Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przy przyzwoitej temperaturze wlozylam odrobine energii na...

Jaką zalewę stosujesz do sloikow na zdjęciu :question:

Czy do wszystkich tą samą :question:

 

Ale pracuś :shock: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264006
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Alltid, do tych tak. Tylne 5 to ogorki ,przod zapomniana cebula w ogrodzie. Zalewa octowa,z marchewka, sola, cukrem, zielem ang.pieprzem gorczyca, liscmi chrzanu. Dodatkowo do kazdego sloika 2-3 ostre papryczki.Robilam w tej zalewie rowniez rzodkiewke . Bardzo smaczna jest.

Kiszone ogorki juz mam, a dziewczeta ostatnio tylko octowe chca jesc, wiec ich wiecej robie.

Wiesz, mam malenki ogrodek w skrzyniach, i tak co kilka dni zbieram moje plony.

Jutro robie przecier z pomidorow i druga porcie truskawek dowioza ,wiec na nie tez sie szykuje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264009
Udostępnij na innych stronach

Biotit, bbq czyli mieso , seafood na grilu i o czywiscie nieodlaczne piwo. Trzeba dodac stroje( szorty,koszulki stroje kapielowe) ,male flagi przyczepione do samochodow i podniesione flagi przy domach.

Tylko nie wiem dlaczego, dzisiaj duzo ludzi pracowalo, ale wolne jest w poniedzialek. Jednak widac swieto naokolo.A to jedna z reklam:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264014
Udostępnij na innych stronach

:grin: :thumbsup: :clap: Aniu bardzo fajne danie :grin:

 

Na pewno skorzystam z przepisu. :grin:

 

Serdecznie pozdrawiam i zazdroszczę lata. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264016
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, fajne te udka i ten sosik :thumbsup: :clap:

Robiłam podobne ale z papryką i zapiekane w piekarniku , bez dodatkowego sosu , inna wersja to ze śliwką suszoną .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264042
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przy przyzwoitej temperaturze wlozylam odrobine energii na zrobienie obiadu.

Wiadomo, Ania jest leniwa wiec cos szybkiego.

Kurczak w bialym sosie

No ania, ale teraz to mi smaka zrobiłaś !!! a dopiero wstałem... na obiad... też będą kurczaki ale "z rekawa"

Na następną niedziele zrobię wg twojego przepisu :)

nozki kurczaka przygotowalam, wyciagajac kosc.

I ta kość tak wychodzi sama ? Czy trzeba ją jakoś naciąć ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264046
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, kosc, od dolu ciach tasaczkiem, a od gory ,lekko nacinam nozem, i podciagam uwazajac aby mieso nie poszarpac.

Zrob ,proste ,latwe i szybkie.A jeszcze wy macie prawdziwe grzybki lesne. Ja mialam tym razem Nameko, ale i z pieczarek mozna ten sos zrobic.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264182
Udostępnij na innych stronach

ciach tasaczkiem

Anno z tym tasaczkiem to ostrożnie :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264188
Udostępnij na innych stronach

ciach tasaczkiem

Anno z tym tasaczkiem to ostrożnie :tongue:
Kostek ja nie jestem nerwowa :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264201
Udostępnij na innych stronach

Truskawki, caly dzien sie z nimi bawilam, a ze trzeba bylo pilnowac to ciagle cos w kuchni. Wiec zdecydowalam sie na obiad zrobic Chilli Con Carne

Wolawine zamiast na jakby pokroic w 3 cm kawalki, pokroilam w paseczki, bylo szybcie , Uszykowalam chilli. Wiec 5 chilli ( suszonych) oczyscilam z szypulek, jednak zostawilam nasiona( lubimy troche bardziej ostre). Zalalam woda( okolo pol litra i zagotowalam, nastepnie sciszylam i powoli pyrkalo sie preez nastepne pol godziny. W tym czasie ponownie walczylam z truskawkami.Po pol godzinie, chilli bylo spokojnie miekkie. Odlalam troche wody, reszte zmiksowalam , jednak nie przecedzalam, ostrosc potrawy nam nie przeszkadza, a jesli Zuzia je to na pewno nie jest az takie ostre.Uszykowalam cebule( 3 sztuli pokroilam drobno), czosnek( nastepne 4 zabki starlam na tarce; na zdjeciu widac moja tarke, lubie takie gadget'y)Uszylowalam siobie lyzke maki kukurydzianej, wyjelam bulion z zamrazarki, bo rowniez potrzebny tu bedzie.No i oczywiscie 2 czubate lyzki kminku( jak sie okazalo ,jeszcze dosypalam na koniec kminku zmielonego i chilli).Robilam tez przecier pomidorowy, jako ze potrawa tego potrzebuje, dalam sloik pomidorkow( malutkich) w soku pomidorowym, i dodatkowo sok pomidorowy.A wszytko widac na zdjeciu:

Na kuchenke trafila moja ulubiona gleboka patelnia ( mam ich kilka ,ale ta wg mnie najlepiej rozprowadza cieplo i nigdy w niej sie nie przypala).Rozgrzalam olej na patelni i partiami podsmarzylam wolowine. Kazda porcja oczywiscie zdjeta. Kiedy wolowina byla gotowa, na patelnie trafila cebula, az do momentu kiedy zmiekla, wtedy dolozylam czosnek i kminek. wymieszalam,mieso wrocilo na patelnie

i cala reszta, czyli :, bulion, pomidory w soku i sok, i oczywiscie chilli mix.

Doprowadzilam do zagotowania, sciszylam i tak przez jakies pol godziny moze troche dluzej, az mieso bylomiekkie. W tym czasie zrobilam flatbread.4 szklanki maki,sol do smaku, jogurt( tu w zaleznosci od wilgotnosci maki, tak aby sie dobrze wyrabialo;,jesli chce ktos zrobic bardziej twardy flatbread, zamiast jogurtu trzeba dac wode),troche plynu i wyrabiac, i ponownie dodac.Wyrobilam ciasto ,wtedy dodalam 4-5 lyzek oleju slonecznikowego, ponownie wyrobilam. Odstawilam na troche aby odpoczelo.

Wtrym czasie rozprowadzilam make kukurydziana plynem-sosem i zagescilam go. Okazalo sie ,ze trzeba bylo dosypac jeszcze kminku i chilli. ale nie dawalam zadnej soli czy pieprzu. Jednka jesli ktos bedzie potrzebowal,kazdy w koncu ma inny smak.

Placki usmazylam i tu gotowe na stol dla rodzinki

A tu juz talerzowa porcja

Po obiedzie oczywiscie dalszy ciag truskawek i miedzyczasie cos jeszcze. To cos jeszcze kiedy indziej napisze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264319
Udostępnij na innych stronach

\nie wiem , jakiej jakosci kurczaki sa u ANNAM , na fotografi trudno rozpoznac smak i jakość , ale , wiem ze w Polsce zaopatruje sie w kurczaki KFC , ktore ma wysokie normy jakosciowe ,

kupowane prze ze mnie kurczaki i elementy tez sa dobrej jakości , staram sie kupowac tam gdzie jest ich nawieksza sprzedaz , czyli rotacja towaru ,nie sadze by słaba opinia o jakosci byla prawda, masz prawo mięc swoja , ale na forach i nie spotyka sie takich opinii.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264388
Udostępnij na innych stronach

Ja ,ze wzgledu na Zuzie kupuje ograniczne kurczaki i nie z przemyslowego zabijania. Moje nozki nie sa duze( tak jak te przemyslowe) na na takie danie jak podalam to zbieram, kiedy mam kurczaka, po prostu sama jego rozdzielam.

Mozna kupowac te zwykle ,tanie porcja wtedy jednej nozki jest bardzo duzo( nie wiem co oni tym kurczaka daja, ale rozna bardzo duze) . Trzeba wybrac, cena i jakosc; to juz kazdego prywatny wybor.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264504
Udostępnij na innych stronach

Sa karmione odpowiednim ziarnem( rowniez organicznym) , nie zamkniete w kurnikach ,nie mowiac juz w klatkach. Recznie zabijane,nie w wielkich halach, gdzie kurczak jest doczepiony za nogi i podjezdza do gilityny a w tym czasie ze strachu umiera .Ty ,jak wiem, tez takie kurczaki masz.

Zuzanna jesli bedzie jadla kurczaki takie polnowe/sklepowe od razu choruje. Jest jakby czujnikiem co wolno a co nie, tylko to zawsze jest kosztem jej zdrowia. Dlatego stram sie kupowac odpowiednie produkty, gdzie chemia jest wykluczna lub w bardzo mamym stopniu wprowadzona. To nasze zycie pelne jest chemii na kazdym kroku.A ktos taki jak moja coreczka cierpi.

NIe wiem dlaczego wlasnie ona urodzila sie z tym uczuleniem,wolalabym sama to miec, a nie patrzec jak takie male dziecko sie meczy, nie mowiac ile razy ladawalysmy w szpitalu ,az w koncu dzieki lekarzowi doszlismy na co jest uczuylona( nadal nie ma testow na to uczulenie). Dlatego jesli juz kurczak to wlasnie odpowiedni dla niej , a tym sposobem wszyscy jemy to samo. Moze dieta jest troche drozsza( sklepowy kurczak w calosci kosztuje 3,99 jak wiem, a taki ,ktory kupuje 15-17 za kg ). Wole wybrac zdrozsze jedzenie niz drozsze lekarstwa.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264516
Udostępnij na innych stronach

Moje, niestety skończyły już żywot. 2 szt zostały zamrożone na rosół. Na wiosnę pomyślę o nowej produkcji z odzysku.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264517
Udostępnij na innych stronach

A teraz zdjecia tego " Cos jeszcze"

A dla wyjasnienia, zdjecia sa duze, ale ciasteczka nie sa wieksze niz pudeklo zapalek,no moze odrobine na wysokoc dorownaly .Sa zrobione z ciasta kruchego, biszkopta bezy i kilku smakow kremu. Oczywiscie do tego czekolada,jako klej na jednej z warstw, gdzie indziej dzem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264527
Udostępnij na innych stronach

a jakie piękne i pięknie podane

Obrazy sercem malowane :lol: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264529
Udostępnij na innych stronach

Aniu..pyszności.. :thumbsup: ..a jakie piękne i pięknie podane :clap:

Malgosiu i wszystko na talerzykach do zjedzenia, kwiaty i liscie tez, wszystko z ogrodka.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264530
Udostępnij na innych stronach

i bardzo dobrze :). Ś.p. Maciej Kuroń zawsze powtarzał,że na talerzu powinno być wszystko do zjedzenia :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264531
Udostępnij na innych stronach

z ciasta kruchego, biszkopta bezy i kilku smakow kremu

Super ciasteczka i pięknie podane :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264537
Udostępnij na innych stronach

Ok, leniuch jestem nie wpisalam od razu, ale jednak zrobie to.

Pierwsze, ciasteczka te skladaja sie z mieszaniny roznych ciast: kruchego , biszkopta i bezy. Zwykle kruche ciasto mam w zamrazalniku, jednak jak ktos bedzie to robil od razu, to musze sie przyznac, nie wiem jaka ilosc tego kruchego.Dzlaczego, ciasteczka wymyslam zwykle sobie, a ze mialam w zamrazalniku taka porcje to tyle mi wyszlo.wszystkich bylo 22 sztuki.

Podam po prostu przepis na kruche ,ktore bylo tutaj:

4 szklanki maki,

350g masla,

3/4 szklanki cukru

6 zoltek

1 lyzeczke proszku do pieczenia( czubata, albo 2 lyzeczki plaskie)

szczypta soli

i jesli ktos lubi kilka kropel wanilli

Ja to wszytko daje do miksera i wszytko to maszyna mi wyrobi. Wtedy zwykle dziele na kilka podcji, robie waleczek zawijam w papier do pieczenia i do zamrazarki. Zawsze mam gotowe kiedy potrzeba. Jednak jesli ktos bedzie robi specjalnie do ciasteczek, to i tak musi to ciasto byc w zamrazalniku okolo 2 godzin. Lepiej sie nim pracuje, jest bardziej plastyczne.

Po wyjeciu z zamrazalnika, kiedy odrobine sie odmrozi, kroilam na kawalki i wakowalam, na dosc cienko. Teraz jeszcze jedna uwaga. Tego ciasta nie podsypuje sie maka, tylko kawalek ktory jest przeznaczony do walkowania wklada sie w make, z obu stron maka sie przyczepi ,reszte trzeba otrzepac i walkowac.

Wykrajalam kolka:

Ukladam je na blaszce wylozonej papierem dopieczenia. Odleglosci nie musza byc duze, bociasto nie powieksza swojej wielkosci. Jednak trzeba zachowac troche. Uwazac tez trzeba bo ciasto jest bardzo kruche.

Po wykrojeniu ,kazdy placuszek smarowalam dzemem rozpuszczonym z odrobina goracej wody.Tu wybor nalezy do was jaki dzem kto lubi, ja mialam wisniowy.

NAstepnie ubilam beze z bialek. Mialam akurat 4 bialka( jesli cos robie z zotkami, bialka zbieram i zapisuje na sloiku z ilu jaj bialek tam jest) ,ubilam na sztywna piane, i po lyzce dalam pol szklanki cukru( drobnego krysztalo ) i dodalam jeszcze dodatkowo 5 lyzek plaskich tego samego cukru. Jednak jesli ktos ma swoj przepis ma beze to moze ja zrobic wg wlasnego przepisu.

Teraz to do worka i nalozylam na czesc kruchcy plackow , a czesc na papier, ale trzymalam sie wielkosci krazkow.

 

SZesc krazkow z beza posypalam orzeszkami sosnowymi( inne wcielo z szafki;zawsze znikna i nie wiadomo kto je zjadl).

To do piekarnika 150 stopni, na jakies pol godziny. Kruche ciasto nie bedzie sie rumienic( chyba ze je ktos tak dlugo potrzyma ,ze sie spali) a beza robi sie sucha.

W tym czasie zrobilam biszkopt

1 szklanka mielonych migdalow,

1 lyzka maki kukurydzianej

1 szklanka cukru

2 lyzki masla rozpuszczonego

3 jajka

2 lyzezcki proszku do pieczenia.

Wszytko do miksera na 3 minuty i gotowe. Jest dobrze wymieszany i zawsze wychodzi.Plaska blache natrzec dodatkowo rozpuszczonym maslem( nie tym ktory byl wyzej wymiemiony, tamten musi byc do ciasta), na to papier do pieczenia i na to wylac ciasto, wyrownac. Ciasteczka wyjda z piekarnika wtedy zmiana. Biszkopt jest bardzo szybko upieczony, nie dluzej niz 20 minut.

Zaraz po wyjsciu z piekarnika, dodatkowy kawalek papieru do pieczenia posypac cukrem pudrem, na to wylozyc upieczony biszkopt i od razu wykrajac krazki.

NAstepnie podstawowy krem budyniowy. Nie mialam polskiego budyniu a bylam za leniwa zeby robic z jajek. Miala za to australijski, jest to jednak zupelnie cos innego, po ugotowaniu zwykle jest bardzo plynny. Wy po prostu robicie zwykly krem budyniowy.

Budyn oczywiscie wystudzic . Ubic maslo z cukrem ( ja gotowalam mase budyniowa z bardzo mala iloscia cukru) i kiedy jest dobrze ubite dodawalam po lyzce budyniu.

To jest moja biala masa. Nastepna byla Kawowa. Odlozylam czesc bialej masy, czesc pozostawiona polaczylam z bardzo silnym naparem kawy wystudzonym.

NAstepna czesc zrobilam mietowo-czekoladowa. Wysoko tluszczowa smietanke ,lacznie ze swieza mieta(mieta byla poszatkowana bardzo drobio, aby dobrze oddala swoj olejek- tak zwykle robie jeden z kremow do tortu czekoladowo-mietowy;smietany jest taka ilosc aby mieta byla przykryta) doprowadzilam do zagotowania,przecedzilam i do tego dalam 125 g czekolady i mieszalam az czekolada sie rozpusci. Wystudzilam i dodalam do czesci kremu. Tym sposobem uzyskalam 3 smaki.Pierwszy jest kawowo-waniliowy.

Warstwy: kruchy krazek,krem waniliowy,biszkopt,krem kawowy,kruchy krazek z beza z orzechami.

Warstwy: Kruchy krazek z beza ,krem mietowo-czekoladowy,kruchy krazek posmarowany ciemna czekolada, beza.

Jako ostatni, warstwy:

Cisto biszkoptowe, krem kawowy,ciasto biszkoptowe i dekoracja z czekolady.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264538
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, podziwiam Twoje wyroby , przez cały czas sledzę Twoj temat i zastanawiam sie jak Ty to robisz . ze wpisy sa aktualne i na bieżaco , sprawdzilem w internecie czas obowiazujacy u Ciebie to cała prawda sie wydala róznica 9 godzin ( srednio ) daje Ci mozliwośc korspondencji z nami w czasie gdy nasz aktywnośc jest najwieksza - uCiebie jest wtedy rano.Jeszcze raz gratuluje wyrobów .Wojtek
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/8/#findComment-264546
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.