Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dostałem w prezencie paczkę mieszanki chlebowej do automatu, że takowego nie mam więc upiekłem w piekarniku.

Temperatura piekarnika - 200 stopni, grzałka górna i dolna na środkowej półce pod spodem miska z wodą czas pieczenia 50 min.

Fotorelacja

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/
Udostępnij na innych stronach

chleb z własnego wypieku zawsze dobrze smakuje i jest o niebo lepszy niż sklepowy

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/#findComment-230794
Udostępnij na innych stronach

Pewnie, że lepiej niż sklepowy :thumbsup: a najlepiej ciepły jeszcze z masełkiem i odrobiną soli.

No tylko trzeba pamiętać że w tych mieszankach też jest chemia ale to był eksperyment czy da się w zwykłym piekarniku i potwierdzam da.

A więc każdy kto dysponuje piekarnikiem elektrycznym robotem z świderkami do urabiania ciasta może upiec sobie pyszny chleb korzystając z mieszanek sklepowych.

Za tydzień upiekę chleb pszenno - żytni na drożdżach i lisciach chrzanu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/#findComment-230812
Udostępnij na innych stronach

lesniak, co prawda pieczywa nie jadam.. ale taka dokładna, dobrze zrobiona fotorelacja to czysta przyjemność dla czytelnika :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/#findComment-230824
Udostępnij na innych stronach

Tych mieszanek gotowców pełno w sklepach,ale ja tego nie kupuję .Chleb piekę z mielonego własnoręcznie ziarna ,dla L.P. z dodatkiem pestek słonecznika a dla siebie cebulowy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/#findComment-230829
Udostępnij na innych stronach

Nestor no pewnie że najlepszy chleb z mąki własnego wyrobu i na zakwasie własnym.

Tak jak napisałem dostałem w prezencie więc nie wyrzucę a może komuś sie moja foto relacja przyda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/#findComment-230845
Udostępnij na innych stronach

Po zakupieniu piekarnika parowego piekę regularnie chleb. Piekłem z różnych mieszanek w tym i z Gdańskich młynów ale ja polecam mieszanki z Lidla firmy Rivercote.

Ja polecam - Rustikales Vollkornbrot. Po próbach z piekarnikiem i moją wojskową formę do pieczenia chleba (dzięki za rady EAnny i Annam) mam już swoje proporcje. Wieczorem mieszam ciasto z 1,2kg mąk. mieszam łychą drewnianą. Podstawą jest u mnie proporcja 40/60 mąk żytnich do pszennych, dodaję 0,2kg mieszanki Rivercote - Rustikales Vollkornbrot bo ona ma w swojej zawartości słód i chlebki są takie inne. Zakwas mam swój i postępuję z nim tak jak opisała kol. chudziak. Kilka razy zakwas to i w lodówce uciekł mi, teraz to trzymam w słoiku a słoik w woreczku plastykowym. Rano piekę bo ciasto wyrośnie. Każdy chlebek po upieczeniu waży około 1kg i mam spokój na 4 - 5 dni.

W sumie to nie widzę nic specjalnie gorszącego w użyciu do wypieków gotowych mieszanek. Sam też kupuję ciasto francuskie bo nie mam ochoty na jego samodzielne wykonanie. Kol. Nestor, dzięki za przypomnienie chlebka cebulowego, będę go piekł.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/#findComment-230861
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Te z Lidla piekę regularnie. Z gotowców w mojej i osób które miały okazje spróbować opinii są zdecydowanie najlepsze.

Do pieczenia używam form silikonowych i akurat do piekarnika wchodzą mi 3 takie formy. W kazdej inny rodzaj chleba z połowy paczki (wiejski, rustykalni i ciabatta dla dzieci). Czasem jak robię duży bochen na imprezę to robię z całej paczki, wyrasta w misce wysmarowanej masłem a piecze się potem na kamieniu. Rewelka

Mniejsze pokrojone do zamrazarki i na kilka dni spokój z chlebkiem.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/#findComment-233475
Udostępnij na innych stronach

W sumie to nie widzę nic specjalnie gorszącego w użyciu do wypieków gotowych mieszanek.

A ja widze SAME MINUSY!!! :cool:

 

Myślisz, że wtedy Twój chleb rożni się wiele

od "paszy z karalucha"? :rolleyes: :shock: :rolleyes:

 

Bracie Papcio, to tak jak byś kupował

gotowy farsz na "kiełbaski" sprzedawane po 3,99 pln! :tongue: :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7142-pieczywo-m%C3%B3j-chleb-z-gotowej-mieszanki-w-piekarniku/#findComment-233477
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.