Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Serdecznie!

 

Dziś wędziłam pierwszy raz szynkę obtoczoną w majeranku...

 

Peklowanie mokre (tabela Dziadka) 5 dni + liść laurowy, czosnek i goździki.

Wędzenie 2godz. gorącym dymem

Parzenie tak jak zwykle

 

Efekt: smak bez większej różnicy między tymi bez majeranku, ale wygląd bardziej "swojski"

 

po wędzeniu przed parzeniem

 

 

po parzeniu

 

Pozdrawiam wszystkich Smakoszy :lol:

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7128-szynka-w%C4%99dzona-obtoczona-w-majeranku/
Udostępnij na innych stronach

A nie wydaje ci sie ze jak sparzysz szynke przed wedzeniem a pozniej uwedzisz w przyprawach to dopiero bedzie czuc jakies smaki?

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7128-szynka-w%C4%99dzona-obtoczona-w-majeranku/#findComment-229684
Udostępnij na innych stronach

Efekt wizualny osiągnięty, szkoda przypraw jeśli nie zmieniają smaku, ale wielkie :clap: :clap: za poszukiwanie swoich kompozycji smakowych.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7128-szynka-w%C4%99dzona-obtoczona-w-majeranku/#findComment-229693
Udostępnij na innych stronach

Daro: nie parzyłam szynki przed wędzeniem...

chyba, że masz na myśli wędzenie gorącym dymem?

U mnie to ok. 50-70°C

 

Dziękuję za opinie

 

Raz widziałam taką szynkę od prywatnej osoby i postanowiłam sprawdzić tę metodę

 

aha zapomniałam dodać, że majeranek był po wyciągnięciu z zalewy 24godz osuszania i dopiero wędzenie i parzenie

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7128-szynka-w%C4%99dzona-obtoczona-w-majeranku/#findComment-229698
Udostępnij na innych stronach

Raz widziałam taką szynkę od prywatnej osoby i postanowiłam sprawdzić tę metodę

Bardzo fajny wyrób :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7128-szynka-w%C4%99dzona-obtoczona-w-majeranku/#findComment-229705
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar zrobic taka szynke w przyprawach i zastanawiam sie czy nie lepiej sparzyc przed wedzeniem i dopiero w przyprawy Bo podczas parzenia raczej te smaki sie neutralizuja w wodzie Moze ktos robil juz w taki sposob?

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7128-szynka-w%C4%99dzona-obtoczona-w-majeranku/#findComment-229845
Udostępnij na innych stronach

aha zapomniałam dodać, że majeranek był po wyciągnięciu z zalewy 24godz osuszania i dopiero wędzenie i parzenie

I jak ten majeranek miał przeniknąć do mięsa ? :wink:

 

Proponuje zaparzyć przyprawy i dopiero dodać do solanki.

Parzenie wyciąga aromat z przypraw i po dodaniu do solanki smak przenika do mięsa.

To co zrobiłaś to forma dekoracji wędzonki, coś ale listek laurowy w wędzonkach sklepowych który ma imitować, że to niby swojskie.

 

Parzenie przed wędzeniem ?

Raczej jako forma eksperymentu na przyszłość, że tak nie powinno się robić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7128-szynka-w%C4%99dzona-obtoczona-w-majeranku/#findComment-229852
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar zrobic taka szynke w przyprawach i zastanawiam sie

A próbowałeś bez przypraw? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7128-szynka-w%C4%99dzona-obtoczona-w-majeranku/#findComment-229853
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.