pieprz świeżo mielony do smaku (każdy lubi inaczej)wyrabiam i smażę na smalcu.Jeśli mają być w sosie (a sos z własnych soków), zamiast bułki dodaję dwie czubate łyżki kaszy mannej. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2012 Bułki moczonej na razie nie dawałem, na kg mięsa dwa trzy jajka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Maja 2012 adam, ja robię podobnie, z tym, że daję albo cebule pokrojoną w drobną kostkę surową albo lekko zarumieniona na oliwie dodaje odrobinę majeranku Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Maja 2012 daję albo cebule pokrojoną w drobną kostkę surowąKiedyś też tak robiłem, ale po smażeniu cebulka, która była na wierzchu kotleta stawała się gorzka, dlatego teraz ścieram. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Maja 2012 cebulka, która była na wierzchu kotleta stawała się gorzkaa to dziwna sprawa... Może za długo smażysz albo za wysoka temperatura oliwy.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Maja 2012 Ale się ładnie temat rozwija , właśnie o to się rozchodzi żeby kilka sposobów poznać i wybrać dla siebie odpowiedni .Dzięki Koledzy, już mam rozeznanie jakiego mięsa użyć bo do tej pory robiłem tylko z gotowego ale to nic zdrowego :shock: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Maja 2012 już mam rozeznanie jakiego mięsa użyć bo do tej pory robiłem tylko z gotowego ale to nic zdrowegobodzio, kiedyś też robiłem z gotowców, teraz w zalezności , trochę łopatki, trochę szynki, trochę wołowego jak jest, po prostu co akurat mam pod reka albo zostaje z innych wyrobów Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Maja 2012 Bogdanie dodaj zawsze też troszeczke wody będą bardziej soczyste jest to stary kucharski sposób :grin: . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Maja 2012 adam_smola napisał/a: cebulka, która była na wierzchu kotleta stawała się gorzka a to dziwna sprawaCebula, która była wstępnie podsmażona, dodana do farszu i wystawała z mięsa podczas smażenia kotletów się przypali i będzie gorzka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Maja 2012 bodzio, kiedyś też robiłem z gotowców, teraz w zalezności , trochę łopatki, trochę szynki, trochę wołowego jak jest, po prostu co akurat mam pod reka albo zostaje z innych wyrobów Spróbuję w niedzielę , dam znać co się udało zrobić . [ Dodano: Czw 10 Maj, 2012 23:20 ]Bogdanie dodaj zawsze też troszeczke wody będą bardziej soczyste jest to stary kucharski sposób :grin:Wypróbuję Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Maja 2012 WypróbujęBodzio, z wodą uważaj !!! Zobaczysz , jak dodasz jajka, czy nie bedzie dobra konsystencja... bo jak dodasz wody to mozesz mieć za rzadki :farsz" i będzie kłopot z formowaniem "kulek" wtedy ratunkiem jest bułka tarta... ale po co Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Maja 2012 Bodzio, z wodą uważaj !!! Zobaczysz , jak dodasz jajka, czy nie bedzie dobra konsystencja... bo jak dodasz wody to mozesz mieć za żadki :farsz" Raz mi się tak zdarzyło i faktycznie wszystkie kotlety poszły ponownie do poprawki , musiałem je wymieszać z dodatkiem bułki tartej , jak znowu kiedyś dałem zbyt mało bułki moczonej to na patelni podczas pieczenia się bardzo skurczyły i były twarde :smile: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Maja 2012 Umie trochę inaczej, bułka tarta sucha z 3 garście, oczywiście jajko. Ale całość do malaxera. Tu powiem że to samo tylko mielone maszynką, a przepuszczone przez wspomniany … daję całkiem coś innego - dużo lepsze i pieprzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Maja 2012 W domu kotlety smażę do końca na patelni na małym ogniu (tak woli LP), w pracy (co osobiście bardziej preferuję-gotuję dla swojej zmiany od 10 lat) kotlety podsmażam na mocnym ogniu, potem idą do piekarnika, wierzchem smarnięte smalcem lub masłem i ok. 1 godzinka w 150 *C- pycha :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Maja 2012 A ja dla odmiany kroję cebulę byle jak, podsmażam i przepuszczam przez maszynkę . Jakoś nie zauważyłam by kotlety były gorzkawe. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Maja 2012 A ja dla odmiany kroję cebulę byle jak, podsmażam i przepuszczam przez maszynkę . Jakoś nie zauważyłam by kotlety były gorzkawe.Bo cebulka zmielona, jak dodana do mięsa prosto po smażeniu w kostkę - zgorzknieje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Maja 2012 Ale super !!! Normalnie wymiękam na ile sposobów można zrobić nasze zwykłe szybkie kotlety mielone !!! :grin: Ot człowiek się zawsze czegoś nowego dowie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Maja 2012 Aja czasem do środka wkładam kosteczkę żółtego serka i tak fajnie się rozpuści w środku :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Maja 2012 Mi podchodzą takie -70dkg Łopatki -30dkg boczku -jedna cebula średnicy 8-9 cm-4-5 marchewek 20g soli i 4 g pieprzu czarnego (te proporcję przypraw stosuję od czasu czytania forum :grin):-4 żółtka Mięso miele na fi4,5 maszynka 10Warzywa trę na drobnych oczkach potem z 30g wody blenderem na papkę Całość wyrabiam formuję "klopsiki"(żona lubi jeszcze panierowane w bułce tartej do tego używam rozbełtanych białek) i smażę na smalcu :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Maja 2012 Oooo mój temat. :grin: Co do gorzkawości: - Cebuli nie smażymy, tylko na masełku "zeszkliwiamy" ją.. - Nie smaży się kotletów na b.gorącym tłuszczu.. Co do "optyki": - Po wymieszaniu masy i formowaniu, obtaczamy "klopsy" w panierce.. - Jeśli bez panierki, to po formowaniu, gładzimy mokrymi rękoma "woda" nasze kotlety. (Po smażeniu będą się lśniły).. Co do obróbki termicznej: - Smażymy kotlety w nie za bardzo gorącym tłuszczu. (Moja rada, wrzucić drewnianą wykałaczke do zębów na patelnie z olejem, i jeśli powolutku będą się z niej "bąbelki" wydostawały, to temperatura tłuszczu jest idealna do smażenia).. - Jeśli będziemy gotowac pulpeto/kotlety, to bez żadnej panierki.. - Jeśli na grilla, to przetrzeć powierzchnie olejem/oliwą aby nie przywierały do rusztu.. Co do smaku:y - W niemczech dodają na 1kg. masy 2 łyżki musztardy.. (Sarebska/Stołowa "The Best".).. - Świeży szczypiorek do masy.. - Świeży koperek do masy.. - Majeranki, Origano, Tymian i inne pachnidła, ale każdy ma swój smak :wink: .. Na następny zlot zrobię takie kotlety, że Wam szczenka opadnie :lol: Obiecuje i pozdrawiam :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Maja 2012 Na następny zlot zrobię takie kotlety, że Wam szczenka opadnie :lol: ObiecujeNo wiesz co ? Taki spec ja ty... i musimy czekać taki kawał czasu ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Maja 2012 Zaskoczyliście mnie... serio ..i to bardzo :lol: ja nie wyobrażam sobie mielonych bez gotowania :shock: Składniki:- mielone mięsko (preferuje wołowo-wieprzowe) ok. 1kg- 4 duuże cebule- 4 łyżki masła- 2 łyżki cukru- czosnek (ile kto lubi, ja daje pół główki)- 3-4 jajka (zależy od wielkości i jak nam masa wyjdzie zbalansować można bułką tartą)- bułka tarta ^^ dla puszystości, używam miałkiej zamiast bułki moczonej w mleku..- pół szklanki oleju (ew. dolać przy podsmazaniu) - włoszczyzna- przyprawy: majeranek, oregano, wegeta, pieprz, liść laurowy, ziele ang., kilka jagód jałowca, kilka kostek rosołowych (moga być domowej roboty.. ^^)- 3/4 garnka wody Zaczynamy od powolnego zezłocenia cebuli na maśle.. dodajemy do tego majeranek, oregano, wegete, pieprz, posiekany czosnek, 2 łyżki cukru i chlust octu balsamicznego (może być jabłkowy) i chwile to odparowujemy do uzyskania czegoś w rodzaju dżemu/pasty. Studzimy.Mięso mieszamy z cebulowym dżemem, dodajemy jajka i bułke tartą (ok. 2 garście).Jeżeli chcemy sprawdzić słoność, bierzemy mały kawałek, formujemy mini burger i smażymy po minucie z każdej strony na patelni idealny sposób do przetestowania słoności produktu po obróbce cieplnej.. ew. dolasamy, jeżeli masa jest za sucha (za dużo bułki - a tak staram sie zazwyczaj robić) dolewamy odrobine wody Masa musi troszke odstać w lodówce, żeby bułka złąpała wilgoć. W międzyczasie wywar.. 3/4 garnka wody, do tego dajemy ziele angielskie, liść laurowy, rozgniecione jagody jałowca, kostki rosołowe (daje 6szt. na spory garnek) i włoszczyzne.. oczywiscie zamiast kostek lepiej mieć bulion albo własne kostki.. ale cóż Powoli zagotowujemy i zostawiamy, żeby się pogotował, kiedy my będziemy smażyć kotlety. Na patelnie wlewamy pół szklanki oleju - musi być go dużo, alby nasze kotlety złapały ladny kolor jak pączki - woków zostanie tylko jaśniejsza obwódka.. Olej powinien być dobrze rozgrzany - zależy nam na szybkim smażeniu na ciemnobrązowy kolor - jak kto lubi, ja lubie prawie spalone.. po gotowaniu wychodzą pyszne Oczywiście formowanie z użyciem zimnej wody.. powierzchnie kotleta da sie wtedy ładnie wygładzić, nie ma pęknięć i kotleciki są śliczne i soczyste! Ważne aby ręce moczyć w wodzie przed lepieniem każdego kotleta.Po smażeniu na bierząco przekładamy je z patelni, prosto do garnka z wywarem, kiedy już wszystkie partie będą w nim pływać, zostawiamy to na około 50 minut. Gotowe podaje z sosem i puree .. jeżeli ktoś zechce sprobować... Sos:Z patelni odlewam wiekszosc oleju, pozostawiając jak najwięcej przysmażonych pozostałości, na reszte daje 2 cebule posiekane w piórka, podsmażam 3-4 minuty i dodaje łyżke mąki zeby sie przesmażyła i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - z tego wyjdzie zasmażka pod sos.Dolewam kieliszek czerwonego wina i dodaje 2 kostki rosołowe (domowej roboty.. albo bulion, z bulionem dłużej będzie odparowywało). Doprawiam pieprzem, majerankiem i odparowuję, az osiągnie odpowiednią konsystencję.Prosty i smaczny sos, pasujący do kotletów Puree:Ziemniaczki do miękkości, odparowuje na ogniu do suchości.. dodaje zimne masło w kawalkach i wyrabiając tłuczkiem dolewam ciepłą śmietanke (słodka 36), jednocześnie dosypuje starty ser (polecam do tego parmezan i cheddar w proporcji 1:2).Doprawiam do smaku solą i pieprzem (nalezy spróbować, sery są słone, maslo też pewnie solone - czasem nie trzeba wogóle dosalać) i na koniec dosypuje posiekana dymke.Konsystencja puree zależy od naszych upodobań Ciekawym i bardzo zdrowym dodatkiem do niego jest uprażone i zmielone siemię lniane - dodaje przyjemnej orzechowej nuty. Na talerz solidna porcja puree, w to wbijamy 2 kotlety i polewamy sosem :thumbsup: ..mielone BabciBoczek ^^ troszke przerobione nie obędzie sie bez świeżych warzyw dla zrównoważenia ciezkości dania :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/#findComment-217287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.