pokemon15 Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Lipca 2012 Jutro pierwsze zadymianie i pytanie do pokemona, czy otrzepać te przyprawy przed wędzeniem?Pis, przecież masz doświadczenie, jeśli przyprawy "wybuchowej" wyszło ci za dużo, to na "chama" nie oblepiaj nią boczków, normalnie ze wszystkich stron obturlaj w niej boczek, tak jak kotlety mielone, trochę przyklep, lekko otrzep i do gara, resztę co zostanie schowaj w słoiku na nastepne boczki Możesz też posypywać i wklepywać Jak wolisz... pewnie okaże się że mięso miałeś gorszej jakościPreferowane dość chude boczki Apropo, dzisiaj od brata dostałem info, że na weselu u kuzynki mojej bratowej, boczki zrobiły furorę, sama jej ciocia, czyli mama panny młodej była zachwycona I to jest dla mnie najfajniejsze Pis, 3mam kciuki Gorącym dymem !!! 7-8 godzin, co by surowe ci nie wyszły zawsze można sparzyć :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Lipca 2012 Stosuję się do receptury originalnej: wyszło ci za dużo, to na "chama" nie oblepiaj nią boczkówNa 1 kg boczku licząc: Pieprz czarny ziarnisty 2g Pieprz kolorowy 2g Kolendra 1g Majeranek 4g Zioła prowansalskie 4g Tymianek 2g Kminek 4g Ziele angielskie - 0,5-1g (jakieś 4-6 "kulek") Liść laurowy - 2 średnie listki Wszystko razem miażdżymy w moździerzu lub mielimy w blenderze (w tym drugim wypadku - nie na miazgę... ) Czyli teraz nasze przygotowane i natarte mieszanką boczki obtaczamy, i nacieramy w mieszance przypraw ze wszystkich stron... Tak zrobiłem i przy tej ilości przypraw mięsa nie widać. Tak jak napisałem wcześniej - jestem sceptykiem, ale przepis to przepis, by sprawdzić poprawność receptury trzeba się ściśle stosować do założeń autora, tak robię, bez odstępstw. Teraz osuszanie, a potem pierwsze wędzenie. Foty robię, ale póki co jest problem z wklejaniem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Lipca 2012 robię, bez odstępstw.spoko, będzie dobrze Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Lipca 2012 Teraz osuszanie, a potem pierwsze wędzenie. ??? To już 3 dni peklowały się ??? Szybki jesteś :shock: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Lipca 2012 ??? To już 3 dni peklowały się ??? Szybki jesteś Lubię to co robię, w piątek decyzja, w sobotę rankiem zakup i natarcie boczku czosnkiem i peklosolą, wczesnym popołudniem wklepane przyprawy, dziś rankiem osuszanie i od 11-tej pierwsze wędzenie do 15-tej. Obok wisi boczek taki jak lubię, tylko peklosól, niby dla kontrastu. Pokemon, jak w pieluchy robiłeś, to ja już z Ojcem na fuchy na wieś jeździłem, trochę praktyki z lat 70-tych i 80-tych łyknąłem, teraz jak znalazł. Dlatego Twój przepis na boczek to dla mnie podróż w nieznane, którą na obecną chwile kontynuję. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Lipca 2012 Pokemon, jak w pieluchy robiłeś, to ja już z Ojcem na fuchy na wieś jeździłem, trochę praktyki z lat 70-tych i 80-tych łyknąłem, teraz jak znalazł. Dlatego Twój przepis na boczek to dla mnie podróż w nieznane, którą na obecną chwile kontynuję. PiS, teraz dopiero wiem więcej, o genezie tego, że Tobie wszystko wychodzi TAK WSPANIALE!!! :clap: BTW Wracając do Pokemona boczków, to jego wyroby mają szanse być zaliczanymi do NAJLEPSZYCH! Jestem bardzo ciekawy opinii PiS na temat poszczególnych "przepisów". :wink: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Lipca 2012 przy tej ilości przypraw mięsa nie widać.O to własnie chodzi... Pokemon, jak w pieluchy robiłeś, to ja już z Ojcem na fuchy na wieś jeździłem, trochę praktyki z lat 70-tych i 80-tych łyknąłem, teraz jak znalazł.I to się chwali, że wiedza i umiejetności przechodzą z ojca na syna Twój przepis na boczek to dla mnie podróż w nieznaneWszystkiego trzeba spróbować... ja w przyszłym tygodniu znowu kilka zrobię, bo nie wiem czy do przyjazdu TeBe w piątek , ten mój ostatni się uchowa... :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Lipca 2012 Nie mam pojęcia, ale czy to ma być już degustacja.?! Pokemon napisał wyraźnie o dwóch etapach wędzenia oraz 5-7 dniowym "dochodzeniu" boczku i niepodpiekania go..! cyt. "Następnie tak wykonane "Szybkie boczki" wieszamy na kijach w chłodnym wilgotnym pomieszczeniu na dwa, trzy dni... temp max do 12 st C. Po tym czasie nasze boczki znowu poddajemy zadymianiu gorącym rzadkim dymem - ok 50-55 st przez 3-4 godziny... Nie podpiekać na koniec !!!" oraz "Boczki, po tych dwóch etapach wędzenia powinny jeszcze min 5-7 dni powisieć w chłodnym przewiewnym i wilgotnym miejscu... ale wiadomo, nie każdy ma takie warunki, więc można to zrobić "podpierając" się lodówką-chłodziarką... Chociaż od razu są gotowe do konsumpcji.." IrfanView i po problemie .. Nawet na PC, Tablecie, Laptopie i Komórce "loto".. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Lipca 2012 Foty przedstawiają kolejno odważone skrupulatnie przyprawy, leżakujący boczek, początek wędzenia i tegoż koniec. Na drugim planie taki sam kawałek boczku bez dodatków już sparzony, jutro go podwędze dla trwałości. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Lipca 2012 Foty przedstawiają kolejno odważone skrupulatnie przyprawy, leżakujący boczek, początek wędzenia i tegoż koniec. :clap: :clap: :clap: o to chodzi !!! początek wędzenia i tegoż koniec.ale coś bladziutki jest... jakim drewnem wędziłeś ? Temp 55-60 st ? Wygląda obiecująco Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Lipca 2012 Na drugim planie taki sam kawałek boczku bez dodatków już sparzony, jutro go podwędze dla trwałości.taki piękny kawałek boczku zmarnowałeś,różnice dostrzeżesz po zakończeniu procesu boś bystrzacha :wink: p.s.fajnie że działasz na dwa fronty...inicjatywa poprzez prace jest najlepsza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Lipca 2012 taki piękny kawałek boczku zmarnowałeś, różnice dostrzeżesz po zakończeniu procesu boś bystrzacha :wink:To znaczy który? A może ...... dotyczy to "lewej i prawej" strony? :wink: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Lipca 2012 w trakcie pisania kol.Pokemon napisał że bladziutki...to prawda,ale jeżeli miał być parzony,to po parzeniu i tak trochę ściemnieje,boczek został lekko przegrzany w wędzarni (widać nafoto) efekty poznasz po konsumpcji-będzie twardszy w smaku od tego nieparzonego,dodatkowo zafundujesz mu Honolulu w postaci powtórnego wędzenia.wybacz Piotr ja upałów nie lubię3-maj sie [ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 23:17 ]To znaczy który? A może ...... dotyczy to "lewej i prawej" strony? :wink:Marku ten z prawej tzn. jak patrzysz na monitor-ostatnie foto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Lipca 2012 taki piękny kawałek boczku zmarnowałeśja wymiękam... Pokemon napisał że bladziutki...to prawda,ale jeżeli miał być parzony,No chyba, że ten "goły" z prawej... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Lipca 2012 Po tym czasie nasze boczki znowu poddajemy zadymianiu gorącym rzadkim dymem - ok 50-55 st przez 3-4 godziny... dziś kolejny etap jak wyżej, boczki już nabierają temperatyury otoczenia, wkrótce wędzenie. ale coś bladziutki jest... jakim drewnem wędziłeś ? Temp 55-60 st Zgodnie z instrukcją robię. taki piękny kawałek boczku zmarnowałeś, Nie wiem, o który chodzi, ale dla nauki zrobię to bez problemu. Ten po prawej bladziutki po sparzeniu będzie służył do szaszłyków, które dzieciom smakują, proste w wykonaniu, zamarynowana pierś z kurczaka wolnowybiegowego od ciotki, cukinia, pieczarki, papryka i boczek okalający chude mięsko. A boczek jakby go nie zepsuć, to żywot w żurku czy bigosie zawsze odzyska. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Lipca 2012 A boczek jakby go nie zepsuć, to żywot w żurku czy bigosie zawsze odzyska.Co prawda,to prawda. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Lipca 2012 Boczki, po tych dwóch etapach wędzenia powinny jeszcze min 5-7 dni powisieć w chłodnym przewiewnym i wilgotnym miejscu... ale wiadomo, nie każdy ma takie warunki, więc można to zrobić "podpierając" się lodówką-chłodziarką... Chociaż od razu są gotowe do konsumpcji.. Od razu nie będę jadł, poczekam parę dni zgodnie z instrukcją, ale mam dużo obaw. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Lipca 2012 Ja dziś jadłem oryginały Pokemona. Potwierdzam miękkość i pyszność :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Lipca 2012 ale mam dużo obaw.Ja też mam obawy odnośnie tego boczku . Obawiam się że będzie pyszny :tongue: :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Lipca 2012 Potwierdzam miękkość i pysznośćnajlepsza gwarancja jakości :grin: laur konsumenta 2012 :clap: Pokusiłem się na szybkie boczki.. tyle, że pozmieniałem trochę przyprawy :grin: warto poeksperymentować, nawet za cenę zmarnowanego mięsa.. 2.5kg boczku bez skóry, kości, chrząstek - 2 kawałki na modłę tajską, 2 z innymi przyprawami http://img688.imageshack.us/img688/5592/boczszyb.jpg Wersja tajska: na oliwie z oliwek przesmażyłem czubatą łyżke tajskiej pasty green curry, aby wydobyć aromat dodałem peklosól (30g/kg boczku) i 2x tyle cukru, kiedy pasta przestygła wcisnąłem 3/4 główki czosnku. Przy pierwszym zlewaniu soków zaleję boczki sosem rybnym Drugi wariant: j/w peklosól, rozgniecione w moździerzu nasiona fenkuła i brązowej gorczycy, do tego garammasala i sporo czosnku byc może dodam coś jeszcze, jeżeli w czas dostanę paczkę z internetowego sklepu masala :thumbsup: wszystko jak na razie ślicznie.. Pozdrawiam http://img607.imageshack.us/img607/8032/boczszyb1.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Lipca 2012 pozmieniałem trochę przyprawy :grin: tylko troszke widze :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Lipca 2012 Pokusiłem się na szybkie boczki..ale coś zaszalałeś !!! :P Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Lipca 2012 pokemon15, krejziii krejziii krejzi is maj lajf :lol: w zależności od tego jakie przyprawy mam, taka mieszankę wykonuje... (i tutaj wszyscy mają pole do popisu, bo jeden lubi więcej kolendry, a inny tymianku...)wypróbuję na pewno Twoją mieszankę :grin: ale lubię w kuchni szaleć :P reszta, czyli dojrzewanie i czas/temp/ilość wędzenia zostają wg Twoich wytycznych ^^ P.S. dziś chciałem odlać z boczków płyn.. ale nic się nie uzbierało do odlania :shock: sam byłem zaskoczony, bo jednak te 30g/kg peklosoli powinno coś wyciągnąć.. no cóż pachną niesamowicie, do tajskich dolałem pół szklanki sosu rybnego i łyżke oleju sezamowego ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Lipca 2012 pachną niesamowicie,żebyś tylko nie przeholował... :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Gromada Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Lipca 2012 Dzisiaj doszedl koncowy etap boczkow Pokemona.Po nocnym drugim wedzeniu rano poszy na sniadanie , sa pyszne :thumbsup: .Dziekuje Pokemon pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7070-szybkie-boczki-pokemona/page/2/#findComment-227990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.