JacekC Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Tak więc na długi weekend wybrałem się z moją LP na Mazowsze, coby rodzinkę odwiedzić a i troszkę serków popełnić . Stanęliśmy niedaleko producentek surowca , ale w odległości zapewniającej brak nieprzyjemnych zapachów... Nasze producentki wyglądały interesująco, przynajmniej w najważniejszej dla Nas części ciała... :grin: Mleczko z porannego udoju Przelane do gara Po próbie z podpuszczką , mleczko podgrzane do 36 stopni i ... czekamy na skrzep A teraz wyciskanie , do którego "zatrudniłem" też LP Następnie serki a la oscypek powędrowały w siatki i do solanki na ok.20 godzin Na drugi dzień ociekanie , osuszanie I do wędzarni A oto efekty końcowe mini produkcji. Ser ricotta -pyszny http://images35.fotosik.pl/1451/48da28e39f4d1c90m.jpg Twarożek w smaku super niestety połamał się w czasie transportu (zdjęcie robione już w domku) http://images41.fotosik.pl/1584/fa77da14f7a1392fm.jpg Serki a la oscypek.Niestety poważne niedociągnięcia.W smaku całkiem dobre,ale na przekroju dużo dziurek.Albo moja LP za słabo wyciskała :devil: albo zbyt wysoka temperatura w czasie ociekania i osuszania. Była to dopiero druga produkcja więc pewnie się "Wyrobimy". http://images42.fotosik.pl/425/12745e18590dd112m.jpg http://images35.fotosik.pl/1451/97b96b99fd1dba24m.jpg Na koniec pobytu odwiedziliśmy niedaleko położoną wioskę skąd pochodzi cała rodzina ze strony matki mojej LP. Obecnie miejsce kultowe.... :wink: dla niektórych.pozdrawiam http://images40.fotosik.pl/1632/af29b8454877335fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2012 do solanki na ok.20 godzinJa już zaniechałem tego etapu. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/#findComment-222427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2012 albo zbyt wysoka temperatura w czasie ociekania i osuszania.Proszę nie obwiniać LP :devil: Na zdjęciu widać, jak się stara Mamy lato, mleko nie pasteryzowane ma prawo podfermentować :lol: Po próbie z podpuszczkąI to mi się podoba :clap: Wyroby :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/#findComment-222428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Dzięki Aniu za miłe słowa.Jako Twój uczeń obiecuję,że będe się starał :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/#findComment-222442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Wyobras sobie ,że Mamrotów nie było.Jest zmiana właściciela sklepui sa duże braki w towarze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/#findComment-223251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Jacku,serki cudne....ale....czy to oznacza, że do mnie już nie zawitasz??? :sad: Zarcik oczywiście :lol: Jak nie serki, to Regalica Cię tu przyciągnie :lol: :clap: :clap: :clap: Kazdy ser jest inny, niepowtarzalny. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7006-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-jackac/#findComment-223253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.