Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro pierwsze zadymianie i pytanie do pokemona, czy otrzepać te przyprawy przed wędzeniem?

Pis, przecież masz doświadczenie, jeśli przyprawy "wybuchowej" wyszło ci za dużo, to na "chama" nie oblepiaj nią boczków, normalnie ze wszystkich stron obturlaj w niej boczek, tak jak kotlety mielone, trochę przyklep, lekko otrzep i do gara, resztę co zostanie schowaj w słoiku na nastepne boczki :) Możesz też posypywać i wklepywać :) Jak wolisz...

 

pewnie okaże się że mięso miałeś gorszej jakości

Preferowane dość chude boczki :)

 

Apropo, dzisiaj od brata dostałem info, że na weselu u kuzynki mojej bratowej, boczki zrobiły furorę, sama jej ciocia, czyli mama panny młodej była zachwycona :) I to jest dla mnie najfajniejsze :)

 

Pis, 3mam kciuki :) Gorącym dymem !!! 7-8 godzin, co by surowe ci nie wyszły :) zawsze można sparzyć :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227076
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Stosuję się do receptury originalnej:

wyszło ci za dużo, to na "chama" nie oblepiaj nią boczków

Na 1 kg boczku licząc:

 

Pieprz czarny ziarnisty 2g

Pieprz kolorowy 2g

Kolendra 1g

Majeranek 4g

Zioła prowansalskie 4g

Tymianek 2g

Kminek 4g

Ziele angielskie - 0,5-1g (jakieś 4-6 "kulek")

Liść laurowy - 2 średnie listki

 

Wszystko razem miażdżymy w moździerzu lub mielimy w blenderze (w tym drugim wypadku - nie na miazgę... )

 

Czyli teraz nasze przygotowane i natarte mieszanką boczki obtaczamy, i nacieramy w mieszance przypraw ze wszystkich stron...

Tak zrobiłem i przy tej ilości przypraw mięsa nie widać. Tak jak napisałem wcześniej - jestem sceptykiem, ale przepis to przepis, by sprawdzić poprawność receptury trzeba się ściśle stosować do założeń autora, tak robię, bez odstępstw.

Teraz osuszanie, a potem pierwsze wędzenie. Foty robię, ale póki co jest problem z wklejaniem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227099
Udostępnij na innych stronach

Teraz osuszanie, a potem pierwsze wędzenie.

??? To już 3 dni peklowały się ??? Szybki jesteś :shock:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227132
Udostępnij na innych stronach

??? To już 3 dni peklowały się ??? Szybki jesteś

Lubię to co robię, w piątek decyzja, w sobotę rankiem zakup i natarcie boczku czosnkiem i peklosolą, wczesnym popołudniem wklepane przyprawy, dziś rankiem osuszanie i od 11-tej pierwsze wędzenie do 15-tej. Obok wisi boczek taki jak lubię, tylko peklosól, niby dla kontrastu.

Pokemon, jak w pieluchy robiłeś, to ja już z Ojcem na fuchy na wieś jeździłem, trochę praktyki z lat 70-tych i 80-tych łyknąłem, teraz jak znalazł.

Dlatego Twój przepis na boczek to dla mnie podróż w nieznane, którą na obecną chwile kontynuję. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227139
Udostępnij na innych stronach

Pokemon, jak w pieluchy robiłeś, to ja już z Ojcem na fuchy na wieś jeździłem, trochę praktyki z lat 70-tych i 80-tych łyknąłem, teraz jak znalazł.

Dlatego Twój przepis na boczek to dla mnie podróż w nieznane, którą na obecną chwile kontynuję. :cool:

PiS, teraz dopiero wiem więcej,

o genezie tego, że Tobie wszystko wychodzi TAK WSPANIALE!!! :clap: :cool:

 

BTW

Wracając do Pokemona boczków, to jego wyroby

mają szanse być zaliczanymi do NAJLEPSZYCH! :cool:

 

Jestem bardzo ciekawy opinii PiS

na temat poszczególnych "przepisów". :wink:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227140
Udostępnij na innych stronach

przy tej ilości przypraw mięsa nie widać.

O to własnie chodzi...

Pokemon, jak w pieluchy robiłeś, to ja już z Ojcem na fuchy na wieś jeździłem, trochę praktyki z lat 70-tych i 80-tych łyknąłem, teraz jak znalazł.

I to się chwali, że wiedza i umiejetności przechodzą z ojca na syna :)

Twój przepis na boczek to dla mnie podróż w nieznane

Wszystkiego trzeba spróbować... ja w przyszłym tygodniu znowu kilka zrobię, bo nie wiem czy do przyjazdu TeBe w piątek , ten mój ostatni się uchowa... :thumbsup:

 

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227153
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia, ale czy to ma być już degustacja.?!

Pokemon napisał wyraźnie o dwóch etapach wędzenia oraz 5-7 dniowym "dochodzeniu" boczku i niepodpiekania go..!

 

cyt. "Następnie tak wykonane "Szybkie boczki" wieszamy na kijach w chłodnym wilgotnym pomieszczeniu na dwa, trzy dni... temp max do 12 st C. Po tym czasie nasze boczki znowu poddajemy zadymianiu gorącym rzadkim dymem - ok 50-55 st przez 3-4 godziny...

Nie podpiekać na koniec !!!"

 

oraz

 

"Boczki, po tych dwóch etapach wędzenia powinny jeszcze min 5-7 dni powisieć w chłodnym przewiewnym i wilgotnym miejscu... ale wiadomo, nie każdy ma takie warunki, więc można to zrobić "podpierając" się lodówką-chłodziarką... Chociaż od razu są gotowe do konsumpcji.."

 

IrfanView i po problemie .. Nawet na PC, Tablecie, Laptopie i Komórce "loto".. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227169
Udostępnij na innych stronach

Foty przedstawiają kolejno odważone skrupulatnie przyprawy, leżakujący boczek, początek wędzenia i tegoż koniec. :cool:

 

Na drugim planie taki sam kawałek boczku bez dodatków już sparzony, jutro go podwędze dla trwałości. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227200
Udostępnij na innych stronach

Foty przedstawiają kolejno odważone skrupulatnie przyprawy, leżakujący boczek, początek wędzenia i tegoż koniec.

:clap: :clap: :clap: o to chodzi !!!

początek wędzenia i tegoż koniec.

ale coś bladziutki jest... jakim drewnem wędziłeś ? Temp 55-60 st ? Wygląda obiecująco :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227215
Udostępnij na innych stronach

Na drugim planie taki sam kawałek boczku bez dodatków już sparzony, jutro go podwędze dla trwałości.

taki piękny kawałek boczku zmarnowałeś,różnice dostrzeżesz po zakończeniu procesu boś bystrzacha :wink:

p.s.fajnie że działasz na dwa fronty...inicjatywa poprzez prace jest najlepsza

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227219
Udostępnij na innych stronach

taki piękny kawałek boczku zmarnowałeś,

różnice dostrzeżesz po zakończeniu procesu boś bystrzacha :wink:

To znaczy który? :cool:

 

A może ...... dotyczy to "lewej i prawej" strony? :wink:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227225
Udostępnij na innych stronach

w trakcie pisania kol.Pokemon napisał że bladziutki...to prawda,ale jeżeli miał być parzony,

to po parzeniu i tak trochę ściemnieje,boczek został lekko przegrzany w wędzarni (widać na

foto) efekty poznasz po konsumpcji-będzie twardszy w smaku od tego nieparzonego,dodatkowo zafundujesz mu Honolulu w postaci powtórnego wędzenia.

wybacz Piotr ja upałów nie lubię

3-maj sie

 

[ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 23:17 ]

To znaczy który? :cool:

 

A może ...... dotyczy to "lewej i prawej" strony? :wink:

Marku ten z prawej tzn. jak patrzysz na monitor-ostatnie foto
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227227
Udostępnij na innych stronach

taki piękny kawałek boczku zmarnowałeś

ja wymiękam...

Pokemon napisał że bladziutki...to prawda,ale jeżeli miał być parzony,

No chyba, że ten "goły" z prawej...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227230
Udostępnij na innych stronach

Po tym czasie nasze boczki znowu poddajemy zadymianiu gorącym rzadkim dymem - ok 50-55 st przez 3-4 godziny...

dziś kolejny etap jak wyżej, boczki już nabierają temperatyury otoczenia, wkrótce wędzenie. :cool:

 

ale coś bladziutki jest... jakim drewnem wędziłeś ? Temp 55-60 st

Zgodnie z instrukcją robię. :cool:

 

taki piękny kawałek boczku zmarnowałeś,

Nie wiem, o który chodzi, ale dla nauki zrobię to bez problemu. Ten po prawej bladziutki po sparzeniu będzie służył do szaszłyków, które dzieciom smakują, proste w wykonaniu, zamarynowana pierś z kurczaka wolnowybiegowego od ciotki, cukinia, pieczarki, papryka i boczek okalający chude mięsko. :cool:

A boczek jakby go nie zepsuć, to żywot w żurku czy bigosie zawsze odzyska. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227587
Udostępnij na innych stronach

A boczek jakby go nie zepsuć, to żywot w żurku czy bigosie zawsze odzyska.

Co prawda,to prawda. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227595
Udostępnij na innych stronach

Boczki, po tych dwóch etapach wędzenia powinny jeszcze min 5-7 dni powisieć w chłodnym przewiewnym i wilgotnym miejscu... ale wiadomo, nie każdy ma takie warunki, więc można to zrobić "podpierając" się lodówką-chłodziarką... Chociaż od razu są gotowe do konsumpcji..

Od razu nie będę jadł, poczekam parę dni zgodnie z instrukcją, ale mam dużo obaw. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227719
Udostępnij na innych stronach

ale mam dużo obaw.

Ja też mam obawy odnośnie tego boczku . Obawiam się że będzie pyszny :tongue: :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227733
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam miękkość i pyszność

najlepsza gwarancja jakości :grin: laur konsumenta 2012 :clap:

Pokusiłem się na szybkie boczki.. tyle, że pozmieniałem trochę przyprawy :grin: warto poeksperymentować, nawet za cenę zmarnowanego mięsa..

2.5kg boczku bez skóry, kości, chrząstek - 2 kawałki na modłę tajską, 2 z innymi przyprawami :)

 

http://img688.imageshack.us/img688/5592/boczszyb.jpg

 

Wersja tajska: na oliwie z oliwek przesmażyłem czubatą łyżke tajskiej pasty green curry, aby wydobyć aromat :) dodałem peklosól (30g/kg boczku) i 2x tyle cukru, kiedy pasta przestygła wcisnąłem 3/4 główki czosnku. Przy pierwszym zlewaniu soków zaleję boczki sosem rybnym :)

Drugi wariant: j/w peklosól, rozgniecione w moździerzu nasiona fenkuła i brązowej gorczycy, do tego garammasala i sporo czosnku :)

byc może dodam coś jeszcze, jeżeli w czas dostanę paczkę z internetowego sklepu masala ;) :thumbsup: wszystko jak na razie ślicznie.. Pozdrawiam

 

http://img607.imageshack.us/img607/8032/boczszyb1.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227740
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, krejziii krejziii krejzi is maj lajf :lol:

w zależności od tego jakie przyprawy mam, taka mieszankę wykonuje... (i tutaj wszyscy mają pole do popisu, bo jeden lubi więcej kolendry, a inny tymianku...)

wypróbuję na pewno Twoją mieszankę :grin: ale lubię w kuchni szaleć :P

reszta, czyli dojrzewanie i czas/temp/ilość wędzenia zostają wg Twoich wytycznych ^^

P.S. dziś chciałem odlać z boczków płyn.. ale nic się nie uzbierało do odlania :shock: sam byłem zaskoczony, bo jednak te 30g/kg peklosoli powinno coś wyciągnąć.. no cóż :D pachną niesamowicie, do tajskich dolałem pół szklanki sosu rybnego i łyżke oleju sezamowego ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227920
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.