Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc na długi weekend wybrałem się z moją LP na Mazowsze, coby rodzinkę odwiedzić a i troszkę serków popełnić .

 

Stanęliśmy niedaleko producentek surowca , ale w odległości zapewniającej brak nieprzyjemnych zapachów...

 

 

 

Nasze producentki wyglądały interesująco, przynajmniej w najważniejszej dla Nas części ciała... :grin:

 

 

Mleczko z porannego udoju

 

 

Przelane do gara

 

Po próbie z podpuszczką , mleczko podgrzane do 36 stopni i ... czekamy na skrzep

A teraz wyciskanie , do którego "zatrudniłem" też LP

 

Następnie serki a la oscypek powędrowały w siatki i do solanki na ok.20 godzin

 

Na drugi dzień ociekanie , osuszanie

 

I do wędzarni

 

A oto efekty końcowe mini produkcji.

 

Ser ricotta -pyszny

http://images35.fotosik.pl/1451/48da28e39f4d1c90m.jpg

 

Twarożek w smaku super niestety połamał się w czasie transportu (zdjęcie robione już w domku)

http://images41.fotosik.pl/1584/fa77da14f7a1392fm.jpg

 

Serki a la oscypek.Niestety poważne niedociągnięcia.W smaku całkiem dobre,ale na przekroju dużo dziurek.Albo moja LP za słabo wyciskała :devil: albo zbyt wysoka temperatura w czasie ociekania i osuszania.

Była to dopiero druga produkcja więc pewnie się "Wyrobimy".

http://images42.fotosik.pl/425/12745e18590dd112m.jpg

http://images35.fotosik.pl/1451/97b96b99fd1dba24m.jpg

 

Na koniec pobytu odwiedziliśmy niedaleko położoną wioskę skąd pochodzi cała rodzina ze strony matki mojej LP.

Obecnie miejsce kultowe.... :wink: dla niektórych.pozdrawiam

http://images40.fotosik.pl/1632/af29b8454877335fm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/
Udostępnij na innych stronach

albo zbyt wysoka temperatura w czasie ociekania i osuszania.

Proszę nie obwiniać LP :devil:

Na zdjęciu widać, jak się stara :cool:

Mamy lato, mleko nie pasteryzowane ma prawo podfermentować :lol:

Po próbie z podpuszczką

I to mi się podoba :clap:

Wyroby :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/#findComment-222428
Udostępnij na innych stronach

Jacku,serki cudne....ale....czy to oznacza, że do mnie już nie zawitasz??? :sad:

Zarcik oczywiście :lol: Jak nie serki, to Regalica Cię tu przyciągnie :lol:

:clap: :clap: :clap:

Kazdy ser jest inny, niepowtarzalny.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/#findComment-223253
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.